Anne Ramberg, vet du vad fattigdom är?

Anne Ramberg vid sitt sommarställe.

Först citat från en intervju med Anne Ramberg på Aftonbladet:

Första adressen var Djurgården, därefter Narvavägen och sedan Grev Magnigatan på Östermalm. 

Om man härstammar från Östermalm tänker nog en massa människor, likt jag själv, att man är uppvuxen med en silversked i munnen. 

– Jag förstår det, men en sjöofficer tjänade inte bra, vi hade det inte fett, vi hade faktiskt väldigt lite pengar. När pappa hade varit i Finland kom han hem med oxfilé, för det kostade nästan ingenting där, då var det liksom fest. Vi hade ju alltid mat, men vi levde verkligen inte i något överflöd. Jag fick aldrig sådana där Mantovani-skor eller den där Bogner Wagner-jackan som andra hade. Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK, hon tog aldrig spårvagnen i onödan. 

Anne säger att här också fanns ett ideal att man inte skulle vräka sig ens om man kunde, för det ansågs lite brackigt. Man skulle vara återhållsam och försiktig. 


… här följer ett brev, skrivet av Bianca Muratagic

Hej Anne Ramberg!

Jag läste nyss om din uppväxt, om din mamma som tog aldrig spårvagn till NK och att din pappa hade alltid med sig oxfilé från Finland trots att ni inte hade så mycket pengar.

Oxfilé.

Min mamma växte upp i en liten lägenhet på 30 kvm som hennes mamma delade med en annan tvåbarnsfamilj. De var mycket fattiga, läget var tufft efter andra världskriget och köttet var ju något bara rika människor kunna unna sig.
Min mormor jobbade på en stålfabrik när min mamma var fem år och fick sitta hemma ensam och leka med sina trasiga dockor när mormor slet för att försörja dem.
Min mormor var partisan och kämpade mot tyskarna i andra världskriget.

Min farmor sökte och fick jobb som 15-åring på en tobakfabrik.
Hon insjunknade i tyfus strax efter andra världskriget men överlevde.
Hon överlevde sjukdom, kriget och dess fasor.

Jag kom till Sverige 92 tillsamans med min familj p g a kriget i Bosnien med krigstrauma och posttraumatisk stress i bagaget.
Vi förlorade allt vi hade.

Vet du om hur det är att vara fattig och hungrig?

Men på riktigt Anne Ramberg?

Vill du stödja mig och mitt skrivande räcker det med att du delar mina texter.
Vill du göra mer än så swisha till:
072-7456555Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: