Julian Assange arresterad, fått lämna Ecuadors ambassad!

Julian Assange arresterad efter Ecuador tårar upp asylavtal

Publicerad tid: 11 Apr, 2019 09:38

Uppdaterad  kl. 16.01

https://www.rt.com/news/456212-julian-assange-embassy-eviction/

Wikileaks grundare Julian Assange har dragits ut från Ecuadors ambassad i London där han har spenderat de senaste sex åren. Det var efter att Ecuadors president Moreno drog tillbaka hans asyl.

Detta sker bara en dag efter att WikiLeaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson hävdade att en omfattande spionoperation genomfördes mot Assange på Ecuadors ambassad. Under en explosiv mediakonferens påstod Hrafnsson att operationen var utformad för att få Assange utlämnad.

Assanges förhållande till ecuadorianska tjänstemän verkade alltmer ansträngda sedan den nuvarande presidenten kom till makten i det latinamerikanska landet 2017. Hans internetanslutning stängdes ner i mars förra året, efter att tjänstemän påstått att handlingen skedde för att stoppa Assange från att ”lägga sig i andra suveräna staters angelägenheter. ”

READ MORE: Ecuador to hand over Assange to UK ‘in coming weeks or days,’ own sources tell RT’s editor-in chief

Visselblåsaren fick massiv internationell uppmärksamhet 2010 när WikiLeaks släppte den klassificerade amerikanska militärfilmen, med titeln ”Collateral Murder”, om en eldstrid från en amerikansk Apache-helikopter mot ett antal personer och dödade 12 inklusive två Reuters-anställda och skadade två barn.

Filmen, liksom amerikanska krigsloggar från Irak och Afghanistan har mer är 200 000 diplomatmatieral läckte ut till WikiLeaks av den amerikanska armésoldaten Chelsea Manning. Hon har ställts inför amerikansk domstol och dömts till 35 år i fängelse för att ha avslöja materialet.

https://www.rt.com/usa/453426-chelsea-manning-prison-media-manafort/

Mannig blev benådad av den fd presidenten Barack Obama år 2017 efter att ha tillbringat sju år i amerikanskt fängelse. Hon arresterades på nytt och finns nu i amerikanskt fängelse för att hon vägrat att vittna inför en hemlig storjury i ett fall som är tydligt relaterat till WikiLeaks.

Assange sjuåriga vistelse på Ecuadors ambassad var motiverad av hans oro att han kunde stöta på lika hård och förmodligen även orättvist åtal från USA för hans roll att publicera klassificerade amerikanska dokument genom åren.

Hans juridiska problem beror på en anklagelse från två kvinnor i Sverige, där båda hävdar att de hade sexuellt umgänge med Assange utan deras samtycke. Assange påstår att dessa ljuger. Trots detta tog de svenska myndigheterna upp frågan och sökte om utlämning från Storbritannien med motiveringen ”misstanke om våldtäkt, tre fall av sexuellt övergrepp och olaga tvång”.

I december 2010 arresterades han i Storbritannien med stöd av en europeisk arresteringsorder och spenderade en tid i Wandsworth-fängelset innan han släpptes mot borgen och satte sig i husarrest.

Under denna tid värd Assange en show på RT kallad ”World Tomorrow eller The Julian Assange Show”, där han intervjuade flera världsinflytande och kontroversiella med tankeväckande episoder.

Den amerikanska anklagelsen mot Julian Assange hävdar att  visselblåsaren engagerade sig i ”konspirationer” tillsammans med den amerikanska armésoldaten Chelsea Manning 2010, enligt ett uttalande från US Department of Justice.

Anklagelsen hävdar att Assange hjälpte Manning att knäcka lösenordet lagrat på en amerikansk försvarsdator, som Manning hade tillgång till i samband med sin roll som intelligensanalytiker.

 

jeff-stone

RT kl 16.01

‘Julian Assange exposed great crimes & now great crime committed against him’ - George Galloway

George Galloway har berättat att han är ”chockad”, över att Julian Assange, har arresterats och hävdat att ett stort brott har begåtts mot Wikileaks grundare och insisterar på att Ecuador & UK-regeringarna borde skämmas för sådana åtgärder.

Arresteringen av Assange skedde torsdag morgon, sade politiska kommentatorn Galloway till RT: ”Jag är väldigt chockad … Julian Assange är min vän, ännu viktigare, en vän av sanning, en vän av folket. Han avslöjade stora, stora brott och nu har ett annat stort brott begåtts mot honom. ”

The agent of this crime is Moreno but the ultimate purchaser of this crime is the United States.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, ,

1 svar

  1. CrossTalk: Assange in Custody

    Gilla

%d bloggare gillar detta: