PATRIK KRONQVIST:I Finland är man inte så naiva som i Sverige

Miljoninkomster för rallylegendaren Tommi Mäkinen – här är  idrottsstjärnorna som tjänade mest år 2020 – Sport – svenska.yle.fi

19 jan 2022

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/i-finland-ar-man-inte-sa-naiva-som-i-sverige/

Rallylegendaren Tommi Mäkinen hade nog önskat att polisen stoppat honom i Sverige. I Finland är det mycket svårare att ljuga sig till ett lägre straff.

Tommi Mäkinen har blivit rik och berömd tack vare sin talang för att köra fort. Finländaren vann rally-VM fyra gånger på raken mellan 1996 och 1999. 

Men i november 2019 gav den förmågan honom problem. Polisen klockade Mäkinen när han körde 149 kilometer i timmen på en 100-sträcka utanför Toivakka i Mellersta Finland. 

Tommi Mäkinen ålades att betala 28 dagsböter för fortkörningen. Om dagsboten hade baserats på föregående års taxering skulle han fått betala hela 37 000 euro i böter – omkring 355 000 svenska kronor – i enlighet med de hårda fortkörningsregler som då rådde i Finland. Mäkinen uppgav dock att hans inkomster hade sjunkit rejält sedan dess och därmed slapp han undan med 3 000 euro.

Hade Mäkinen tryckt gasen i botten på en svensk raksträcka skulle historien varit över, i Sverige utgår rättsväsendet nästan alltid från den inkomst som den tilltalade själv påstår sig ha. Det finns heller inget straff för den som medvetet uppger en för låg summa. 

Inte ens i de fall då åklagare anser att det går att bevisa att den tilltalade ljugit är det säkert att domstolar ger prövningstillstånd för att utdöma ett korrekt bötesbelopp. Expressens ledarsida skrev om ett sådant hovrättsfall i förra veckan som Riksåklagaren nu vill få prövat i Högsta domstolen. 

Inga kontroller och inga straff – det är knappast förvånande att det vimlar av åtalade i Sverige som hävdar att de precis blivit arbetslösa eller sjukskrivna.

I Finland är man mindre naiv. Sedan 1997 är det brottsligt att ljuga om sin inkomst i syfte att få lägre böter. Bötesfusk kallas det och den som döms riskerar ytterligare böter eller fängelse i upp till tre månader.

På den här punkten borde Finlands sakpolitik också vara vår.

Så värst vanligt är inte brottet. Sedan 1999 utgår man i Finland nämligen inte heller från den tilltalades inkomstuppgifter, dagsboten baseras i stället på den senaste deklarationen. 

Den som menar att inkomsten har förändrats sedan dess och vill få en lägre dagsbot måste själv begära det, något Mäkinen hade gjort. Kvällstidningen Iltalehti gjorde dock åklagare uppmärksamma på att rallystjärnan hade haft stora inkomster i sina utländska företag vid tidpunkten för fortkörningen.

I förra veckan dömdes han därför för bötesfusk av Mellersta Finlands tingsrätt. Enligt domstolen hade Mäkinen inte redovisat sina kapitalinkomster och sina utländska förvärvsinkomster på ett korrekt sätt. Straffet blev böter på 48 000 euro i en dom som ännu inte vunnit laga kraft.

Man kan tycka att frågan om dagsböternas storlek är en struntsak. Sverige plågas ju av allt grövre kriminalitet och det är inte direkt gängmord som bestraffas med penningböter. 

Men tilliten till rättsstaten måste värnas också i det lilla. Det är stötande att den som ljuger i regel får ett lägre straff än den som är ärlig. Och det är ytterst märkligt att staten samlar in – och offentliggör – inkomstuppgifter om alla skattebetalare, men inte använder dem för att utdöma rättvisa straff för de få som begår brott.

Eller som den dåvarande finländska regeringen så klokt uttryckte saken inför att Finland kriminaliserade ljugandet för 25 år sedan.

”Om lagstiftningen möjliggör medvetet och skrupelfritt bötesfusk kan detta anses undergräva hela systemet med bötesstraff.” 

På den här punkten borde Finlands sakpolitik också vara vår.
Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: