Sveriges flaggskepp Ericsson betalade flera miljoner till Costa Ricas president för att vinna telecom-avtal

By The Indicter

By Prof. Marcello Ferrada de Noli,
Chairman, Swedish Doctors for Human Rights – SWEDHR.
https://theindicter.com/swedens-flag-company-ericsson-paid-millions-sek-to-a-costa-ricas-president-while-competing-for-telecom-deal/

Jag har nyligen rapporterat i ‘The Indicter’ och ‘Global Research’ om en betalning som gjordes av det svenska jätteföretaget Ericsson till Clinton-stiftelsen. Jag har också rapporterat separat om detta företags ingripande i Haiti – vilket hade katastrofala konsekvenser för det lands ekonomi, vilket rapporterats om i ett amerikanskt ambassadmeddelanden från Port-au-Prince till inrikesministeriet [se dokumentutdraget nedan].

Ericsson-in-Haiti

Avslöjandena om oetiska transaktioner i en mängd olika korruptionsundersökningar kring Ericsson indikerar, på enligt min bedömning, att detta svenska flaggskepp kanske har systematiskt bedrivit mutor internationellt.

ericsson-mutor

Liss Olof Nenzell

De nya exponeringarna är i förhållande till den fd Costa Rica presidenten Miguel Angel Rodriguez gällande anbudsprocessen för ett stort telekommunikationsavtal i den nationen. Avslöjningarna är delvis baserade på vittnesbörd från en tidigare anställd vid företaget, Liss Olof Nenzell, som var ansvarig för ”känsliga betalningar”. I rapporten tilläggs att statsministrar och chefer för telekomföretag fick Ericssons betalningar.

Rapporter om den exakta summan som Ericsson skickat till Miguel Angel Rodriguez varierar i svenska medier. Medan ‘Sveriges Radio’ sätter den till $ 750 000 [Se bilden], nämner ‘The Local’ (Carl Bildts megafon) det betydligt lägre beloppet på $ 271 245. Rodriguez förnekar förekomsten av mutor; han medger dock att han ”har länkar” till det nämnda bankkontot i Panama. Costa Ricas fd president Rodriguez var en stark anhängare av FN:s invasion i Haiti. Efter den invasionen erhöll Ericsson förlängda krediter på Haiti; att, enligt ett dokument som avklassificerats av det amerikanska utrikesdepartementet, avsevärt bidragit till nedgången i det lands ekonomin.

Vad Sverige betalat i mutor

dn-grafik-on-ericsson-final

Svenska Ekot var den första som berättade om Ericssons verksamhet i Costa Rica, men har fått ytterligare uppmärksamhet i dagens svenska press. Samma skalföretag som ansvarar för att vidarebefordra Ericssons betalning till Costa Ricas före detta president Rodriguez (medan han var i tjänst) är nu av den svenska pressen kopplad till andra misstänkta betalningar till Argentina, Brasilien, Colombia och Venezuela.

Dessutom undersöks det svenska jättebolaget Ericsson för närvarande för andra misstänkta transaktioner i, Kina, Rumänien och Uzbekistan och Grekland. Se den engelska versionen av en grafik publicerad i DN som illustrerar pengarna från Ericsson.

DN bekräftar att betalningarna gjordes av förmedlingsbyråer i Schweiz. De fick mellan 1 och 3,5 procent för användningen av sina företagsnamn vid transaktionerna de gjorde för Ericssons räkning. Ovan finns en partiell översättning av en grafik publicerad i DN som illustrerar andra 15 länder som är inblandade eller ”uppslukade av denna svenska mutormaskin” och respektive mottagna belopp (i SEK).Kategorier:Svensk politik

Etiketter:, , ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: