”En stor kärleksförklaring från kollegorna”, intervju med den skjutne adovkaten Henrik Olsson Lilja

Publicerad: 2019-11-20
PETER JOHANSSON
https://www.dagensjuridik.se/legally-yours-artikel/en-stor-karleksforklaring-fran-kollegorna/?utm_campaign=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis

Henrik Olsson Lilja hamnar på andra plats i Advokaternas advokat 2019. ”De vill kanske ha en bulletproof lawyer”, kommenterar han. I en stor intervju berättar han om mordförsöket, vägen tillbaka och hur man övertygar i rättssalen.

Omkring 900 advokater och biträdande jurister svarade på årets upplaga av Legally yours undersökning Advokaternas advokat.
För sjunde året i rad blev Johan Eriksson den försvarare som flest kollegor svarade att de helst skulle anlita själva.

På andra plats, med 6 procent av rösterna, hamnade Henrik Olsson Lilja. Det senaste året har han haft flera stora försvararuppdrag men under hösten har en stor del av hans tillvaro handlat om att återhämta sig från det mordförsök hans utsattes för i början av september. I ett trapphus på Kungsholmen i Stockholm anfölls han av en främmande man. Ett bråk uppstod, vilket slutade med att Henrik Olsson Lilja blev skjuten. Kort tid senare var han åter i tjänst som advokat. När Henrik Olsson Lilja först fick besked om resultatet i årets undersökningen skrev han i lättsam ton till Legally yours om det möjligen kunde förklaras med att kollegorna ville ha ”en bulletproof lawyer”.

Hur menade du då?
– Att man kan se det på två sätt. Det är hedrande att bli utvald. Förhoppningsvis är det tack vare min hantering av ärenden och om skjutningen haft någon påverkan så får man se det här som en stor kärleksförklaring från kollegorna, säger Henrik Olsson Lilja.

 

Henrik Olsson Lilja

Namn Henrik Olsson Lilja

Yrke  Advokat

Senast sedda film  Gräns

Senast lästa bok Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Allvarligaste brott du begått Fortkörning

Favoritlag AIK

”Av själva händelsen minns jag allting. Han sköt och jag svarade tillbaka”

Hur mycket minns du av vad som hände?
– Av själva händelsen minns jag allting. Han sköt och jag svarade tillbaka. Men det är ett stressat tillstånd när man insett att man blivit skjuten och inte vet om man ska leva eller inte. Jag ville försöka rädda mitt liv. Det var bara det som det handlade om. Då attackerar man.
– Vi människor har en självbevarelsedrift och den kan visa sig på olika sätt. En del hamnar i chocktillstånd och gör ingenting. Andra flyr och en del agerar. Jag agerade.

Har du i efterhand förvånats av hur du reagerade?
– Ja det är ju svårt att veta på förhand. Det går inte att utsättas för ett sådant stresstest. Men jag gjorde lumpen som lapplandsjägare och sedan dess har jag känt att jag inte har svårt att agera.

Hur snabbt efteråt började du jobba?
– Efter två veckor. Jag har försökt balansera behovet av att komma tillbaka till rutiner med respekten för att det här är en traumatisk händelse. Då måste man vara ödmjuk för hur man mår. Jag tycker att jag har skött den balansen på ett bra sätt.

 

Advokaternas advokat 2019

De svarande fick uppge vilken försvarare de själva helst skulle anlita. Topp fem:

Johan Eriksson 19 procent
Henrik Olsson Lilja 6 procent
Björn Hurtig 4,4 procent
Frida Wallin 4, 4 procent
Thomas Olsson 4 procent

 

Hur mår du fysiskt?
– Bra. Som hårt arbetande advokat är det en förutsättning att man tränar regelbundet. Jag får vänta med sit-ups men i övrigt tränar jag som vanligt.

Henrik Olsson Lilja säger att han känt ”en oerhörd support” från sin omgivning.
– Först var jag förvånad över vilken upplevelse det hade blivit. På det sättet hade jag inte tagit in vad som hade hänt. Det har hela tiden kommit fram kollegor och frågat hur jag har det. Nära och kära, kollegor, klienter, åklagare och domare.

Två månader efter mordförsöket häktades en 54-årig man misstänkt för dådet.
Har du funderat på att du kan springa på honom i till exempel tingsrätten?
– Det är ingenting jag går och tänker på, men det är en speciell situation att mina klienter kan tänkas sitta på samma häkte som den här misstänkte.
– Jag har valt att hålla mig borta från det där. Jag får ingen information från utredningen. Det påverkar min inte på något sätt.

”Det är sällan man når framgång genom att vara burdus.”

En av de svarande på Advokaternas advokat som röstat på Henrik Olsson Lilja motiverar valet så här:
”Påläst och driven, men samtidigt lagom ödmjuk inför rätten och motparter, vilket gör att den som lyssnar lättare låter sig övertygas”.
– Man får vara bestämd i sak, men lagom ödmjuk. Det gäller att retoriskt vinna domstolens förtroende. Det är sällan man når framgång genom att vara burdus. En stor förebild är engelska barristers, säger Henrik Olsson Lilja.
I november inleddes det stora Falcon Funds-målet i Stockholms tingsrätt, där Henrik Olsson Lilja företräder en av de tilltalade.
-Man har delat upp målet i två delar. Det kommer att gå i ett från november och fram mot sommaren 2020. Min klient är amerikansk medborgare. Målet innebär en hel del krånglig materia att hantera. Att sedan förstå alla engelskspråkiga branschbegrepp är en utmaning i sig, men det funkar bra.
Henrik Olsson Lilja arbetar till stor del med tunga ekomål.
– Jag läste ekonomi slutet av juristlinjen och har alltid tyckt att det är ett spännande område. Jag var ombud i det så kallade Cevianmålet, en insiderhistoria, för drygt tio år sedan och sedan dess har det blivit allt fler. I dag är jag huvudansvarig för Advokatsamfundets ekobrottsutbildning.

”Det är svårare att presentera ett komplicerat material nu jämfört med för 20 år sedan.”

Gemensamt för samtliga försvarsadvokater som hamnar i topp av undersök

ningen är att de på olika sätt leder utbildningar eller föreläser om sitt arbete.
– Sådant gör att man syns i branschen. För mig har det också varit den största kompetenshöjaren sedan juristlinjen. Att leda utbildningar innebär ju att man själv måste hålla sig uppdaterad. Det är samma metod man använder i domstol, att på ett enkelt sätt förklara något som kan vara komplicerat. Att göra detta inför 30 kollegor som vill lära sig mer är en utmaning i sig.
Vid sidan av ekomålen jobbar han även med traditionella brottmål.
– Fascinationen ligger i att vara i rättssalen, från de strategiska övervägandena till de retoriska poängerna. Med tiden har den pedagogiska utmaningen blivit större. Det är svårare att presentera ett komplicerat material nu jämfört med för 20 år sedan. Svåra budskap måste paketeras. Det gäller både i rätten och i resten av samhället. Ett exempel är hur appar är konstruerade, de ska vara så lätta som möjligt att förstå, annars tröttnar folk. Hela samhället går mot förenkling. Barn orkar ofta bara se korta videoklipp, det är svårare att locka dem till tyngre litteratur.

Läs mer om Advokaternas advokat 2019

 

Därför har kollegorna röstat på Henrik Olsson Lilja

”Ett självklart val. Henrik är kompetent, rak och samtidigt ödmjuk.”

”Kunnig, påläst och erfaren.”

”Påläst och driven, men samtidigt lagom ödmjuk inför rätten och motparter, vilket gör att den som lyssnar lättare låter sig övertygas.”

”Superman.”

”Ger ett sympatiskt intryck vilket är viktigt om man ska försöka övertyga någon.”

 

”Våra långa häktningar är ett problem. Få utöver oss advokater vet hur det fungerar.”

Under sommaren var Henrik Olsson Lilja försvarare åt den amerikanske rapparen Asap Rocky i inledningsskedet av misshandelsåtalet mot honom.
– Det var annorlunda, i och med att det blev en så otrolig uppmärksamhet. Varenda litet steg granskades. Att det blev fokus på den svenska processen är bra. Det är alltid nyttigt att granskas så att vi får ett kvitto på att systemet fungerar. Så att vi kan stå för det i ett internationellt perspektiv.
Bland annat ledde uppmärksamheten till en debatt om det svenska häktningssystemet.
– Våra långa häktningar är ett problem. Få utöver oss advokater vet hur det fungerar. Ovissheten i att sitta häktad i tio månader skapar psykisk ohälsa, dessutom är kostnaderna stora. Det behöver förändras över om intresset för det inte verkar vara så stort i dagsläget.

Relaterat:

https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/2019/09/06/asap-rockys-tidigare-advokat-henrik-olsson-lilja-skots-i-huvudet-och-brostet-i-stockholm-idag/

https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/2019/09/13/vem-ar-advokat-henrik-olsson-liljas-ex-fru/Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: