Så många transaktionsbrott misstänks Swedbank ha begått

Jens Henriksson, vd Swedbank

WILLIAM ERIKSSON
Publicerad: 2020-03-11
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/sa-manga-transaktionsbrott-misstanks-swedbank-ha-begatt/?utm_campaign=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis

Advokatbyrån Clifford Chance har konstaterat att ett antal transaktioner som Swedbank genomfört, till ett värde av cirka 4,8 miljoner dollar, utgör troliga sanktionsbrott.
Banken kommer därför att lämna en rapport till U.S. Treasury’s Office for Foreign Assets Control (OFAC).

Ett sanktionsbrott innebär exempelvis att en bank genomför en transaktion som involverar å ena sidan en OFAC-listad person, företag eller jurisdiktion, och å andra sidan det amerikanska finansiella systemet, en amerikansk person eller andra amerikanska intressenter.

Clifford Chance genomför sedan sedan februari 2019 en utredning i vilken det ingår kunder, transaktioner och aktiviteter från 2007 till mars 2019 samt hur banken har hanterat intern och extern informationsgivning.

Dessutom granskar advokatbyrån hur Swedbank historiskt har svarat upp mot brister som identifierats i arbetet mot penningtvätt och kontroll av sanktionsregelverk.

586 transaktioner misstänks utgöra brott

Byrån har i sitt arbete gått igenom samtliga transaktioner i USD från Swedbanks dotterbolag i Estland, Lettland och Litauen, genomförda i det amerikanska finansiella systemet under perioden 22 mars 2014 till 22 mars 2019.

Där har man hittat 586 transaktioner om sammanlagt cirka 4,8 miljoner dollar som utgör troliga brott mot OFAC. Majoriteten av dessa, hela 95 procent, avser perioden 2015-2016 och utgör löneutbetalningar och kostnader för drift av ett fartyg vars ägare och operatör är baserade på Krim och som använde Swedbank i Baltikum.

Swedbank kommer att rapportera de aktuella transaktionerna till OFAC och det är den amerikanska myndighetens sak att ta ställning till vidare hantering av ärendet och eventuell påföljd. Swedbank kommer att samarbeta fullt ut med OFAC.

– Jag har varit tydlig med att Clifford Chance ska meddela om det kommer fram misstankar om sanktionsbrott i utredningsarbetet. Så har nu skett. Vi går nu omgående fram med en självanmälan till OFAC. Det här visar att bankens process för kundkännedom, transaktionsövervakning intern styrning och kontroll har haft besvärande brister. Samtidigt är det en viss lättnad att det handlar om ett relativt lågt belopp och transaktioner såsom löneutbetalningar, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef för Swedbank.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

2 svar

  1. En av alla korrupta banker

    Gilla

%d bloggare gillar detta: