JPMorgan’s Top Metals Trader i korsförhör om olaglig manipulation

SEPTEMBER 17, 2019
By Clint Siegner
https://www.activistpost.com/2019/09/jpmorgans-top-metals-trader-in-the-crosshairs-for-illegal-manipulation.html

Related image

Nowak gregg-smith  christopher
Michael Nowak              Gregg Smith                                     Christopher Jordan

Michael Nowak, den globala chefen för handel med både bas- och ädelmetaller vid JPMorgan Chase, har anklagats av det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) för sin roll i en olaglig marknadsmanipulation. Verkställande direktörerna Gregg Smith och Christopher Jordan åtalades också.

De tre är de senaste åtalen i en utvidgad DOJ-straffutredning.

Nowak, Smith och Jordan är de tredje, fjärde och femte personerna som ska åtalas i det straffrättsliga prisregleringssystemet hos JP Morgan. De är kanske inte de sista. Banken är den mest ökända bland investerare i ädelmetaller som har åtalats för regelbrott med uppenbar prismanipulation under flera år.

Christian Trunz och John Edmonds, som arbetade för Nowak, har redan åberopat sig skyldiga och gick med på att samarbeta med utredningen. De har beskrivit en operation som sträckte sig över nästan ett decennium och ”tusentals” bedrägliga affärer. De har sagt att deras utbildning i den mörka konsten att rigga priser och bedra klienter tillhandahölls av fler ledande bankchefer.

De hänvisade troligen till Nowak, som är den högst placerade verkställande uppsättningen för att möta musiken såhär långt.

Skulle Nowak också erkänna sig skyldig och tillhandahålla bevis mot sina överordnaden kommer saker att bli ännu mer intressanta. Det skulle signalera att frågan inte kommer att hanteras på vanligt sätt, d.v.s. när personal på lägre nivå tar fallet – och tillsynsmyndigheter låtsas att problemet har åtgärdats.

Handlare vid Bank of America och Deutsche Bank har också åberopat sig skyldiga för bedrägeri. Bevisen visar att de arbetar tillsammans med sina kamrater vid en annan guldtackebank, inklusive JP Morgan, för att bedra sina respektive klienter.

Den framväxande bilden handlar inte om en av handlarna i konkurrerande banker som strävar efter att betjäna sina kunder väl och vinna affärer, utan det är vad naiva kunder förväntade sig. I stället slog bankirer vad mot sina kunder. Sedan använde de sitt inflytande på marknaderna och gynnade sina vänner i andra banker för att försäkra sig om att de vann dessa satsningar.

Hittills har den federala tillsynsmyndigheten som har till uppgift att upprätthålla rättvisa råvarumarknader, Commodity Futures Trading Commission (CFTC), varit tyst om dess fullständiga misslyckande med att slå ner den utbredda och långvariga bedrägeri-operationen. De involverade bankerna fortsätter att handla på metallmarknaderna, vilket ger upphov till frågan om vilket antal bedrägerier som skulle vara tillräckligt innan deras privilegier kunde återkallas.

Dessa och andra system kan ha arbetat för att pressa ned priserna, något som frustrerade guldhandlare länge har misstänkt.

Bankerna som handlar med guldtackor är ökända för sina mycket korta innehav av guld och silver. Huruvida alla dessa korta innehav är helt enkelt en naturligt biprodukt av att sälja kontrakt till allt och alla detaljhandelsspekulanter, eller om de staplas upp som en del av ett avsiktligt undertryckande av priset som sanktioneras av Fed, men det är inte säkert.

Hursomhelst, guldtackebankernas motivation i allmänhet är att tjäna på att vadslagningspriserna kommer att falla. Och affärsdisken hos JP Morgan har en otrolig meritlista med lönsamma affärer. Under 2016 hade banken inte en enda handelsdag där de förlorade pengar. Nu vet vi mer om hur banken uppnådde sådana anmärkningsvärda resultat.

Justitiedepartementet och federala tillsynsmyndigheter, om CFTC någonsin bestämmer sig för att lyfta ett finger, kan det vara det minsta som dessa banker som handlar med guldtackor oroar sig över. Advokater för grupptalan och offren som de företräder förbereder civila rättegångar.

De borde kunna lätt bevisa för juryn att handlare i flera banker tillbringade flera år med att driva en stor och väl koordinerad handel under överinseende och ledning av mycket ledande befattningshavare. Det potentiella ansvaret för guldtackebankerna kommer att vara enormt.

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

1 svar

 1. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In my view, if all site owners and bloggers made good content as you
  did, the web will be a lot more useful than ever before.
  Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much
  the same page layout and design. Great choice of colors!
  I could not resist commenting. Very well written!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: