Storbritanniens inrikesminister Priti Patel var en del av den CIA-kopplade lobbygruppen tillsammans med Assange-domarens make

Den här artikeln blockerades men jag hittade den via duck-ducko-go på en annan källa.. Uppgifter som tydligen inte ska få komma ut…


2022-04-22

Inrikesminister Priti Patel, (bilden) som snart kommer att besluta om att utlämna Julian Assange till USA, har varit politisk rådgivare till – och finansierats av – en högerorienterad lobbygrupp som har attackerat Assange i brittisk media under ett decennium.

Henry Jackson Society: Project for Democratic Geopolitics - Powerbase

Priti Patel satt i Henry Jackson Societys (HJS) rådgivande råd från omkring 2013-16, även om de exakta datumen är oklara eftersom varken HJS eller Patel svarade på Declassifieds förfrågningar om förtydliganden.

Hon har också fått pengar från HJS och fick 2 500 pund av gruppen för att besöka Washington i mars 2013 för att delta i ett ”säkerhetsprogram” i den amerikanska kongressen.

Patel, som blev parlamentsledamot 2010 och utsågs till inrikesminister 2019, var också värd för ett HJS-evenemang i parlamentet strax efter att hon återvänt från Washington.

TRUTH LIVES on at https://sgtreport.tv/

Efter att Storbritanniens Högsta domstol denna månad sagt att de vägrade att höra Assanges överklagande av ett beslut från högsta domstolen mot honom, ligger WikiLeaks-grundarens öde nu i Patels händer. Han riskerar livstids fängelse i USA.

HJS, som grundades 2005 avslöjar inte sina finansiärer, har kopplingar till CIA, underrättelsetjänsten bakom åtalet mot Assange och som enligt uppgift utvecklade planer på att mörda honom.

En av HJS:s internationella beskyddare är James Woolsey, (bilden) CIA-chef från 1993-95, som befann sig i denna roll under hela den perioden som Patel var rådgivare till gruppen. Woolseys anknytning till HJS går tillbaka åtminstone till 2006, strax efter det att det grundats.

År 2014, var general David Petraeus gruppens värd, CIA-chef från 2011-12, för ett brittiskt parlamentsmöte varifrån all media var spärrad.

Tre år senare, 2017, organiserade HJS ytterligare ett evenemang i parlamentet med general Michael Hayden, CIA-chef från 2006-9, för att ”diskutera det aktuella läget för den amerikanska underrättelsetjänsten och dess relationer med utländska partners.”

Hayden beskrev ”relationen inom Five Eyes-gemenskapen så stark som någonsin, trots potentiell oro över senaste underrättelseläckor mellan medlemmar.” Five Eyes är en underrättelseallians som består av Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

”Uppfattning om partiskhet”

Under ett besök i Storbritannien i juli 2020 talade USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo vid ett rundabordssamtal anordnat av HJS med vad Washington Post kallade en grupp ”hökaktiga” medlemmar av det konservativa partiet.

Som chef för CIA 2017, hade Pompeo inlett en svidande attack mot WikiLeaks och kallade medieorganisationen för en ”fientlig underrättelsetjänst” som gör ”gemensam sak med diktatorer”.

Pompeo lämnade inga bevis utan lade till ett hot: ”Att ge dem utrymme om att krossa oss med förskingrade hemligheter är en perversion om vad vår stora konstitution står för. Det tar slut nu.”


I HJS rådgivande råd samtidigt som Patel var Lord James Arbuthnot, en före detta konservativ försvarsminister.
Hans fru, Lady Emma Arbuthnot, (bilden) var Westminster Chief Magistrate från 2016-2021.
När den brittiska domaren fattade beslut mot Julian Assange var hennes man inblandad i en högerorienterad lobbygrupps briefing mot WikiLeaks grundare.

Under en del av sin ämbetstid var hon ansvarig för Assange-fallet och fattade två viktiga avgöranden mot honom 2018. Lady Arbuthnot steg så småningom åt sidan från att besluta i fallet på grund av en ”uppfattning om partiskhet” men förklarade aldrig en intressekonflikt.

Länkarna mellan Patel och Lord Arbuthnot går längre. 2010, strax efter att ha blivit parlamentsledamot, utsågs Patel till en av fem parlamentariska tjänstemän i Conservative Friends of Israel (CFI) när gruppen leddes av Lord Arbuthnot.

CFI har beskrivits som ”utom tvivel den mest välanslutna och förmodligen den bäst finansierade av alla lobbygrupper i Westminster”. Den avslöjar inte heller sina finansiärer.

Patel tvingades avgå som utrikesminister för internationell utveckling i november 2017 efter att det avslöjats att hon hade hållit mer än ett dussin odeklarerade möten med israeliska ministrar och organisationer när hon var på semester i landet.

Många av dessa arrangerades av CFI:s hederspresident, Lord Polak. Patels avskedsbrev accepterade att hennes beteende ”föll under … standarder för transparens och öppenhet”.

Länkarna mellan Patel och Lord Arbuthnot går längre. 2010, strax efter att ha blivit parlamentsledamot, utsågs Patel till en av fem parlamentariska tjänstemän i Conservative Friends of Israel (CFI) när gruppen leddes av Lord Arbuthnot.

CFI har beskrivits som ”utom tvivel den mest välanslutna och förmodligen den bäst finansierade av alla lobbygrupper i Westminster”. Den avslöjar inte heller sina finansiärer.

Patel tvingades avgå som utrikesminister för internationell utveckling i november 2017 efter att det avslöjats att hon hade hållit mer än ett dussin odeklarerade möten med israeliska ministrar och organisationer när hon var på semester i landet.

Många av dessa arrangerades av CFI:s hederspresident, Lord Polak. Patels avskedsbrev accepterade att hennes beteende ”föll under … standarder för transparens och öppenhet”

Lady och Lord Arbuthnot deltar i drottningens trädgårdsfest på Buckingham Palace i maj 2017. Anonymisering genom Declassified. (Foto: Instagram)

”Galning och paranoid”

HJS-personal har upprepade gånger varit kritiska mot Julian Assange och WikiLeaks i brittiska medier sedan 2011 när dess dåvarande biträdande direktör, Douglas Murray, engagerade sig i en stridbar debatt med Assange.

Året därpå lade HJS upp en video av Murray där det på mediakanalen Al-Jazeera stod det: 

”Det pågår ingen häxjakt på WikiLeaks. En organisation skaffade olagligt, eller stal som vi brukade kalla det, en hel uppsättning regeringsdokument och publicerade dem med konsekvenser som fortfarande inte är helt klarlagda.”

Murray fortsatte:

”Jag tror att herr Assange har varit galen och paranoid under flera år, det är en del av hans påstådda politiska sammansättning, och jag skulle faktiskt påstå det från många av hans anhängare.”

Under de följande åren fortsatte HJS och dess personal att vara bland de mest aktiva rösterna från det civila samhället för att ifrågasätta Assanges motiv och rykte.

Detta står i kontrast till nästan alla människorätts- och pressfrihetsorganisationer som hävdar att en utlämning av WikiLeaks-utgivaren till USA skulle vara ett allvarligt slag mot mediefriheten.

‘Konspirationsteorier’

I oktober 2016 släppte HJS ett uttalande till media, som hävdade:

”Herr Assange har en lång erfarenhet av att stjäla och distribuera information, handla konspirationsteorier och sätta synpunkter på den moraliska ställningen hos västerländska demokratiska regeringar. Han har gjort detta samtidigt som han har stöttat och fått stöd av autokratiska regimer.”

Inga bevis har lämnats till stöd för påståendena.

Ett antal andra HJS-anställda – inklusive talesperson Sam Armstrong och dåvarande stabschefen Ellie Green – har gjort anti-Assange-ingripanden i brittisk media.

I april 2019, efter att Julian Assange beslagtagits från ambassaden av brittisk polis, ställdes HJS:s verkställande direktör Alan Mendoza upp som motvikt mot Assanges advokat i BBC:s flaggskepp Newsnight-program.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , , , ,

%d bloggare gillar detta: