Ryska oligarken tvättade 860 miljoner dollar via Swedbank

Se Uppdrag granskning nu ikväll (20.11) på SVT1 eller på SVTPlay. Åter är Sverige på tapeten när det gäller penningtvätt! Den här gången har de brutit mot sanktioner mot Ryssland.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
av Tyler Durden 
Ons, 20-20/2019
https://www.zerohedge.com/markets/bombshell-report-alleges-russian-oligarch-laundered-860-million-swedbank

Penningtvättskandalen som svepte över det skandinaviska banksystemet nådde ytterligare en milstolpe på onsdagen. Det organiserade brotts- och korruptionsrapporteringsprojektet, en organisation som hjälpte till att bryta historien, har upptäckt en annan bombshellrapport om Sveriges Swedbank.

Rapporten beskriver hur en rysk oligark och ex-regeringsminister lyckades dölja sin rikedom via ett nätverk av 70 skalföretag över hela världen. Företagen hade en sak gemensamt: De hade alla konton med Swedbanks estniska filial.

Den ifrågavarande oligarken var den tidigare energimagnaten Mikhail Abyzov, som anklagades för att ha varit en del av den ryska organiserade brottsligheten för några år tillbaka, och påstås använda sitt nätverk av skalföretag för att blanda miljoner dollar som stulits från affärssamarbete och andra företag på ett säkert sätt till Europa.

Rapporten fortsätter med att anklaga Swedbank för att man tystnad hjälpte Abyzov via mystiska insideranställda i banken som tycktes hjälpa sina företag att undvika bankens due diligence. Under åren flödade ungefär 860 miljoner dollar till dessa konton och endast 770 miljoner dollar flödade ut.

Eftersom de tvivelaktiga transaktionerna innebar dollar, är det möjligt att statskassan kan besluta om undersökning efter att ha läst OCCRP-rapporten. Det kan skapa problem för Swedbank.

Men banken sade på onsdagen att den inte varit medveten om några kränkningar av USA: s sanktioner mot Ryssland, som den ovan nämnda rapporten påstod, och sade att den skulle fortsätta att undersöka anklagelser om penningtvätt som gjorts av dessa reportrar.

I ett uttalande sa banken att den inte är medveten om några kränkningar.

”Banken känner inte till några OFAC (Office of Foreign Asset Control) brott som uppstår till följd av den fortsatta interna utredningen,” sade Swedbank i ett uttalande.

Banken lämnade dock öppen möjligheten att en anställd som agerade som insider kunde ha gjort något fel.

”Hur enskilda anställda har agerat i olika situationer är också en del av den pågående interna utredningen,” sade Swedbank. ”Om det har förekommit oetiskt beteende som beskrivs i Uppdrag Granskning, borde vi naturligtvis komma till botten av det.”

”Det är bra att banken utreds och jag välkomnar Uppdrag Gransknings rapportering,” tillför VD Jens Henriksson.

Bankens interna utredning, som har pågått länge nu, förväntas brytas i början av nästa år.Kategorier:Svensk politik, Världspolitik

Etiketter:,

<span>%d</span> bloggare gillar detta: