Ericsson riskerar miljardböter i Kina

Image result for ericsson i kina

Ericsson bekräftar att en kinesisk utredning om licensavgifter pågår.

Företaget riskerar nu miljardböter, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Vi kan bekräfta att granskningen fortfarande pågår och att vi samarbetar med de kinesiska myndigheterna, skriver Ericssons pressavdelning i en kommentar till tidningen.

Kinesiska konkurrensmyndigheten slog till mot Ericsson den 12 april förra året och tog flera material i beslag. Sedan dess har en utredning pågått. Utredningen grundar sig i att mobiltillverkarna tycker att Ericsson tar ut en för stor avgift för att använda företagets nät och olika system.

– Vi kan bekräfta att granskningen fortfarande pågår och att vi samarbetar med de kinesiska myndigheterna. I övrigt vill vi inte kommentera det pågående ärendet, skriver Ericssons pressavdelning i en kommentar till SvD.

Bilden kan innehålla: text

Riskerar miljardböter

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, säger till tidningen att Ericsson borde ha informerat bättre och att det i processer som den här är extra viktigt att vara noga med öppenhet.

– Om utredningen leder till att Ericsson fälls kan jag uppskattningsvis tänka mig böter på mellan en halv miljard till en och en halv miljard kronor. Ericsson är redan pressat. Nya böter kommer knappast förbättra imagen. Sedan tidigare finns det en misstro på marknaden som handlar om att det alltid tycks dyka upp nya oväntade kostnadsposter i Ericsson.

Qualcomm fick betala flera miljarder

Amerikanska chiptillverkaren Qualcomm vet att det kan bli kostsamt. 2015 dömdes företaget för brott mot den kinesiska konkurrensmyndigheten och fick betala nästan tio miljarder kronor.

Frida Bratt, sparkekonom på Nordnet, skriver i ett mejl till Expressen:

”Det är förstås inte bra att fler hot om böter uppstår i Ericsson efter mångmiljardboten till amerikanska myndigheter. Marknaden har rätt stort tålamod med stora avsättningar, så länge osäkerhet elimineras. Då får den inte uppstå igen. Dock handlar det enligt bedömningar om ett jämförelsevis litet ”böteshot” här, men Ericsson borde kunna ge mer information till aktieägarna om detta. Stora avsättningar och engångsnedskrivningar börjar bli många i Ericsson nu, och det kan snart bli ett problem för trovärdigheten”.

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: