MP:s fundamentalism hotar min försörjning

Miljöpartiet har drivit S framför sig de senaste fyra åren, och det har inte varit åt rätt håll.

Ge dem inte fler möjligheter att slå undan benen för Sveriges landsbygd, skriver lantbrukaren Per Persson.

https://www.expressen.se/debatt/mps-fundamentalism-hotar-min-forsorjning/

Vad är det svenska lantbruket? Är det solgula rapsfält, faluröda ladugårdar och vackra vyer med djur på bete som på ”Mandelmanns”, ”Bonde söker fru” eller ”Bonderøven”? Är det djurrättsaktivisternas skräckbilder på djur? Vad är det som stämmer? Får vi se hur den svenska produktionen verkligen ser ut? Jag tror många faktiskt inte vet vad det innebär att vara lantbrukare i dagens Sverige.

Mitt yrke är utvecklande, men branschen är svår. Arbetsdagarna är ibland långa. Regelkrånglet kan ibland verka oändligt och obegripligt. För många är marginalerna ofta små.

Krisstöd utlovades – var är pengarna?

Det här blev extra tydligt i somras, när torkan och skogsbränderna härjade. I vår tuffa bransch hade många inte haft möjlighet bygga upp en buffert att falla tillbaka på. Istället blir många lantbrukare beroende av politikernas välvilja, om nu det hjälper. Krisstöd lovades ut från höger och vänster. Men nu vet vi inte ens om krisstödet kommer att bli verklighet överhuvudtaget.

LÄS MER: Bucht lovade 460 miljoner för torkan – var det bara en lögn?

Men lantbruket behöver mer än ett krispaket. Våra politiker måste på allvar bry sig om och förstå lantbrukets och landsbygdens villkor. Annars väntar en svår framtid.

Lantbruket behöver förbättra sin konkurrenskraft men tyngs ned av regler och skatter. Byråkratin fungerar dåligt; under de senaste åren har jordbruksstöden inte betalats ut i tid. Till råga på allt väljer Sverige att tolka ny EU-lagstiftning på strängast möjliga sätt, och därför tvingas vi uppfylla tuffare krav än i övriga EU. Många kollegor till mig vittnar också om myndighetspersonal med egna agendor som fultolkar och sätter egna regler som lantbrukaren ska uppfylla.

LÄS MER: Partiet för proppmätta – de som redan har allt

De rödgröna motarbetar allt vi gör

Jag kan bara beklaga utvecklingen under de senaste fyra åren. Miljöpartiet har drivit Socialdemokraterna framför sig, och det har inte varit åt rätt håll. De rödgröna verkar vilja försvåra allt vad lant- och skogsbruk heter, i stället för att samarbeta med oss för bättre livsmedel och bättre miljö. Få har visat intresse för att skapa mer flexibla regler.

Bland det värsta är att äganderätten hotas. Den rödgröna regeringen började klassa skog med höga naturvärden som nyckelbiotoper. För skogsägaren innebär det kort och gott att skogen blir värdelös och inte kan avverkas. Generationer av hårt arbete går förlorat. Det är en jättesmäll ekonomiskt för en skogsägare som skött sin skog exemplariskt. Det verkar finnas en tro på att man gynnar miljövärdena genom att frånta skogsägarna makten över sin egen skog. Men skogen har ju brukats i generationer och ändå så hittas det miljövärden i den. Borde de inte försvinna vid aktivt skogsbruk då?

Dieselskatten är fortfarande hög i Sverige, jämfört med många andra EU-länder. Skattenedsättningen är för liten. Det här har de rödgröna inte åtgärdat. Diesel har blivit ett skällsord. Det är synd. Den höga skatten minskar svenskt lantbruks konkurrenskraft och kan leda till ökad import av varor som inte produceras på ett lika miljövänligt sätt.

Skrattretande argument mot gårdsförsäljning

S och MP säger nej till gårdsförsäljning som är ett ypperligt sätt att locka med upplevelser på landsbygden, nu när vin- och ölproducenter ploppar upp lite var stans. Argument om folkhälsa och alkoholens skadeverkningar är skrattretande. Det kommer knappast påverkas av lite gårdsförsäljning.

Vi vill bidra till en levande landsbygd, bra mat och en hållbar miljö. Men då måste vi lantbrukare också få rimliga villkor. Nu är det upp till politikerna att visa samma vilja. Jag hoppas att vi inte får en mandatperiod till där fundamentalistiska miljöpartister trycker olika partier framför sig mot Sveriges bönder.

Centerns position är ren komik

Det allra mest komiska i det hela är att det är upp till Centern. Partiet som säger sig vilja representera landsbygden med sin närodlade politik. Men det finns ju tydligen viktigare frågor för dem, eller kanske egentligen bara en. Att inte driva sin och alliansens politik för landsbygdsnäringens bästa.

 

Av Per Persson

Lantbrukare och fd C-medlem
Nymö Gård, KristianstadKategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

5 svar

 1. Wissenschaftler entlarvt Klimaschwindel in Bundestag !

  Gilla

 2. Psykopater och False Flag hysteri och politik spridare – det etablerade medier!!!
  https://www.expressen.se/ledare/sluta-se-klimatet-som-en-kostnad/
  – Klimat ändrar sig varje 500-700 år och där var fanns is blir palmer – det är naturligt På Antarktis var tidigare civilization och mild klimat. Allt okunskap utnyttjar sionist NWO för att stjäla pengar från befolkningen och Polen är gammal center för sionist rike där de går ur skinnet för att lyra allmänheten. Man skall vara glad att det blir mildare klimat i våra brädgrader.
  Observera de skriker inte att så omfattande föroreningskrig krig pågår med smutsig vapen – det känner de pengar på och att de krigar mot befolkningen med GMO, Chemistrails etc. etc. – nej de vill införa mer korrupta byråkrater för att tillsätta genom korruption=referenser sina judar för att råna oss mera och förstöra våra samhälle och lander!!!!!!

  Gilla

 3. Reblogga detta på Micaels Lidéns Blog och kommenterade:
  Rebloggar detta på micaelsblogspot.

  Gilla

 4. MP ledare judinna Löven (Levin) är landets fienden som driver false flag NWO önskemål att ruinera länder och tvinga i nazist koncentrationsläger och förslavning och det samma öppen sekt medlem Center ledare A. Lööf – dessa spottar öppet på landet befolkning och bönder eliminerar de på löpande (NWO vill organisera svält före de ta allt i sina händer) Dessa primitiva hjärntvättade ledare är fara för landet och samhälle!

  Gilla

Trackbacks

 1. MP:s fundamentalism hotar min försörjning – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: