Sveriges nio värsta regler – och de dummaste tillämpningarna

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

https://www.fplus.se/sveriges-nio-varsta-regler-och-de-dummaste-tillampningarna/a/kJBgp6?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonkoll&utm_term=fplus_morgonkoll

Här är listan på Sveriges dummaste regler 2019 och exempel på hur de har använts. Som när myndigheten stoppade biobränsle gjort på hästbajs eller Leif Mannerström tog strid mot en vansinnig regel.

 

1. Leif Mannerström röt till mot tvångstekning av mat. Krögare och stjärnkockar tog strid mot Leksands kommun som krävde att insjöfisk hettas upp till minst 56 grader trots att andra kommuner har liberalare regler, till exempel grannen Rättviks kommun.”Det verkar ha gått prestige i den här frågan. Abborre ska absolut inte stekas för länge”, sa stjärnkocken Leif Mannerström till fPlus om bråket. Fallet avgjordes när Mannerström fick rätt i den påföljande rättsprocessen.

2. Kommunens nota för fyra mejl – 8 000 kronor. Efter en mejlväxling om fyra meddelanden landade en faktura på 5 360 kronor i tillsynsavgift räknat på fyra timmar på Babors kontor. Dessutom innehöll fakturan en registreringsavgift på 2 680 kronor.

3. Jenny Nyström ansågs inte måttfull nog. Kalmarbaserade bryggeriet Ängöl fick inte sälja sitt midsommaröl på Systembolaget. Detta eftersom etiketten på flaskan – ett sommarmotiv av den kända svenska konstnärinnan Jenny Nyström – ansågs strida mot kravet på ”särskild måttfullhet”. Till slut fick Ängöl rätt.

4. Krångel stoppar biobränsle gjort på hästbajs. Elföretaget Fortum lägger ner projektet med att göra biobränsle av hästbajs i Sverige. Svensk lagstiftning sätter käppar i hjulet.

5. Ätbara ägg kasseras. Svenska livsmedelsbutiker tvingas slänga massor av ägg trots att de är fullt ätbara. Anledningen är en EU-regel som säger att senast en vecka innan bäst före-datumet måste äggen vara sålda annars ska de kasseras, skriver Aftonbladet.

6. Byråkrati sänker världens mest miljövänliga laxodling. Entreprenörerna bakom Smögenlax vill starta världens mest miljövänliga laxodling. Ansökan avslogs i april av Mark- och miljödomstolen med motiveringen att utsläppet i havet skulle kunna påverka miljömål negativt. Men utsläppen är bara en bråkdel av de utsläpp som sker i norsk laxodling.

7. Doung måste riva sin restaurang – förfulade torg. Doung Thach köpte en restaurang på Södermalmstorg i Gävle. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men kommunen ville att Doung Thach skulle riva två tredjedelar av restaurangen. Motivering: Det förfulade torget. Efter kritiken ändrade kommunen beslutet.

8. Växjö höjde priset för tillsyn med 423 procent. Företagaren Karin Fransson driver en fotvårdsklinik i Växjö. För henne har priset för den kommunala tillsynen ökat med 423 procent. Tidigare tog det en timme för kommunen att granska Karins fotvårdslokal, i dag tar det 3,5 timmar. Timpriset för tillsynen har dessutom ökat från 600 till 897 kronor per timme.

9. Svensk byråkrati tvingar företag förstöra mat – eller betala hundratusentals kronor. Livsmedelsverkets byråkrati tvingar företaget Kahls Kaffe att kassera te eller att betala hundratusentals kronor i ökade kostnader. För att klara sig måste företaget gå omvägen via Tyskland där myndigheterna istället har valt att samtala med företagen.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:

2 svar

 1. Globalisering och miljöfanatism lede att inhemska produktioner slaktades och krånglade fram globala tillverkning av varor och tjänster…. som strulade till ordentligt och lede till korruption och snedvridning…
  – som exempel Nya Karolinska som aldrig blir bra organiserad sjukvård -den är för stor för att få ordning på – det blir missbruk , korruption och stor döds-maskineri för samhällen – Den måste styckas i delar för att få ordning eller lämna helt åt kontor för industri etc och bygga mindre sjukhus (den skapades av sionist krafter för att just krossa finanser, samhällsfunktion och förstöra (just det) människors hälsa och liv!
  – ”Läkemedelsindustrin har förlagt en stor del av sin produktion till Kina för att pressa ned kostnaderna och utlokalisera sin verksamhet. Upp till tusen kinesiska läkemedelsfabriker har tvingats lägga ned produktionen av miljöskäl, vilket påverkar tillgången på mediciner.”
  https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/nej-bristen-pa-mediciner-ar-inte-nyliberalismens-fel/?referrer=rotator-item-4
  Miljöskäl? Ok, här skulle man gärna vilja veta mer. I samma artikel står även att då priserna på läkemedel ofta bestäms av nationella myndigheter så kan länder så att säga bli mer eller mindre attraktiva för leverantörerna. Hur står Sverige sig där?

  Gilla

Trackbacks

 1. Sveriges nio värsta regler – och de dummaste tillämpningarna — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: