Centralbankerna tappade kontrollen! Guldvaluta ger förtroende

https://www.zerohedge.com/personal-finance/it-von-greyerz-warns-financial-system-terminally-broken

Tyler Durden
20 maj 2023

MÅNDAG, MAR 20, 2023 – 12:20

Författad av Egon von Greyerz via GoldSwitzerland.com,

Det finansiella systemet är obotligt trasigt, rökt, konkursat!

Den som inte ser vad det händer kommer snart att förlora en stor del av sina tillgångar antingen genom bankkonkurs, valutaförsämring eller kollaps av alla bubbeltillgångar som aktier, fastigheter och obligationer med 75-100 %. Många obligationer kommer att bli värdelösa.

Bevarande av rikedom i fysiskt guld är nu helt avgörande. Självklart måste den förvaras utanför ett trasigt finansiellt system. Mer senare i den här artikeln.

Banksystemets soliditet bygger på förtroende. Med fraktalbanksystemet har högt belånade banker bara en bråkdel av pengarna tillgängliga om alla insättare ber om sina pengar tillbaka. Så när förtroendet går upp i rök inser bankernas och insättarnas balansräkningar att hela systemet bara är ett svart hål.

Och det är precis vad som är på väg att hända.

För alla som tror att detta bara är ett problem med några mindre amerikanska banker och en stor (Credit Suisse), måste de tänka om.

CREDIT SUISSE ”STOP PRESS” I SLUTET AV ARTIKELN.

BANKERNA FALLER SOM DOMINOBRICKOR, INKLUSIVE CREDIT SUISSE IKVÄLL

Ja, Silicon Valley Bank (16: e största amerikanska banken) är borta efter en idiotisk och oansvarig politik att investera kortfristiga kundinsättningar i långfristiga amerikanska statsobligationer längst ner i räntecykeln. Ännu värre, de värderade sedan obligationerna vid förfall snarare än marknad för att undvika att ta en förlust. Helt klart en ledning som inte hade en aning om risk. SVB: s bortgång är det näst största misslyckandet för en amerikansk bank.

Ja, Signature Bank (29: e största) är borta på grund av en körning på insättningar.

Och ja, First Republic Bank måste stödjas av amerikanska långivare och Fed av ett lån på 30 miljarder dollar på grund av en körning på insättningar. Men detta kommer inte att stoppa rötan när insättare attackerar nästa bank och nästa och nästa ……….

Och ja, den schweiziska näst största banken Credit Suisse (CS) är dödligt sjuk efter ett antal dåliga investeringar genom åren i kombination med dålig förvaltning som har kommit och gått praktiskt taget varje år. Jag skrev en viktig artikel om CS: s kommande bortgång för 2 år sedan här: ”ARCHEGOS &; CREDIT SUISSE – TOPPEN AV ISBERGET.”

Situationen på CS är så allvarlig att en lösning måste hittas före måndagens (20 mars) öppning. Banken kan inte överleva i sin nuvarande form. [ZH: en ‘lösning’ hittades… tills vidare]

Ett misslyckande för Credit Suisse skulle inte bara skaka det schweiziska finansiella systemet utan få allvarliga globala konsekvenser. En sammanslagning med UBS är en lösning. Men UBS måste räddas 2008 och vill inte försvagas igen av Credit Suisse utan statliga garantier och stöd från den schweiziska nationalbanken (SNB). SNB injicerade 50 miljarder CHF i CS förra veckan men aktiekursen gick fortfarande till en ny låg.

Ingen ska tro att ett statligt subventionerat övertagande av Credit Suisse av UBS kommer att lösa problemet. Nej, det kommer bara att ordna om solstolarna på Titanic och göra problemet större snarare än mindre. Snarare än en livboj kommer UBS att ha en massiv blyvikt att bära som kommer att garantera dess undergång när banksystemet kollapsar. Och den schweiziska regeringen kommer att ta på sig tillgångar som kommer att vara orealiserbara.

Ändå är det troligt att i slutet av denna helg kommer en affär att tillkännages där UBS erbjuds en affär som de inte kan vägra genom att ta över de goda tillgångarna och SNB / regeringen vårdar Credit Suisses dåliga tillgångar i ett räddningsfordon.

SNB är naturligtvis i en röra själv, efter att ha förlorat 143 miljarder dollar 2022. SNB-balansräkningen är större än schweizisk BNP och består av valutaspekulation och amerikanska teknikaktier. Denna centralbank är världens största hedgefond och den minst framgångsrika.

Bara för att ge en balanserad syn på Schweiz. Det har det bästa politiska systemet i världen med direkt demokrati. Det har också låg federal skuld och normalt inga budgetunderskott. Det är också det säkraste landet i världen.

SCHWEIZISKT BANKSYSTEM FÖR STORT FÖR ATT SPARA

Men det schweiziska banksystemet är mycket osunt, precis som resten av världens. En centralbank som är större än landets BNP är extremt osund. Och ett banksystem som är 5x schweizisk BNP gör det för stort att spara.

Även om Fed och ECB är mycket mindre i förhållande till sina länders BNP än SNB, kommer dessa två centralbanker snart att upptäcka att deras tillgångar på cirka 8 biljoner dollar vardera är grovt övervärderade.

Med ett globalt banksystem på gränsen till ett systemfel har centralbanker och bankirer arbetat dygnet runt i helgen för att tillfälligt undvika den oundvikliga kollapsen av det bankrutta finansiella systemet.

STÖRSTA PENNINGTRYCKET I HISTORIEN KOMMER

Som jag påpekade ovan skulle de viktigaste centralbankerna också vara bankrutta om de värderade sina tillgångar ärligt. Men de har en underbar källa till pengar som de kommer att trycka på för att rädda systemet.

Ja, jag talar naturligtvis om tryckning av pengar.

Vi kommer under de kommande månaderna och åren att se den mest massiva lavin av pengatryck som någonsin har drabbat världen.

För alla som tror att vi bara ser en annan bankrusning som snabbt kommer att avdunsta, kommer de att behöva ta en dusch i iskallt alpint vatten.

Det vi bevittnar är inte bara ett tillfälligt drama som kommer att redas ut av ”de mäktiga och resursstarka” centralbankerna.

PENGARNAS DÖD

Nej, vad vi istället ser är slutfasen av denna finansiella era som började med bildandet av Fed 1913 och under de närmaste åren, eller mycket tidigare, kommer att sluta med pengarnas död.

Men pengarnas död betyder inte bara att dollarn (och de flesta valutor) kommer att göra sitt slutliga steg till NOLL, efter att redan ha minskat 98 % sedan 1971.

Valutaförsämring är inte orsaken utan effekten av att bankkabalen tar kontroll över pengarna till sin egen fördel. Som Mayer Amschel Rothschild sa i slutet av 1700-talet: ”Låt mig utfärda och kontrollera en nations pengar och jag bryr mig inte om vem som stiftar lagarna”.

Tyvärr, som denna Cassandra (jag) har skrivit om sedan början av seklet, är pengarnas död inte bara alla valutor som går NER till NOLL som de har gjort genom historien.

Nej, pengarnas död innebär en total och slutlig kollaps av detta finansiella system.

Cassandra var en prästinna i grekisk mytologi som fick gåvan att förutsäga stora händelser exakt men också med förbannelsen att ingen skulle tro på hennes förutsägelser.

Ingen insättare får tro att FDIC (Federal Deposit Insurance Corp) i USA eller liknande fordon i andra länder kommer att spara sina insättningar. Alla dessa organisationer är kraftigt underkapitaliserade och i slutändan kommer det att vara regeringarna i alla länder som träder in.

Vi vet naturligtvis att regeringen inte har några pengar. De skriver bara ut vad de behöver. Det lämnas till vanliga människor att ta den sista bördan av alla dessa pengar som trycks.

Men vanliga människor kommer inte heller att ha några pengar. Ja, några rika människor kommer att beskattas kraftigt för att täcka bankunderskott och förluster. Ändå kommer det att vara en droppe i havet. I stället kommer vanliga människor  med små inkomster att utarmas, inga statliga allmosor, ingen pension och pengar som är värdelösa.

Ovanstående är tyvärr den cykel som alla ekonomiska epoker går igenom. Problemet den här gången är att problemet är globalt och av en omfattning som aldrig tidigare skådats i historien.

Tyvärr måste ett ruttet och bankrutt finansiellt system gå igenom en reningsperiod som världen nu kommer att uppleva. Det kan inte finnas en sund tillväxt och sunda värderingar förrän det nuvarande korrupta och skuldangripna systemet imploderar. Först då kan världen växa ordentligt igen.

Övergången kommer tyvärr att bli dramatisk med mycket lidande för de flesta. Men det finns inget annat sätt. Vi kommer inte bara att se fattigdom, hungersnöd utan också många mänskliga tragedier. Risken för social oro eller inbördeskrig är mycket hög plus risken för ett globalt krig.

Centralbankerna hade naturligtvis hoppats att deras digitala valutor (CBDC) skulle vara redo att rädda dem (men inte världen) från det nuvarande sammanbrottet genom att helt kontrollera människors utgifter. Men enligt min åsikt kommer de att bli för sena. Och eftersom CBDC bara är en annan form av Fiat-pengar, skulle det bara förvärra problemet med ett ännu allvarligare resultat i slutet. Ändå kommer det inte att hindra dem från att försöka.

MARKNADSVÄRDET PÅ AMERIKANSKA BANKTILLGÅNGAR 2 BILJONER DOLLAR LÄGRE ÄN BOKFÖRT VÄRDE

En artikel utfärdad av 4 amerikanska akademiker inom finans illustrerar det svarta hålet på 2 biljoner dollar i det amerikanska banksystemet:

”Monetär åtstramning och amerikanska bankers bräcklighet 2023: Mark-to-Market-förluster och oförsäkrade insättarkörningar?”

Den 13 mars 2023

Erica Jiang, Gregor Matvos, Tomasz Piskorski och Amit Seru

SLUTSATS

Vi tillhandahåller en enkel analys av amerikanska bankers tillgångsexponering mot en nyligen uppgång i räntorna med konsekvenser för den finansiella stabiliteten. Det amerikanska banksystemets marknadsvärde på tillgångar är 2 biljoner dollar lägre än vad som föreslås av deras bokförda värde av tillgångar. Vi visar att dessa förluster, i kombination med en stor andel oförsäkrade insättningar hos vissa amerikanska banker, kan försämra deras stabilitet. Även om bara hälften av oförsäkrade insättare beslutar att dra sig tillbaka, har nästan 190 banker en potentiell risk för nedskrivning till och med försäkrade insättare, med potentiellt 300 miljarder dollar i försäkrade insättningar i riskzonen. Om oförsäkrade insättningsuttag orsakar ännu småbrandförsäljningar är betydligt fler banker i riskzonen. Sammantaget tyder dessa beräkningar på att den senaste tidens nedgångar i bankernas tillgångsvärden avsevärt ökade bräckligheten i det amerikanska banksystemet för oförsäkrade insättare.

Det som är avgörande att förstå är att ”förlusten” på 2 biljoner dollar bara beror på högre räntor. När den amerikanska ekonomin sätts under press kommer bankernas låneböcker att försämras dramatiskt och osäkra fordringar att öka exponentiellt. Med totala tillgångar i amerikanska affärsbanker på 23 biljoner dollar skulle jag bli förvånad om 50 % återbetalas eller kan återvinnas i den kommande krisen.

Ovanstående risker är bara för det amerikanska finansiella systemet. Det globala systemet kommer inte att bli bättre med EU under massivt tryck, delvis på grund av USA-ledda sanktioner mot Ryssland. Praktiskt taget alla större ekonomier i världen befinner sig i en svår situation.

Låt oss bara titta på skuldpyramiden som jag har diskuterat i många artiklar LÄNK

1971, när Nixon stängde guldfönstret, var den globala skulden 4 biljoner dollar. Eftersom guld inte stödde någon valuta blev detta fritt för alla att skriva ut obegränsade mängder pengar. Och därmed år 2000 hade skulden vuxit 25x till $ 100t. År 2006, när den stora finanskrisen började, var den globala skulden 120 biljoner dollar. År 2021 hade den vuxit 75x från 1971 till 300 biljoner dollar.

Den röda kolumnen visar en global skuld på 3 biljoner dollar någon gång mellan 2025 och 2030.

Detta förutsätter att skuggbanksystemet plus utestående derivat på för närvarande förmodligen cirka 2 miljarder dollar kommer att behöva räddas av centralbankerna i en sedelpressningsbonanza. Detta kommer naturligtvis att leda till hyperinflation och därefter till en depression är implosion.

Jag vet att detta låter sensationellt men fortfarande ett mycket troligt scenario i slutet av den största kreditbubblan i historien.

GULD – KRITISKT BEVARANDE AV RIKEDOM

Jag har stått på en tvålbox i över 20 år och varnat världen om den kommande finanskrisen och vikten av fysiskt guld för att bevara rikedomar. Under 2002 investerade vi viktiga medel i fysiskt guld i syfte att hålla det under överskådlig framtid.

Mellan 2002 och 2011 gick guldet från $ 300 till $ 1,900. Sedan dess har guldet korrigerats och sedan gått i sidled när aktier och tillgångsmarknaderna steg med stöd av massiv kreditexpansion.

Med guld för närvarande runt $ 1990 finns det inte mycket vinst sedan 2011. Fortfarande sedan 2002 är guldet upp 7x. På grund av den tillfälligt starkare dollarn är guldets vinster mätt i dollar mycket mindre än i euro, pund eller yen. Men det kommer snart att förändras.

I det sista avsnittet av artikeln ”KOMMER KÄRNVAPENKRIG, SKULDKOLLAPS ELLER ENERGIUTARMNING ATT AVSLUTA VÄRLDEN?”, Skisserade jag vikten av att äga fysiskt guld för att lagra det i en säker jurisdiktion borta från kleptokratiska regeringar.

”2023 kommer sannolikt att bli guldets år. Både fundamentalt och tekniskt ser guldet ut att göra stora rörelser i år.”

Och i slutet av denna artikel förklarar jag vikten av hur och var guld ska hållas:”FÖRBERED DIG FÖR 10 ÅR AV GLOBAL FÖRSTÖRELSE.”

”Så min egen preferens skulle vara att äga fysiskt guld och silver som bara jag har direkt kontroll över och kan ta ut eller sälja med mycket kort varsel.

Det är också viktigt att ha att göra med ett företag som kan flytta dina metaller med mycket kort varsel om säkerhets- eller geopolitiska situationen skulle kräva det.

I februari 2019 skrev jag om vad jag kallade Gold Maginot Line som hade hållit i 6 år under $ 1,350. Detta är typiskt för guld. Efter att ha gått från $ 250 1999 till $ 1,900 2011, spenderade den sedan 8 år i en korrigering. Vid den tiden förutspådde jag att Maginot Line snart skulle gå sönder, vilket den gjorde och snabbt flyttade till $ 2,000 i augusti 2020. Vi har nu haft ytterligare en konsolideringsperiod sedan dess och nästa steg över 2 000 dollar och mot 3 000 dollar är nära förestående.

Bara för att påminna oss om vad som händer med dina pengar och guld under en hyperinflationsperiod, här är ett foto från Kinas hyperinflation 1949 när människor försöker få sina 40 gram (drygt ett uns) som de tilldelades av regeringen. Någon gång under de närmaste åren kommer det att bli panik i väst att köpa guld till vilket pris som helst.

Så som jag har uppmanat investerare i över 20 år, vänligen få ditt guld NU medan det fortfarande är tillgängligt.

STOPPA PRESSEN

Intensiva diskussioner pågår just nu här i Schweiz mellan UBS, Credit Suisse, tillsynsmyndigheten FINMA, den schweiziska nationalbanken – SNB – och den schweiziska regeringen. Fed, Bank of England och ECB är också inblandade.

Det senaste ryktet är att UBS kommer att köpa Credit Suisse för 900 miljoner CHF (1 miljard dollar). Aktierna i CS stängde på ett börsvärde på 8 miljarder CHF på fredagen. Affären skulle helt klart innebära stöd från SNB och den schweiziska regeringen som skulle behöva ta på sig stora skulder.

Det bokförda värdet på CS i december 2022 var 42 miljarder CHF, vilket med alla banker kraftigt överskattade.

Affären är inte klar vid denna tidpunkt, 17.30 schweizisk tid, men hela bankvärlden vet att utan ett avtal kommer det att finnas global smitta från och med imorgon måndag den 21: a.

Även om en preliminär överenskommelse kommer att göras till måndagens öppna, har det finansiella systemet nu skadats permanent med ett öppet sår som inte kommer att läka.

Problemet kommer bara att gå vidare till nästa bank, och nästa och nästa….

Håll fast vid dina planer men köp guld först.Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik

%d bloggare gillar detta: