Ericsson accepterar att betala mer än 1 miljard för att lösa fall med utländsk korruptionspraxis

Har ni hört om detta på SVT???
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Image result for ericsson i egypten
Justitiedepartementet
USA:s advokatbyrå
Södra distriktet i New York

Fredag ​​6 december 2019
https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/ericsson-agrees-pay-more-1-billion-resolve-foreign-corrupt-practices-act-case

Geoffrey S. Berman, USA:s advokat för södra distriktet i New York (”SDNY”), Brian A. Benczkowski, biträdande advokat för kriminella avdelningen för Department of Justice (”DOJ”) och Don Fort, Chefen för brottmålsavdelningen, Internal Revenue Service (“IRS-CI”), meddelade idag inlämnande av straffrättsliga anklagelser mot TELEFONAKTIEBOLAGET LM ERICSSON (“ERICSSON”), ett multinationellt telekommunikationsföretag med huvudkontor i Sverige, och dess dotterbolag ERICSSON EGYPT LTD. (”ERICSSON EGYPT”) för att ha konspirerat för att bryta mot lagen om utländska korruptionspraxis (”FCPA”) genom att beställa offentliga tjänstemän, förfalska böcker och journaler och inte ha genomfört rimliga interna bokföringskontroller.

Resolutionerna omfattar kriminellt beteende i Djibouti, Kina, Vietnam, Indonesien och Kuwait.

Herr Berman meddelade också att i samband med de anklagade anklagelserna har ERICSSON EGYPT gjort sig skyldig idag innan USA:s distriktsdomare Alison J. Nathan, och SDNY och DOJ ingick ett uppskjuten åtal (”DPA”) med ERICSSON. I enlighet med DPA medgav ERICSSON att han deltog i den laddade konspiration. ERICSSON kommer att betala en total straff på $ 520,650,432 till USA, som inkluderar en $ 9,520,000 straffböter som ERICSSON gick med på att betala för ERICSSON EGYPT. ERICSSON enades också om att genomföra rigorösa interna kontroller, behålla en oberoende övervaknings-övervakare under en period av tre år och samarbeta fullt ut med regeringen i alla pågående utredningar.

I relaterade förfaranden nådde ERICSSON en uppgörelse med US Securities and Exchange Commission (”SEC”). Enligt villkoren för dess civilbeslut med SEC, ERICSSON gick med på att betala 539 920 000 dollar i vinstövergripande och förhandsränta, vilket, tillsammans med den straff som betalats till USA, ger totala straffrättsliga och reglerande sanktioner som ska betalas av ERICSSON på 1 060 570 432 dollar. .

USA:s advokat Geoffrey S. Berman sade:

”I dag har den svenska telekomjätten Ericsson medgett en årslång korruptionskampanj i fem länder för att stärka sitt grepp om telekommunikationsbranschen. Genom slush-medel, mutor, gåvor och transplantat bedrev Ericsson telekomföretag med vägledande princip att ”pengar pratar.” Dagens skyldiga grund och överlåtelse av över en miljard dollar i kombinerade påföljder bör tydligt meddela alla företagens aktörer att att göra affärer på detta sätt inte kommer att tolereras. ”

Assisterande riksadvokat Brian A. Benczkowski sade:

”Ericssons korrupta beteende involverade höga chefer och sträckte sig över 17 år och minst fem länder, allt i en felaktig ansträngning för att öka vinsten. Sådan felaktighet krävde ett starkt svar från brottsbekämpning och genom en ihärdig ansträngning med våra partners i södra distriktet i New York, SEC och IRS håller dagens handling inte bara Ericsson ansvariga för dessa system, utan borde avskräcka andra företag från att bedriva liknande kriminellt beteende. ”

IRS:s straffutredningschef Don Fort sa:

”Implementering av starka efterlevnadssystem och interna kontroller är grundläggande principer som internationella företag måste följa för att undvika olaglig verksamhet. Ericssons brister på dessa områden gjorde det lättare för sina chefer och anställda att betala mutor och förfalska sina böcker och register. Vi kommer att fortsätta driva ärenden som dessa för att bevara ett globalt handelssystem fritt från korruption. ”

Enligt de anklagelser som finns i den kriminella informationen, som lämnades in idag i Manhattan federala domstol, de faktauppgifter som anges i DPA och annan allmänt tillgänglig information:

Från ungefär 2000 till 2016 använde ERICSSON och ERICSSON EGYPT, genom olika chefer, anställda och anslutna enheter, tredjepartsagenter och konsulter för att beställa utländska statstjänstemän och / eller hantera off-the-books slush-medel i länder där det förföljde kontrakt att bedriva telekommunikationsverksamhet. Agenterna anlitades ofta genom skamkontrakt och betalades enligt falska fakturor, varvid dessa betalningar orsakade felaktigt i ERICSSONs böcker och poster.

I Djibouti, från ungefär 2010 till 2014, betalade ERICSSON via dotterbolag ungefär 2,1 miljoner dollar i mutor till högt anställda statliga tjänstemän för att få ett kontrakt värderat till cirka 20,3 miljoner euro. För att dölja mutorbetalningarna, ingick ett ERICSSON-dotterbolag ett bedrägeriavtal med ett konsultföretag och godkände falska fakturor för att dölja mutorbetalningarna, och ERICSSON-anställda slutförde ett utkast till due diligence-rapport som inte kunde avslöja att ägaren till konsultföretaget var gift till en högt anställd i Djiboutis regering.

I Kina, från cirka 2000 till 2016, betalade ERICSSON via dotterbolag olika agenter, konsulter och tjänsteleverantörer tiotals miljoner dollar, varav en del användes för att finansiera ett utgiftskonto som täckte gåvor, resor och underhållning för utländska tjänstemän. ERICSSON använde kostnadskontot för att vinna affärer med kinesiska statliga kunder. Dessutom betalade ERICSSON-dotterbolag från cirka 2013 till 2016 tredjepartsleverantörer av tjänster cirka 31,5 miljoner dollar enligt skamkontrakt för tjänster som aldrig utfördes. Betalningarna var avsedda att göra det möjligt för ERICSSONs dotterbolag att fortsätta använda och betala tredjepartsagenter i Kina i strid med ERICSSONs policy och rutiner. ERICSSON har medvetet karaktäriserat betalningarna och registrerat dem felaktigt i sina böcker och poster.

I Vietnam, från ungefär 2012 till 2015, betalade ERICSSON, via dotterbolag, ett konsultföretag cirka 4,8 miljoner dollar för att skapa slamfonder utanför böckerna. Slush-medlen användes sedan för att göra betalningar till tredje parter som inte skulle kunna klara ERICSSONs due diligence-processer. ERICSSON har medvetet miskarakteriserat dessa betalningar, som gjordes enligt skamkontrakt för tjänster som aldrig utfördes, och som felaktigt registrerade dem i ERICSSONs böcker och poster.

I Indonesien, från ungefär 2012 till 2015, betalade ERICSON, via ett dotterbolag, ett konsultföretag cirka 45 miljoner dollar för att skapa slamfonder utanför böckerna. ERICSSON vidtog aktiva åtgärder för att dölja betalningarna, som gjordes enligt skamkontrakt för tjänster som aldrig utfördes.

I Kuwait, från ungefär 2011 till 2013, betalade ERICSSON via ett dotterbolag ett konsultföretag cirka 450 000 dollar på begäran av en försäljningsagent som hade gett ERICSSON information om anbudsförfarandet för ett lukrativt kontrakt med ett statligt ägt telekommunikationsföretag. ERICSSON betalade efter att ett av dess dotterbolag tilldelades kontraktet, vilket värderades till cirka 182 miljoner dollar. Betalningen gjordes enligt ett bedrägeriavtal för tjänster som aldrig utfördes.

* * *

ERICSSON EGYPT anklagades för och ställde sig skyldig till ett antal av att ha konspirerat för att bryta mot bestämmelserna mot mutor i FCPA. ERICSSON anklagades i en två-räknas information med ett räkning av konspiration för att bryta mot bestämmelserna mot mutor i FCPA och ett antal av konspiration för att bryta mot bestämmelserna om interna kontroller och böcker och poster i FCPA.

Herr Berman tackade bedrägerisektionen vid DOJ:s kriminella avdelning för samarbetet och berömde utredningsinsatserna från IRS-CI och brottsbekämpande myndigheter i Sverige. Han tackade också SEC: s avdelning för verkställighet för dess betydande stöd och samarbete i utredningen.

Åtalet om detta ärende hanteras av byråns komplexa bedrägeri och cyberbrottsenhet och FCPA-enheten för bedrägeriavdelningen i DOJ: s brottsavdelning. De biträdande amerikanska advokaterna David Abramowicz och Won S. Shin och tillförordnad assisterande chef Andrew Gentin och rättegångsadvokaten Michael Culhane Harper från brottsavdelningens bedrägeriavdelning ansvarar för åtalet.

Relaterat:

https://www.ericsson.com/assets/local/about-ericsson/ericsson-history/contact-kontakten/documents/ericsson_kontakten_1978_02.pdf

Tidigare publicerat på Bakom kulisserna:

4 svar

  1. Vi får hoppas att Trump också förmedlar vilka ”svenska” politiker som är KORRUPTA. De har ju varit ”springschasar”, aktörer, tagit förödande beslut, infört förändringar genom att kringå grundlagen, o.s.v.man gör allt för att vara behjälpliga med införandet av NWO. Då blir det nog många som får springa ”gatlopp”. Man förstår att det fanns många skäl och inte bara ett (Bordellhärvan) som medförde att man tog bort Tjänstemannaansvaret. Partierna är inget annat än FÖRETAG som efter lagar och gemensamma överenskommelser suger ut från statskassan efter behag! Fastnar man i syltburken har man ändå sitt på det torra. Det är väl därför som många ”chansar” på storkap för politikerna vet att man ALDRIG blir lottlös. Man får så man klarar sig, livet ut! Varför blev jag inte politiker. Det måste vara som att komma till ”Himmelriket”! Eller hur, era buksvin till politiker?

    Gilla

  2. Vadå BETALA! De ska ha fängelse annars skall vi alla ”FRIKORT” från att dömas till fängelse! Eller hur Wallenbergarna och Det Svenska Folket? Vi har ju makten, sägs det. Visa då det.

    Gilla

Trackbacks

  1. Ericsson accepterar att betala mer än 1 miljard för att lösa fall med utländsk korruptionspraxis — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: