Finansinspektionens ordförande Sven-Erik Österberg är föremål för en brottsutredning

Galenskapen får inget slut…
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2019-12-19

Finansinspektionens styrelse består av:

Sven-Erik Österberg, ordförande, landshövding
Maria Bredberg Pettersson, vice ordförande
Marianne Eliason, f d justitieråd
Peter Englund, professor
Astri Muren, professor
Hans Nyman, hovrättsråd
Mats Walberg, hovrättsråd
Erik Thedéen, generaldirektör för FI

På tal om institutionaliserad korruption.

Så här stod det i SvD för ett par år sedan…..BTW utredningen mot Sven Erik Österberg, har sedemera inte avhörts…

**Just när chocken har lagt sig **efter Martin Anderssons gåtfulla sorti kommer nästa smäll mot Finansinspektionen, FI. Den har hittills fått förvånansvärt lite uppmärksamhet.

Image result for sven-erik österbergMyndighetens nya ordförande Sven-Erik Österberg är föremål för en brottsutredning. Det är chefsåklagare Mikael Lundqvist som utreder misstänkt tjänstefel.

Sven-Erik Österberg har varit märkligt långsam när det gäller att reagera på tre misstänkta miljöbrott som gruvbolaget Northland Resources kan ha gjort sig skyldigt till. Han är landshövding i Norrbotten och har investerat mycket tid och prestige i att försöka rädda gruvbolaget kvar i Pajala. Kanske så mycket att han har sett emellan fingrarna när det gäller brott som det havererade bolaget har begått, enligt kritikerna. Det kommer åklagaren nu att granska.

Det är högst anmärkningsvärt att ordföranden för landets tillsynsmyndighet när det gäller finansiell tillsyn ingår i en brottsutredning. Ingen är förstås dömd innan dom faller. Och än finns det inte ens ett åtal. Men beskedet från chefsåklagaren är ändå sprängstoff.

Sven-Erik Österberg är misstänkt för brott som rör offentlig maktutövning och utredningen är kopplad till näringslivsverksamhet. Det är inte väsenskilt från den verklighet Österberg har att hantera som ordförande i Finansinspektionen.

Trovärdighet är A och O i finansbranschen. Trovärdighet är också helt centralt för Finansinspektionen. Det brukar den avhoppade generaldirektören Martin Andersson sällan missa att påpeka.

Men hur ska myndigheten kunna ställa krav och mötas med respekt, i Sverige och internationellt, om de har en ordförande som måste avbryta sina möten för att sätta sig i polisförhör? Det är inte acceptabelt. Därför bör Sven-Erik Österberg ta time out så länge rättsprocessen pågår.

Svängdörrar på Finansinspektionen är tyvärr inget nytt fenomen, men inte desto mindre allvarligt.

Det ska bli intressant att höra hur finansmarknadsminister Per Bolund kommenterar Sven-Erik Österbergs problem med rättvisan. Det har än så länge varit tyst från regeringskansliet. Är förtroendet för Sven-Erik Österberg intakt? Och vad händer om det blir ett åtal?

Det som gör situationen än mer allvarlig är att Finansinspektionen redan innan åklagarens brottsutredning har tunga problem att hantera. Generaldirektör Martin Andersson har nyligen och oväntat lämnat skeppet. Nu pågår en skyndsam rekrytering av en ny chef, i dagsläget är myndigheten utan ordinarie generaldirektör.

Utöver det har en rad höga chefer slutat, vilket Dagens Industri nyligen rapporterat om. Det rör fyra enhetschefer; Malin Görhammar, Håkan Dahlborg, Ann Ehrngren och Johan Allstin samt en avdelningschef, Robert Karlsson. De lämnar ett stort tomrum efter sig.

Svängdörrar på Finansinspektionen är tyvärr inget nytt fenomen, men inte desto mindre allvarligt. Myndigheten dräneras på kompetens samtidigt som man får allt större makt och befogenheter från regeringen. Det är en olycksbådande kombination.

Lägg till en del kritiska röster från näringslivet när det kommer till hur Finansinspektionen sköter sin tillsyn, och det finns anledning att bli rejält bekymrad. Finansinspektionen är en central aktör i det svenska finansiella systemet. Dess ordförande måste åtnjuta 100 procent trovärdighet. Så är inte fallet idag.”Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , , , , ,

3 svar

  1. När kommer utredningen om Wallenbergs förehavanden, sedan Ivar Kreugers dagar?

    Gilla

  2. ………….. och vem/vilka är det som har ett finger med i spelet? Antalet som slutar, vad antyder/säger det?

    Gilla

Trackbacks

  1. Finansinspektionens ordförande Sven-Erik Österberg är föremål för en brottsutredning — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: