Swedbanks högriskhemligheter

av Holger Roonemaa, Alesya Marohovskaya, Irina Dolinina

20 november 2019
https://www.occrp.org/en/investigations/swedbanks-high-risk-secrets

abysovDen ryska oligarken Mikhail Abyzov byggde ett komplext nätverk av offshore-företag som användes för att flytta en förmögenhet ut från Ryssland, enligt ett internt utkast till rapport från Swedbank som erhållits av den svenska nationella TV-kanalen Sveriges Television (SVT) och delades med OCCRP.

Idag är han anklagad för att bedra den ryska regeringen och investerare på 60 miljoner dollar, penningtvätt och driva en kriminell organisation.

Webben med 70 offshore-företag på Brittiska Jungfruöarna, Cypern, Singapore och Belize hade konton i Swedbank Estland, där en kundchef som en gång var ansvarig för att övervaka transaktionerna hjälpte till med att flytta misstänkta medel, enligt den interna rapporten.

Några av företagen användes för att överföra aktier från energiområden medan Abyzov var regeringsminister. En annan användes för att köpa en lyxvilla i Toscana.

Från 2011 till 2016 uppgick pengarna till Swedbank-konton för Abyzov-länkade företag till cirka 860 miljoner dollar; 770 miljoner dollar flödade ut.

Bygga ett imperium

Abyzov, 47, fylldes i ruinerna av Sovjetunionen. Han gick in i den prestigefyllda fakulteten för mekanik och matematik vid Moskva State University 1989, men lämnade innan han fick en examen för att ägna sig åt företag, har ryska pressen rapporterat . Som ung grundade han sitt första företag, Intershops, för att handla med turkiska konsumentvaror och kontorsutrustning.

1991 tjänade han mer än 500 000 dollar som en rysk råvarumäklare, enligt den ryska- nyhetstidningen Meduza . Ett år senare började han och en klasskamrat importera brandy, cigaretter och den marinerade, rödpepparspridningen känd som lecho från Bulgarien. Företagets intäkter nådde flera miljoner dollar.

Snart tog sig Abyzov vidare till de stora pengarna. 1995, enligt pressrapporter , grundade han ORTEK, ett ryskt bränsle- och energiföretag som snabbt nådde 100 miljoner dollar i intäkter. När den sibirska regionen Novosibirsk inte kunde täcka sina energikostnader, slöt Abyzov enligt uppgift en överenskommelse med den regionala guvernören 1996 och levererade bränsle i utbyte mot en 19,5 procentandelar i Novosibirsk Energo, ett företag som kontrollerade fem termiska kraftverk. Det heter nu Siberian Energy Company, eller SIBEKO, och spelar en central roll i de aktuella anklagelserna mot Abyzov.

Faktum är att Novosibirsk-tillgångarna blev centrum för Abyzovs snabbväxande affärsimperium och katapulterade honom på Forbes-listan över de rikaste ryssarna. År 2012, på toppen av sin affärskarriär, uppskattade tidningen hans nettovärde till 1,3 miljarder dollar. Samma år vinkade politik. Abyzov utsågs till minister för öppen regeringsfrågor i Dmitrij Medvedevs första kabinett.

En intern utredning av Swedbanks estniska dotterbolag, som erhållits av OCCRP i samarbete med SVT, visar att Abyzov började flytta ett stort antal av sina affärskonton till Swedbank lite tidigare, 2011. Revisorer identifierade 70 företag direkt relaterade till Abyzov.

En norsk expert för bekämpning av penningtvätt, Erling Grimstad, som skrev rapporten, klandrade banken för sin hantering av Abyzov och andra klienter med hög risk, som inte är bosatta, hänvisar till förkortningen HRNR.

Grimstad sa att ett antal bankanställda – inklusive kundansvariga, medlemmar i en kommitté med uppgift att hantera kunder med hög risk och bankens ledning – inte lyckades följa de grundläggande ”Know Your Client” -principerna och ”skyddade några av HRNR-kunderna från de ryska myndigheterna, inklusive skattemyndigheterna. ”

De anställda gömde företagens ultimata fördelaktiga ägare från bankregistreringen, en praxis som ”leder till risker för att inte identifiera sanktionerade individer”, skrev Grimstad.

Rapporten i sig har varit föremål för tvist mellan den svenska åklagarmyndigheten och Swedbank, en av Sveriges största banker. Fram till september blockerade banken myndigheterna från att intervjua Grimstad och hävda att det var advokat-klient privilegium.

Skirting the Law

Mer än hälften av de 70 företag som är kopplade till Abyzov ägde eller fortsätter att äga andelar i Rysslands energi-, livsmedels-, kurort- och datorteknologisektorer. Några av företagen var i drift medan han var regeringsminister och bröt mot ryska lagar som hindrar statligt anställda från att bedriva privat affär.

Abyzov var också skyldig att deklarera alla offshore-företag där han var den gynnsamma ägaren. Dessa förklaringar är dock inte tillgängliga för allmänheten så det är oklart om han hävdade de 70 utländska företagen. Ryssland ändrade lagen 2017 och förbjöd offshore-företag för statligt anställda helt.

MAKTEN SPELAR

Flera av de cypriotiska företagen identifierade som Abyzovs överförda andelar i Novosibirsk-baserade OAO Elsib , en ledande rysk tillverkare av kraftstationsutrustning, via Swedbank-konton, medan han var regeringsminister.

2014 sålde Tekina Consulting Ltd. sin andel i Elsib-anläggningen till Vramirca Trading Ltd. Tekina misslyckades med att anmäla Rysslands federala antimonopolystjänst om försäljningen av sin andel i den naturliga monopolenheten under statlig kontroll, vilket begick ett administrativt brott . En Tekina-representant erkände skuld och sa att det utländska företaget inte känner till lagen. Företaget beordrades att betala 100 000 rubelböter, eller knappt 3 000 dollar.

Ett år senare ökade ett annat cypriotiskt företag, Tefaro Commercial Ltd., sin andel i anläggningen.

2016 sålde Zerel Investment Ltd., registrerat på Brittiska Jungfruöarna, och Cypern Nimarkenti Holdings Ltd., sina andelar i Elsib till SIBEKO.

Under 2017 köpte fyra cypriotiska företag, Besta Holdings Ltd., Alinor Investments Ltd., Kullen Holdings Ltd., Vantroso Trading Ltd. 94,98 procent av anläggningen.

Flera av de cypriotiska företagen är identifierade som Abyzovs överförda andelar i Novosibirsk-baserade OAO Elsib, en ledande rysk tillverkare av kraftstationsutrustning, via Swedbank-konton, medan han var regeringsminister.

VISA

Ryska företag använder ibland offshore-företag för att minska skattskyldigheten, skydda verksamheten från allmän syn eller utnyttja mer förutsägbara rättssystem i andra länder, enligt Ilia Shumanov, biträdande direktör för Transparency International Ryssland.

”I det här fallet kan en del av offshore-transaktionerna äga rum i syfte att dra tillbaka tillgångar utomlands, med möjligheten till anonymt ägande och förvaltning av offshore-strukturer av en offentlig tjänsteman,” sade Shumanov.

”Mikhail Abyzov, som innehar ministerposten, hade inte rätten att bedriva entreprenörsverksamhet personligen eller genom fullmakter, inklusive offshore-företag,” sade Shumanov. ”Med tanke på den komplexa strukturen i hans företag kan det antas att det var han som stod bakom konsolideringen av alla dessa tillgångar i offshore-jurisdiktioner, och att initiativet till viktiga företag inom företag kan komma från honom,” tillade han.

Nedgången

Abyzovs förmögenhet började förändras 2015.

Först fick han en tvist med Alfa-Bank, en av Rysslands största privata affärsbanker, angående skulderna hos E4, hans holdingbolag för energitillgångar, rapporterade lokala medier .

Sedan skapade SIBEKOs plan att höja elavgifterna i Novosibirsk med 15 procent sju massprotest på fem månader. Under press minskade chefen för Novosibirsk-regionen tullhöjningen till 4 procent.

Slutligen gick han och den mäktiga ryska affärsmannen Viktor Vekselberg, hans partner i energiföretaget KES Holding, i rättsligt krig med duellering av stämningar över en skuld på 500 miljoner dollar.

I mars anklagades Abyzov för bedrägeri och driver en kriminell organisation och arresterades i Ryssland . Avgifter om penningtvätt följde, rapporterade den ryska pressen och citerade hans advokat. Blacksiris Trading Ltd., ett cypriotiskt företag kopplat till Abyzov och Swedbank Estland, är i centrum för den påstådda kriminella verksamheten.

Ryska utredare säger Abyzov använde Blacksiris för att flytta 4 miljarder rubel, ungefär 60 miljoner dollar, från SIBEKO och Regional Electric Networks (RES), som producerar och överför el i Novosibirsk-regionen, och där Abyzov också var den gynnsamma ägaren.

Vid utlysningen av anklagelserna sade undersökningskommittén att Abyzov, ”agerade i samverkan med andra personer”, på ett bedrägligt sätt flyttade 60 miljoner dollar från SIBEKO och RES. ”De stulna pengarna dras helt ut utomlands”, avslutade utskottet.

Medan en minister Abyzov också påstods beställde auktionen av aktier i fyra energiföretag, med ett totalt värde fastställt till 156,1 miljoner rubel (2,4 miljoner dollar). Blacksiris vann auktionen och betalade 186,3 miljoner rubel ($ 2,9 miljoner). Månader senare fusionerade Blacksiris energiföretagen med fyra skalföretag och sålde dem till SIBEKO och RES för mer än 20 gånger vad det hade betalat.

Den ordning offer Sibeko och RES minoritetsägare, inklusive en rysk statliga bolaget, sade kommittén.

Ett annat företag på Swedbank-listan, Batios Holding Ltd., är också under straffutredning i Ryssland, rapporterade pressen förra året . Batios var en investerare i Alion Energy, en amerikansk solbatteri tillverkare. Innan han blev regeringstjänsteman var Abyzov enligt uppgift en styrelseledamot i Alion Energy , representerande Batios.

Under 2018 arresterade ryska myndigheter också Abyzovs tidigare affärspartners, Mikhail Chuchkevich och Yan Ryazantsev, båda styrelseledamöterna i det statliga Russian Venture Co. (RVC). Enligt undersökningskommittén investerade RVC 1,3 miljarder rubel (22,7 miljoner dollar) i Alion Energy 2012, även om företaget nästan var konkurs. Dessa pengar togs senare ut, rapporterade ryska pressen .

Insider hjälp?

Totalt 860 miljoner dollar gick till Swedbank-konton för Abyzov-relaterade företag och ungefär 770 miljoner dollar togs ut via mer än 3 300 transaktioner. Revisorerna sa att Abyzov var tvungen att få hjälp från en insider från Swedbank.

Det konstaterades att en kundchef i Swedbank i Estland hade en PIN-kalkylator, en enhet som genererar koder för ett av Abyzovs företag. ”Samma stifträknare användes för att överföra medel för ett av de företag som ägs eller kontrollerades av Mr. Abyzov,” enligt bankens interna rapport.

Den anställda, Aleksei Averson, lämnade Swedbank i början av 2017, efter att Abyzovs konton stängdes av banken. I april 2017 blev han chef för Anduril Enterprises Ltd., ett företag registrerat på Cypern och enligt rapporten kopplat till Abyzov.

Frågor om Averson togs upp i en separat konfidentiell bankrapport som granskade konton för en annan högrisk, utländsk klient.

”När vi diskuterade en transaktion med en kollega, sa Averson att denna transaktion var” inte den vitaste av affärer ”, med hjälp av en kolokialism som indikerade att den inte var transparent,” enligt rapporten, som skickades till bankens högsta ledning.

I en annan kommunikation säger Averson till en kollega att en transaktion som erhållits av ett ospecificerat företag listades som relaterat till gastransporttjänster och lämnade sedan samma enhet som ”förskottsbetalning för stationära varor”, enligt rapporten.

Som Averson beskrev påstås transaktionen som ”en hög saga.” ”Den ryska som används i detta sammanhang översätts bokstavligen som ”saga”.

Averson avslog intervjuförfrågningar, men i ett e-postmeddelande uttryckte han tvivel om rapporternas existens. ”Jag är helt övertygad om att rapportförfattarna, oavsett vad de är, inte har några bevis för att göra dessa anklagelser, och inte heller har tillräcklig kunskap om, eller tar hand om tillämpliga lagar och förordningar,” skrev han.

Averson avböjde en intervju men kom till kontoret för den estniska dagstidningen Postimees för att läsa Swedbank-rapporten. Han beskrev dokumentet som fiktion.

Averson tillade att han hade ”flera potentiella jobbintervjuer” och accepterade ett erbjudande från Anduril när det blev klart i slutet av 2016 att Swedbank skulle stänga sin verksamhet med utländska kunder.

”Jag utsågs till en av två styrelseledamöter i Anduril Enterprises Ltd., ett företag med ett italiensk dotterbolag, två månader efter att jag slutade arbeta för Swedbank,” skrev han i e-postmeddelandet. ”Jag tjänade som en av två styrelseledamöter från april 2017 till juli 2019, då jag avgick och slutade arbeta för denna grupp av företag.”

Han insisterade på att han aldrig gjort transaktioner med hjälp av klienters PIN-kalkylator: ”Denna anklagelse är en lögn och förnekas.”

Anduril Enterprises huvudsakliga tillgång är ett italiensk dotterbolag, Villa Il Tesoro Societa ‘Agricola. Il Tesoro översätter från italienska som ”The Treasure”. Företagets huvudsakliga verksamhet listas som druvodling och olivodling, med tillgångar som inkluderar en lyxvilla i Toscana.

Andurils finansiella rapporter tyder på att Il Tesoro värderades till 9 miljoner euro 2012 och till 20,6 miljoner euro 2016, det senaste året för vilket ett uttalande finns tillgängligt.

I början av 2017, under höjden av Novosibirsks energitariffprotester, släppte den ryska oppositionspolitiker Alexey Navalny en video på YouTube av en drönarflyg över fastigheten, som visade att Il Tesoro inte är någon liten gård. Den spendande sammansättningen har flera stora villor, en helikopterplatta, en tennisbana, en golfbana, en konstgjord sjö, en stor vingård, fontäner och ett garage för cirka ett dussin bilar.

Liksom med Abyzovs energiföretag har Anduril bytt ägande flera gånger, med varje ny ägare ett offshore-företag som Swedbank-rapporten identifierade som relaterat till Abyzov. Den senaste förändringen var i april, efter Abyzovs gripande, då Anduril förvärvades av Emmerson International Corp., ett brittiska Jungfruöarnas företag.

Cirka 860 miljoner dollar gick till Swedbank-konton för Abyzov-relaterade företag och ungefär 770 miljoner dollar togs ut mellan 2011 och 2016.

Swedbank Undersökningar

Grimstads utkast till rapporten presenterades för Swedbank den 10 december 2018, och den första rekommendationen var att estniska och svenska myndigheter ska informeras om resultaten. Den estniska åklagarmyndigheten berättade emellertid till OCCRP att de från november 2019 inte har fått några meddelanden från Swedbank.

Swedbank Estland vägrade att kommentera och citerade pågående utredningar i Estland och Sverige.

Robert Kitt, som nyligen blivit avskedad från sin tjänst som VD för Swedbank Estland, sa att han först fick veta om rapporten från mediatäckningen i mars. ”Det är inte en hemlighet att jag inte hade det och därför kunde jag inte göra någonting i förhållande till de frågor som tas upp i det,” sa Kitt till OCCRP.

Swedbanks huvudkontor i Stockholm avslog flera av sina begäranden om rapporten, enligt Kitt. ”Det ledde till mig till att dra slutsatsen att om det hade funnits något betydande i det, så skulle bankrådet eller aktieägarna enligt de estniska lagarna ha delat det med mig,” sade han.

I en intervju med SVT sa Swedbank-koncernchef Jens Henriksson, som anställdes i augusti, att han inte kunde kommentera specifika kunder eller anställda. Han tillade att påståenden som väckts med denna utredning skulle behandlas i en annan pågående internrevision.

Abyzovs advokat vägrade att kommentera.

Förklaring, 20 november 2019: Text ändrad för att klargöra att Swedbanks utkast till rapport erhölls av SVT och delades med OCCRP.

 

 

 Kategorier:Svensk politik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: