Vice talman i EU-parlamentet förhörd om korruption – avstängd av S-gruppen; Fotbolls-WM i Quatar

Bilden föreställer den grekiska, socialdemokratiska politikern Eva Kaili.

9.12.2022

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogt-uppsatt-eu-politiker-hamtad-till-forhor-i-korruptionsrad

En misstänkt korruptionshärva med kopplingar till EU-parlamentet har avslöjats i Belgien. Fyra personer greps under fredagen, och på fredagskvällen kom nyheten att en av parlamentets 14 vice talmän, Eva Kaili, tagits in till förhör.

Hon är nu också avstängd av sin partigrupp, socialdemokratiska S&D, och utesluten ur sitt grekiska parti Pasok.

En av de gripna är världsfacket Itucs generalsekreterare Luca Visentini, uppger den belgiska tidningen Le Soir.

Belgisk polis slog under fredagen till på mer än 15 platser runt om i Bryssel. Under räderna beslagtogs 600 000 euro i kontanter, mobiltelefoner och datautrustning.

Utredningen har kopplingar till en gulfstat, uppger åklagarmyndigheten utan närmare precisering.

Enligt uppgifter till tidningen Le Soir handlar det om Qatar. Polisen ska i fyra månader ha utrett en misstanke om att Qatar försökt muta beslutsfattare för att dessa ska ta beslut som ligger till landets fördel.

Parlamentskollega: Positiv till Qatar

Myndigheterna har inte heller gått ut med namnen på de gripna, men enligt Le Soirs källor handlar det om fyra män från Italien – den tidigare nämnde fackföreningsledaren samt en före detta EU-parlamentsledamot, en NGO-direktör och en politikerassistent med personlig koppling till Eva Kaili.

Eva Kaili togs in till förhör efter en husrannsakan i hennes hem, skriver Euronews. Det är oklart om även hon är frihetsberövad. Sent på fredagskvällen meddelade hennes partigrupp S&D att hon stängts av med omedelbar verkan

Den tyska parlamentsledamoten Anna Cavazzini skriver på Twitter att uppgifterna är chockerande och måste utredas.

”Jag hörde hennes väldigt Qatarvänliga tal i plenum och blev extremt överraskad”, skriver Cavazzini.

Chefen för världsfacket misstänkt

Den påstått gripne fackföreningsmannen Luca Visentini valdes nyligen till generalsekreterare för International Trade Union Confederation (Ituc). Ituc, som är världens största fackliga organisation, representerar cirka 200 miljoner arbetare och tjänstemän i 168 länder och är därmed en viktig påtryckarorganisation.

Visentini tillträdde posten i november i år. Innan dess var han generalsekreterare för Europafacket Etuc som representerar 45 miljoner medlemmar i 93 fackliga organisationer i 41 europeiska länder.

– Det är chockerande och skadar naturligtvis den internationella fackföreningsrörelsen både i Europa och globalt om det ligger någon sanning i detta. Vi vet ju inte det över huvud taget, så vi kan inte göra annat än att invänta den här utredningen, säger Oscar Ernerot, chef för svenska LO:s internationella enhet, till TT.


Kaili avstängd som EU-parlamentets vicepresident i Qatar-skandalenKategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: