Steele-dokumentationskällan Igor Danchenko frikänd från att ha ljugit för FBI

ALEXANDRIA, VA - 10 NOVEMBER: Den ryske analytikern Igor Danchenko anländer till Albert V. Bryan US Courthouse innan han ställdes inför rätta den 10 november 2021 i Alexandria, Virginia.  Danchenko har åtalats för fem fall av falska uttalanden till FBI angående källorna till informationen han gav ...

JORDAN DIXON-HAMILTON

Igor Danchenko, den primära källan till Christopher Steeles avslöjade dossier, frikändes på tisdagen för att ha ljugit för FBI, och tilldelats ett slag mot specialjurist John Durhams utredning om ursprunget till Russiagate.

Danchenko stod inför fyra fall av att ha ljugit för FBI om hans interaktion med Sergei Millian, tidigare chef för den ryska amerikanska handelskammaren. Politisk  rapporterade:

Danchenko berättade för FBI att han fick ett samtal i juli 2016 från en oidentifierad man som delade nedsättande information om Trump. Den ryska forskaren sa att han trodde att mannen var Millian och att paret gick med på att träffas i New York, men mannen dök aldrig upp.

Durhams team hävdade att Danchenko aldrig kontaktade Millian överhuvudtaget och använde historien som täckmantel efter att han berättade att Steele Million var källan till hans information som till slut tog sig in i Steeles demokratfinansierade dossier.

”Det var inget samtal med Millian och det fanns inget samtal med någon individ”, sa åklagaren Michael Keilty  under  avslutande uttalanden. ”Det är en historia man inte kan tro.”

Men Danchenkos advokater hävdade att ”han försökte hjälpa FBI, och nu åtalar de honom för det.”

Danchenko stod till en början inför fem fall av att ha ljugit för FBI, men USA:s distriktsdomare Anthony Trenga  avfärdade  ett åtal på fredagen i slutet av åklagarens huvudmål.

Den fyra dagar långa rättegången avslutades på tisdagen efter att juryn överlagt i nio timmar och fann Danchenko oskyldig på alla fyra anklagelserna.

”Även om vi är besvikna över resultatet, respekterar vi juryns beslut och tackar dem för deras service”,  sa Durham  i ett uttalande. ”Jag vill också erkänna och tacka utredarna och åklagarteamet för deras hängivna ansträngningar att söka sanning och rättvisa i det här fallet.”

Danchenkos fall är det tredje brottmålet Durham har väckt som en del av sin utredning. Durham fick framgångsrikt en erkännande av skyldig   från FBI-advokaten Kevin Clinesmith för att ha förfalskat ett e-postmeddelande relaterat till en FISA-ansökan. Clinesmith avtjänade dock ingen fängelse och dömdes till skyddstillsyn.

Durhams andra fall resulterade i att Clintons kampanjadvokat Michael Sussmann frikändes, som också anklagades för att ha ljugit för FBI.

Även om Durhams rättegång mot Danchenko misslyckades, avslöjade förfarandet relevanta fakta om ursprunget till Russiagate, inklusive det faktum att FBI  erbjöd  Steele upp till 1 miljon dollar om han kunde bekräfta sin nu misskrediterade anti-Trump-akt.

Durham har undersökt Russiagate sedan 2019, då tidigare justitieminister William Barr utsåg honom till särskild ombud.

Jordan Dixon-Hamilton är reporter för Breitbart News. Skriv till honom på  jdixonhamilton@breitbart.com  eller följ honom på Twitter . Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: