Mutmisstankarna mot Ericssonchefer – USA tvingade storbank till 100 miljarder i böter

Nu duggar det tätt med avslöjanden om oegentligheter runt om i världen, och Sverige är inte sämre… när det gäller mutor o bedrägerier

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Deutsche Bank ansågs ha vilselett amerikanska investerare – och fick böta miljarder.

Nyheten att Ericsson gått med på att betala 12 miljarder kronor till USA efter amerikanska myndigheters granskning slog ner som en bomb på onsdagskvällen. Men man är långt ifrån ensam om att ha tvingats till höga böter.

Det hela grundar sig i den amerikanska lagen Foreign Corrupt Practices Act. Den ger justitiedepartementet och finansinspektionen i landet långtgående befogenheter vid bland annat mut- och sanktionsbrott.

Här är sju svenska och europeiska bolag som tvingats till miljardböter av USA – eller som riskerar att göra det.

Ericsson

Redan 2013 inledde amerikanska myndigheter en granskning av Ericsson, med anledning av missförhållanden på marknader i östra och södra Asien samt Östafrika. SvD:s granskning visar att det handlar om misstänkta mutor, bedrägerier och trolöshet mot huvudman.

Under onsdagskvällen blev det klart att Ericsson går med på en förlikning om att betala 12 miljarder kronor för att slippa fortsatt process i domstol i USA. Detta trots att de påstådda brotten ligger mer än tio år tillbaka i tiden.

 Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

1 svar

  1. The Guide To Real History
    In the last two centuries, all wars have been machinations orchestrated by bankers pursuing two very simple objectives: profit and a world domination that bears a name: the New World Order.
    https://orientalreview.org/2019/08/24/the-guide-to-real-history/

    Gilla

%d bloggare gillar detta: