USA erkänner att Ryssland bombade Amerikas Patriot Missile System i Ukraina

Ryssland attackerar Ukraina, dagen efter USA, Tyskland går med på att skicka stridsvagnar: Rapport

av Chris Menahan | Infowars

En amerikansk tjänsteman bekräftade för CNN på tisdagen att Ryssland bombade USA:s Patriot Missile-system i Kiev, Ukraina. 

Ryssland hade tidigare under dagen hävdat att de slog till luftvärnssystemet med en hypersonisk missil.

Rysslands militär kan ha slagit ut ett USA-levererat Patriot-luftvärnsbatteri i Ukraina, vilket om det stämmer skulle vara en mycket betydelsefull förstagång sedan det avancerade Raytheon-tillverkade försvarsvapnet placerades där.

Detta kom när ukrainska tjänstemän har hänvisat till en exceptionellt tät attack mot Kiev över natten, som inkluderade kryssningsmissiler och drönare, och till och med påstådda Kinzhal hypersoniska missiler. Ukraina träffades av minst 18 missiler och nio drönare skickades, med rapporter i media som säger att sex  ballistiska missiler (inklusive Kinzhal) har avfyrats. Men ukrainarna hävdar att de flesta eller alla avlyssnas.

Från  RT, ”Patriot missilbas i Kiev förstördes av hypersonisk attack – Moskva” :

Ett precisionsangrepp av en rysk hypersonisk Kinzhal-missil har förstört ett Patriot-luftförsvarssystem i Kiev, rapporterade försvarsministeriet i Moskva på tisdagen. Den ukrainska regeringen har tidigare hävdat att Kinzhal-missiler hade fångats upp av den USA-tillverkade vapenplattformen.

Den ryska militären lämnade inga ytterligare detaljer om attacken, som var första gången Moskva påstod sig ha träffat det långdistanssystem som levererats till Ukraina av dess västerländska stödjare.

Kiev rapporterade att den hade stått emot en massiv missilattack av ryska styrkor på måndagskvällen. Den ukrainska militären påstod sig ha fångat sex Kinzhal-missiler, förutom olika andra flygmål.

Det ryska ministeriet bekräftade attacken i en daglig briefing på tisdagen och uppgav att den hade använt långdistansprecisionsvapen för att träffa militära mål, inklusive ”ukrainska truppers positioner och platser för förvaring av ammunition, vapen och militär hårdvara levererad från västerländska nationer.”

En video som cirkulerar på sociala medier utger sig för att visa ett Patriot-batteri utplacerat i den ukrainska huvudstaden som avfyrar flera störtfloder av missiler mot inkommande ryska mål. Sekunder senare kan en stor explosion ses i området.

Från  CNN, ”USA bedömer potentiell skada på Patriot-missilförsvarssystem efter rysk attack nära Kiev” :

Ett USA-tillverkat Patriot-luftförsvarssystem skadades sannolikt, men förstördes inte, som ett resultat av en rysk missilstöt i och runt Kiev tidigt på tisdag morgon lokal tid, säger en amerikansk tjänsteman till CNN.

USA utvärderar fortfarande i vilken grad systemet skadades, sa tjänstemannen. Det kommer att avgöra om systemet måste dras tillbaka helt eller bara repareras på plats av ukrainska styrkor.

[…] Efter omfattande lobbyverksamhet av ukrainarna för att förse dem med det sofistikerade luftförsvarssystemet, tillbringade USA 10 veckor med att träna ukrainska trupper i hur man underhåller och använder det. Amerikanska och västerländska tjänstemän blev glatt överraskade över hur snabbt ukrainarna lärde sig hur man sköter Patriots, som anlände till Ukraina förra månaden.

En annan amerikansk tjänsteman sa att det är möjligt att missilspärren träffade en av Patriot-batteriets flera komponenter. Ett komplett Patriot-batteri har sex huvudkomponenter: generatorer, en radarsats, en kontrollstation, antenner, en utskjutningsstation och avlyssningsmissiler. Komponenterna arbetar tillsammans för att avfyra en Patriot-missil och framgångsrikt leda den till sitt mål.

Men omfattande skador på en eller flera av komponenterna kan tvinga Ukraina att ta systemet offline och ut ur landet för mer omfattande reparationer.

Lugnt nog har vänsterpropagandan The Daily Beast som en av sina toppartiklar just nu en rapport som hävdar att Rysslands hypersoniska missiler sköts ner av Patriot Missile-systemet i en ”förnedring” för Putin.

Serhiy Popko, chefen för Kievs militäradministration,  beskrev  störtfloden som ” exceptionell i sin täthet, med  maximalt antal missiler på kortast möjliga tid”, men att ”de allra flesta fiendens mål i Kievs luftrum upptäcktes och förstördes.” Ukraina säger nu att de lyckats fånga upp flera hypersoniska missiler. Ett tidigare påstående om att ha avlyssnat en hypersoniker från flera dagar sedan möttes av utbredd skepsis bland oberoende förståsigpåare.

Han räknade 30 Patriot PAC-3 MSE-lanseringar här.
FY2024-kostnaderna för dessa per missil är cirka 5 275 000 USD.

De två Patriot-missilbatterierna som USA skickade till Ukraina kostade amerikanska skattebetalare 2,2 miljarder dollar (1,1 miljarder dollar vardera).Kategorier:Media, Världspolitik, Video

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: