EXKLUSIVT: DOJ anklagar kinesiska regeringsstödda hackare för global stöldkampanj för Coronavirus-forskning

Pressmeddelandet:
https://www.justice.gov/opa/pr/two-chinese-hackers-working-ministry-state-security-charged-global-computer-intrusion

Domstolshandlingarna: https://www.justice.gov/opa/press-release/file/1295981/download

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Twitter

July 21, 2020 11:51

https://www.washingtonexaminer.com/news/doj-accuses-chinese-government-backed-hackers-of-global-coronavirus-research-theft-campaign

Justitiedepartementet (DOJ) anklagade två kinesiska hackare, biträdda av Pekings statssäkerhetsapparat, för att försöka stjäla forskning gällande Coronaviruset i USA och runt om i världen.

I ett pressmeddelande från DOJ på tisdagen uppgavs att en federal jury i Spokane, Washington, återkallade en åtal på 11-punkter den här månaden som anklagade Li Xiaoyu och Dong Jiazhi för att ”hackat in sig i datasystemen till hundratals drabbade företag, regeringar, icke-statliga organisationer, enskilda oliktänkare, präster, demokratiska- och mänskliga rättighetsaktivister i USA och utomlands, inklusive i Hong Kong och Kina”.

Utredarna sa att Li och Dong genomförde en svepande tioårig global hackerkampanj, ibland agerade de för sin egen ekonomiska vinnings skull och vid andra tillfällen arbetade de ”till förmån” för den kinesiska regeringens ministerium för statssäkerhet eller andra kommunistpartier. Justitiedepartementet sa att dessa två hackare ”stal terabyte data som innefattade ett sofistikerat och fruktbart hot mot amerikanska nätverk”.

DOJ sade att Li och Dong riktade sig mot ”högteknologisk tillverkning; medicin-teknisk utrustning, anläggnings- och industriell teknik; affärs-, utbildnings- och spelprogramvara; solenergi; läkemedel; [och] försvar”.

Åtalet på 27 sidor som lämnades in till Eastern District of Washington konstaterar att Li och Dong, var fd klasskamrater på en elektro-ingenjörshögskola i Kina. De använde sin tekniska utbildning till att rikta in sig på en mängd olika högteknologiska företag, men nyligen fokuserade de sig på sårbarheterna i nätverken till bioteknikföretag och andra företag som forskar i COVID-19-vacciner. De drabbade företagen fanns inte bara i USA utan också i Australien, Belgien, Tyskland, Japan, Litauen, Nederländerna, Spanien, Sydkorea, Sverige och Storbritannien.

John Demers, biträdande riksadvokaten för nationell säkerhet, fördömde vad han beskrev som en kinesisk förbrytelse, under en presskonferens på tisdagen.

”De aktiviteter som anges som huvuddragen i åtalet är konkreta exempel på två oroande trender: För det första, vi har sett under en tid, att Kina använder sig av cyberaktiverad stöld som en del av en global kampanj för att” råna, göra en exakt kopia av och ersätta” ickekinesiska företag på den globala marknaden.
För det andra, och ”ett som kanske är mindre uppskattat av allmänna och internationella partner, att Kina erbjuder en säker fristad för brottslingar, såsom i det här fallet, delvis hackar för sin egen personliga vinnings skull men är också villiga att hjälpa staten”, sade Demers och tillade: ”Kinas icke-konkurrenskraftiga beteende och flagranta åsidosättande av sina löften om att inte delta i cyberaktiverad intellektuellt egendomsbedrägeri är inte bara en inhemsk fråga, utan det är också en global fråga”.

Li och Dong, är var och en, anklagade på en punkt för konspiration för att ha begått datorbedrägeri, på en punkt för konspiration och för att ha begått stöld av affärshemligheter, på en punkt för konspiration för att ha begå dataintrång, ett antal obehörig åtkomst till en dator och sju fall av försvårad identitetsstöld, som kan ge ett straff på upp till 5, 10, 20, 5 respektive 2 års fängelse (42 år).

Totalt sade åtalet att de två hackarna hade stulit affärshemligheter till ett värde av hundratals miljoner dollar och annan värdefull affärsinformation, ofta på befallning av den kinesiska regeringens ministerium för statssäkerhet, varifrån Li och Dong fick hjälp av MSS Officer 1, som arbetade på Guangdong State Security Department i Kina.

FBI:s biträdande direktör David Bowdich sade: ”När vi står här idag, står Kina inför en förnedring av sin image på världsscenen som en betrodd partner”. FBI-tjänstemän hävdade att de två kinesiska hackarna och andra, leddes av kinesisk underrättelse för att utföra sina cyberprogram och sa: ”Denna typ av ekonomiskt tvång är inte vad vi förväntar oss av en betrodd världsledare – det är vad vi förväntar oss av ett organiserat brottssyndikat”.

William Hyslop, den amerikanska advokaten för Eastern District of Washington, sa att det kinesiska hackersystemet upptäcktes först på en webbplats till Energidepartementet i Hanford, Washington, men snart upptäcktes det att hackerkampanjen inte var endast nationell utan den var internationell. Den federala åklagaren noterade att medan åtalet innefattade 13 offer i USA och 12 andra världen över, ligger det totala antalet offer på hundratals.

Åtalet noterade att ”när man stjäl information av intresse” till kinesisk statssäkerhet riktade sig Li och Dong mot amerikanska försvarsentreprenörer och stal information om militära satellitprogram och trådlösa nätverk, högdrivna mikrovågs- och lasersystem, ett kontra-kemiskt vapensystem och andra försvarsprojekt.

De kinesiska hackarna försåg också den kinesiska statssäkerheten med stulna personuppgifter från en värd för oliktänkare, inklusive lösenord för e-postkonton som tillhör en samfundsorganisatör i Hong Kong, han var pastor för en kristen kyrka i Xi’an och samtidigt en organisatör för protesterna på Tienanmen-torget. Hackarna stal också e-postmeddelanden mellan en organisatör och Dalai Lama, samt
e-postmeddelanden från en icke-regeringsgodkänd kristen pastor som senare arresterades av den kinesiska regeringen. Andra organisatörer var också drabbade.

Åtalet påstod att MSS-officerarna som var involverade i att hjälpa de kinesiska hackarna utgav sig för att vara forskare vid Guangdong-provinsens internationella affärscentrum men de var i själva verket underrättelsetjänstemän med kinesisk statssäkerhet.

I förra veckan anklagade USA, Storbritannien och Kanada gemensamt ryska underrättelser för att de troligtvis hade försökt hacka in sig i grupper som bedriver COVID-19-vaccinutveckling i alla tre länderna i ett försök att stjäla deras forskning. FBI och Homeland Security Department sade i maj att USA ”utfärdade detta tillkännagivande för att öka medvetenheten om bedrägeri mot COVID-19-relaterad forskning” utförd av hackare som stöds av Folkrepubliken Kina och att USA ”undersökte inriktningen och komprometterandet med amerikanska organisationer som bedriver COVID-19-relaterad forskning av PRC-anslutna” hackare.

”På det här sättet har Kina nu intagit sin plats, tillsammans med Ryssland, Iran och Nordkorea, i den skamliga klubben bestående av nationer som tillhandahåller en säker fristad för cyberbrottslingar i utbyte mot att dessa brottslingar är ”beredda på att arbeta till förmån för staten, eller som här, för att mata det kinesiska kommunistpartiets omättliga aptit med amerikanska och andra icke-kinesiska företags hårt förvärvade intellektuella tillhörigheter, inklusive COVID-19-forskning, ”sade Demers på tisdagen.

”Med toppskyddet som tillhandahålls av statliga tjänstemän, ges dessa brottslingar fria tygel för att göra laglydiga medborgare världen över till offer. Alla dessa aktiviteter – statligt sponsrad stöld av intellektuell egendom och medvetet tillhandahållande av en säker tillflyktsort för cyberbrottslingar – vilket står i konflikt med normer för acceptabelt statligt beteende på cyberområdet, vilket det internationella samfundet måste ta itu med.

 Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

1 svar

  1. ”På det här sättet har Kina nu intagit sin plats, tillsammans med Ryssland, Iran och Nordkorea, i den skamliga klubben bestående av nationer som tillhandahåller en säker fristad för cyberbrottslingar i utbyte mot att dessa brottslingar är ”beredda på att arbeta till förmån för staten, eller som här, för att mata det kinesiska kommunistpartiets omättliga aptit med amerikanska och andra icke-kinesiska företags hårt förvärvade intellektuella tillhörigheter, inklusive COVID-19-forskning, ”sade Demers på tisdagen.

    Det är precis det man gjort i USA under ett antal årtionden, där ‘hackarna’ (eg. ‘crackarna’) ges anställning hos endera NSA, CIA eller någon av alla de andra statliga organisationerna som har ‘tillstånd’ att ägna sig åt [internationell] cyberspaning etc., i.s.f. fängelsestraff …

    Gilla

%d bloggare gillar detta: