Det är inte UD som avgör om det går att resa i Europa i sommar

Flyg

Johan Westerholm
Fredag 22 maj 2020

https://ledarsidorna.se/2020/05/det-ar-inte-ud-som-avgor-om-det-gar-att-resa-i-europa-i-sommar/?fbclid=IwAR0l_E-oUikDkuEv9M_Wy3chohBjudZe-b3LUlP8LZQ6RrF1i2iWuxPZco4

Det sprids en bild av att det är det svenska utrikesdepartementet som ensamt reglerar huruvida svenska medborgare skall kunna tillåtas resa fritt i sommar på sina semesterresor. En bild där vare sig UD eller Folkhälsomyndigheten informerar om att det helt avgörande är hur omvärlden ser på Sverige. Om det svenska arbetet mot corona-virusets spridning anses otillräckligt väntar en tid i karantän på destinationsorten oavsett vad UD och FHM kan tycka om det.

I dagsläget avråder UD från utlandsresor fram till 15 juni, men enligt utrikesminister Ann Linde (S) kommer det inte bli fritt fram för resor efter det, även om reserestriktionerna hävs. Folkhälsomyndigheten har sagt att de ska meddela i slutet av maj hur det blir i sommar med resor.

– Vi kommer med ett besked, men vilket besked vi kommer med beror på utvecklingen. Det handlar om att inte få en ny ökning av fall i Sverige, säger Anders Tegnell.

UD:s tidigare avrådan till resor i hela världen gäller till den 15 juni. Nytt besked från UD kommer, enligt utrikesminister Ann Linde (S). Trots att det är god tid innan den nuvarande avrådan går ut säger alltså utrikesministern att det inte kommer att gå att resa fritt i Europa i sommar. 

– Jag skulle inte göra det själv. Det kommer definitivt inte vara fritt att resa efter den 15 juni, men precis hur det kommer se ut och hur länge, det måste vi få återkomma till, säger hon.

Didrik von Seth, generalsekreterare i SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, hade önskat mer tydlighet från utrikesministern.

– Det är en ohållbar situation som nu troligtivs blir förlängd. Men det krävs en tydlighet. Det går inte med vaga uttalanden om att man inte bör och ska, då kan inte regelverket tillämpas rapporterar SR.

I grunden handlar det om två olika saker. Närmast det faktiska sakläget landar Anders Tegnell och FHM. Det handlar mer om att den svenska smittspridningen i Sverige minskar.

UD kan avråda från icke nödvändiga resor, vilket innebär turist- och besöksresor; från alla resor, vilket även inkluderar arbetsresor och alla andra resor. Det finns också situationer där UD inte bara avråder från resor utan även uppmanar svenskar att lämna landet. Det görs enbart i lägen där det finns överhängande fara på grund av stridigheter eller andra allvarliga hot.

När UD avråder från resor ska det ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att den enskilde noga bör tänka över sitt beslut att resa. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor. Det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan. När UD avråder från resor till ett land eller område, kan resenären oftast få tillbaka kostnaden för en bokad charter- eller paketresa till det landet eller området. De stora reseföretagen brukar följa UDs reseråd men man bör alltid kontakta reseföretaget direkt för att ta reda på vad som gäller för den resa man beställt. Om UD avråder från utlandsresor och dessa ändå genomförs av individen sker det på egen risk och den enskilde kan inte förvänta sig fullt konsulärt stöd om den själv utsatt sig för fara. 

Men det är vare sig svenska UD eller den svenska Folkhälsomyndigheten som ensamt reglerar om det går att resa till ett annat land. Dels förutsätter det att de länder som är aktuella har öppnat sina gränser i allmänhet men även om hur de länderna ser på Sverige och Sveriges arbete mot Corona-viruset.

I WHO rekommendationer från tidigare i år stadgas bland annat en karantän om zonen resenären kommer ifrån bedöms ha lokal smittspridning. Det vill säga, en svensk som reser till exempel till Spanien eller Frankrike kan tvingas till att inleda sin semester med en 14 dagar lång karantän efter ankomst. Dessa länder har dessa möjligheter till tvingande åtgärder till skillnad från Sverige som saknar repressiv lagstiftning i dagens situation. Sverige har inte haft något annat val än att bygga sin Corona-strategi på frivilliga åtgärder.

Ett brott mot FHM:s rekommendationer kan endast resultera i ett ”aja-baja” i Sverige. Inte ens det nationella besöksförbudet på Sverigies äldreboenden är förenat med några konsekvenser om den enskilde bryter mot det.

Hur UD, och FHM, ställer sig till sommarens reseplaner och deras rekommendationer är inte intressant. Det mest avgörande för den enskilde och resebolagen är hur omvärlden värderar det svenska arbetet mot virusets spridning i Sverige. Har Sverige en fortsatt okontrollerbar spridning i samhället kommer inget land ta emot en svensk medborgare med Sverige som avreseland utan krav på att denne sätts i karantän för kortare eller längre tid.

Vare sig UD eller FHM, eller ens Ann Linde eller Anders Tegnell, har någon som helst påverkan på eller jurisdiktion över hur de spanska eller franska regeringarna ställer sig till svenska resenärer för att bara ta några exempel. Dessa länders regeringar fattar sina egna beslut baserat på hur dessa ser på det svenska arbetet mot smittspridning.

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

5 svar

  1. Här kommer en viktig information: det att alla länder uppropade Pandemi – är olagligt och juridiskt inte hållbar – utropa PANDEMI kan bara assambleya av WHO och absolut inte ensam Tedros Adhanom Ghebreyesus- det som hänt är grov missbruk av internationell lagstiftning och lander regeringar som införde pandemi i sina resp lander kan ställas till svars!!!!! – till svars kan ställas och Tedros Adhanom Ghebreyesus som missbrukat sin ställning och pga lagbrott!!!!

    Gillad av 1 person

  2. OBS!!! Spanska sjuka sprids genom VACCINATION – det som globalist mördarna vill upprepa igen!!!!!
    Spanish Flu Did Not Kill 50,000,000 Vaccines Did and They Are Repeating the Same Pattern Again Now.

    Gillad av 1 person

%d bloggare gillar detta: