Live från Ukraina-kriget: Ryssland rapporterar framgångsrik Kinschal-attack på Patriot-systemet i Kiev

2023-05-16

Som bakgrundsinformation kan du läsa detta innan https://bakomkulisserna.biz/2023/05/16/breaking-ryskt-anfall-pa-ukrainsk-ammunitionsdepa-forstor-tankskal-med-utarmat-uran-massiv-explosion-sprider-radioaktiva-partiklar-i-atmosfaren/


Live ticker Ukraina-krig: Ryssland rapporterar framgångsrik Kinschal-attack på Patriot-systemet i Kiev
Arkivbild: Ett ryskt stridsflygplan avfyrar en Kinzhal hypersonisk missil, 19 februari 2022.

/https://test.rtde.tech/international/131481-liveticker-ukraine-krieg/

Ryssland genomför en militär operation i Ukraina tillsammans med de väpnade styrkorna i Donbassrepublikerna. Västvärlden reagerar med upprepade vapen-leveranser till Ukraina och oöverträffade sanktioner mot Ryssland. Läs den senaste utvecklingen här.

16/05/2023 14:14

14:14

Det ryska flygvapnet skjuter ner två ukrainska stridsflygplan

Vid sin dagliga presskonferens om den särskilda operationen i Ukraina rapporterade försvarsministeriet i Moskva om ett flertal luft- och artilleriattacker mot ukrainska positioner. Enligt generallöjtnant Igor Konashenkov har den ryska armén under de senaste 24 timmarna träffat 75 ukrainska artilleriförband och 102 platser med fiendens utrustning och personal.

Det ryska flygvapnet sköt ner två ukrainska Su-24 och Su-25 stridsflygplan i himlen över Folkrepubliken Donetsk. Militärtalesmannen sa också att ryskt luftförsvar under samma period fångat upp sju Storm Shadow kryssningsmissiler, tre HARM antiradarmissiler och sju HIMARS-missiler. Dessutom förlorade Ukraina 22 drönare.

Enligt det ryska försvarsministeriet har Ukraina sedan specialoperationen inleddes den 24 februari 2022 förlorat totalt 427 flygplan, 233 helikoptrar, 4 178 drönare, 422 luftvärnsmissilkomplex, 9 176 stridsvagnar och pansarfordon, 1 100 flera raketuppskjutare och 4 828 kanoner och granatkastare.


13:59

Wagner fighters: Kiev försöker sitt bästa för att hålla Artemovsk

Kiev har flyttat sina mest stridsberedda enheter för att försvara Artemovsk, enligt en kämpe från den privata militärentreprenören Gruppe Wagner, som har deltagit i flera sortier i staden. Han förklarade för RIA Novosti:

”Alla huvudstriderna pågår i väst nu, det finns ett litet ställe de håller där. Tja, hur ska jag uttrycka det, de håller i det, de gömmer sig där, men ändå håller de kvar tja. Det finns olika där enheter, inklusive territoriellt försvar, luftburna trupper och så kallade rymdfallskärmsjägare, specialstyrkor, Azovregementet och andra enheter. Det här är inte enkla trupper, utan verkligen stridsdugliga enheter som har överförts hit .”

Enligt hans åsikt gör Kiev sitt bästa för att stoppa Wagner-kämparnas frammarsch.


13:35

CIA ber ryska medborgare om värdefull information: ”Vi letar efter pålitliga personer”

Den amerikanska utrikesunderrättelsetjänsten CIA försöker återigen offentligt rekrytera ryska medborgare för samarbete. Den här gången har den amerikanska byrån skapat en Telegram-kanal med en video och en appell på ryska. Enligt egna uttalanden vill CIA veta sanningen om Ryssland.

”Vi letar efter pålitliga personer som känner till den här sanningen och kan berätta den här sanningen. Din information kan vara mycket mer värdefull än du tror.”

Särskilt US Secret Service är intresserad av kontakter med arméofficerare, underrättelsetjänst, diplomatisk, vetenskaplig och högteknologisk personal och personer som känner sådana personer. Enligt egna uttalanden söker CIA information om ekonomin och ledningsvåningarna i landet.

Underrättelsetjänsten berättar också hur man kommer i kontakt med honom. Intresserade parter bör installera en speciell webbläsare för att kunna komma åt CIA:s Tor-webbplats.

I maj 2022 skrev Washington Post , med hänvisning till amerikanska regeringstjänstemän, att USA:s underrättelsetjänst hade lagt ut instruktioner på ryska på sociala medier för ryska medborgare att kontakta CIA och ge kritisk information. Vasilij Piskarev, chefen för dumans utredningskommitté för utländsk inblandning i Rysslands inre angelägenheter, kritiserade detta skarpt vid den tiden och påstod att sådana rekryterings- och spionageförsök hetsade ryska medborgare till förräderi. Rysslands ambassad i USA talade om en fientlig kurs från Washingtons sida.


3:27

Frontlinjerapport från det ryska försvarsministeriet

Det ryska försvarsministeriets talesman generallöjtnant Igor Konashenkov gav en uppdatering om den senaste utvecklingen vid kontaktlinjen vid sin dagliga pressträff på tisdagen. Under de senaste 24 timmarna har den ryska armén undertryckt fem ukrainska spanings- och sabotagegruppers aktiviteter vid Kupyansk-fronten. Konashenkov uppskattade Ukrainas totala förluster där till omkring 60 ukrainsk armépersoner och fyra militärfordon.

Upp till 65 ukrainska soldater dödades på Krasny Liman-fronten. Den ryska armén inaktiverade också två pansarvagnar och en Akazija självgående pistol där, stod det.

Konashenkov rapporterade också om offensiva handlingar från den ryska armén i Artemovsks västra kvarter. Situationen är svårast nära byn Krasnoye. Det ryska flygvapnet hade förstört en bilbro där, över vilken den ukrainska militären hade transporterat förnödenheter och förstärkningar till sina styrkor i Artemowsk. Enligt Konashenkov dödades mer än 70 ukrainsk armépersonal i de bittra striderna på marken. Ukraina förlorade också en pansarvagn och två pansarvagnar där.

Den ryska militärtalesmannen uppgav Ukrainas totala förluster på Donetsks frontsektion till upp till 215 soldater, fem pansarfordon, sju militärfordon och två Msta-B och D-30 haubitser.

En ukrainsk spanings- och sabotagegrupp hade också rests upp på den främre delen söder om Donetsk och i Zaporozhye-regionen, sade Konashenkov. Upp till 135 ukrainska armépersonal har dött där under det senaste dygnet. Tre militärfordon, två Msta-B-haubitsar och en Akazija självgående pistol ska ha blivit inaktiverade.

Den ryska militärtalesmannen uppgav att fiendens personalförluster på Chersonfronten uppgick till upp till 25 soldater. Ukraina förlorade också en Akazija självgående pistol och fem militärfordon där.


2:57

Ryssland rapporterar framgångsrika Kinzhal hypersoniska missilangrepp på Patriot luftförsvarssystem i Kiev

Vid sin dagliga presskonferens rapporterade det ryska försvarsministeriet om ytterligare högprecisionsattacker mot positioner för de ukrainska väpnade styrkorna och lager med vapen och ammunition från väst. Följaktligen avfyrades respektive luft- och havsbaserade missiler från långt avstånd i Ryssland och träffade alla fiendens mål.

Den ryska militärmyndighetens talesman, generallöjtnant Igor Konashenkov, sade bland annat att en rysk hypersonisk missil av Kinzhal-typ hade träffat ett luftvärnskomplex av amerikanskt Patriot-typ som var stationerat i den ukrainska huvudstaden Kiev.

I början av maj sa den ukrainska militären att den hade skjutit ner en Kinzhal-missil med en Patriot-interceptormissil. Den ryska militären förnekade dock detta uttalande. Detta är omöjligt, eftersom hastigheten på det ryska hypersoniska vapnet överstiger kapaciteten hos västerländska interceptormissiler, inklusive Patriot-typen.


12:50

DPR-chef: Situationen mot Marjinka är komplicerad eftersom ukrainska reserver omfördelas

Situationen på Marjinka-sektorn av fronten förvärras av ständig omgruppering av reserverna för de ukrainska väpnade styrkorna, men enheter i de ryska väpnade styrkorna fortsätter att avancera. Detta förklarar Denis Puschilin, tillförordnad chef för Folkrepubliken Donetsk (DPR). Han understryker:

”Det var nu ganska varmt i Marinka, läget har inte lugnat ner sig ännu, men även under dessa förhållanden förbättrar vi våra positioner. Fienden har förskansat sig i flera ganska starka befästningar, som han har förberett och förbättrat på sistone. Det är svårt att övervinna. Ett annat problem är att de hela tiden flyttar reserver.”

”Situationen är svår, inte lätt, men vi gör fortfarande framsteg.”

Marjinka ligger väster om Donetsk. Resterna av den ukrainska gruppen hålade i ett bostadsområde i utkanten av staden.


12:27

Ukraina förväntar sig upp till 50 F-16 stridsflygplan från väst

Kiev räknar med att ta emot 40 till 50 F-16 stridsflygplan från västländer. Detta rapporterades av Politico , med hänvisning till Yuri Sak, rådgivare till Ukrainas försvarsminister. Han sa att Kiev avser att bilda tre eller fyra skvadroner med dessa stridsflygplan för att ”skydda himlen.” Ukraina har för närvarande ”inget som skulle kunna stoppa ryska plan”. Sak förklarade:

”Alla förstår att frågan är mogen för diskussion. Ingen säger att det är omöjligt. Om man jämför det med situationen för tre månader sedan, när vi fortfarande försökte få tag i stridsvagnar, pratar alla idag om en koalition av stridsflygplan. Detta är en mycket lovande tecken. Vi inser att vårt luftförsvar inte kommer att vara komplett utan F-16 stridsflygplan.”

Rådgivaren till Ukrainas försvarsminister påpekade också att president Vladimir Zelenskyy har för avsikt att sätta frågan om stridsflyg högt upp på dagordningen för G7-toppmötet i Hiroshima och Nato-toppmötet i Vilnius i juli. Sak tillade att även om Storbritannien, Italien, Frankrike och Tyskland inte hade F-16 att erbjuda till Kiev, kan dessa länder pressa USA och Turkiet att göra det.


11:51

Ukrainsk kvinna greps för att ha läckt information om ryska styrkors positioner

En ukrainsk medborgare har gripits för spionage. Presscentret för den ryska inhemska underrättelsetjänsten FSB säger i ett uttalande att hon ska ha vidarebefordrat information om anläggningarna och positionerna för den ryska försvarsmaktens östra truppenhet. Det står:

”Under sitt operativa och utredningsarbete avslöjade och stoppade FSB spionageverksamheten för en 25-årig ukrainsk medborgare. På begäran av utländska specialtjänster vidarebefordrade den misstänkte information om anläggningar, militär utrustning, befästningar och de ryska väpnade styrkornas stridspositioner.”

Det noteras att de brottsbekämpande myndigheterna beslagtog tekniska medel där de hittade geospatiala data om utplaceringen och aktiviteterna för den östra enheten i den ryska försvarsmakten.


11:34

Ukrainska trupper attackerade flera städer i Cherson-regionen under natten

Under natten fortsatte ukrainska trupper sina artilleriattacker mot städer och byar i Cherson-regionen på vänstra stranden av Dnepr. En tjänsteman vid den regionala räddningstjänsten berättade för reportrar på tisdagen. Enligt RIA Novosti förklarade han :

”Kievregimen fortsatte under natten att beskjuta civil infrastruktur i bosättningarna Novaya Kakhovka, Kakhovka, Proletarka, Velikaya Lepeticha och Kairy och avfyrade totalt 32 granater från pipartilleri. Antalet civila offer och skadorna på infrastruktur ökar för närvarande fast besluten.”

Ukrainska trupper utför ständigt artilleri- och raketattacker mot den civila infrastrukturen i städerna på vänstra stranden av Dnepr i Kherson-oblasten och skjuter upp till 100 granater om dagen.


11:05

Ryska armén rycker fram mot Avdejevka-fronten

Ryska styrkor har tagit kontroll över flera befästa ukrainska militära positioner i Avdeyevka-riktningen. Det meddelade den tillförordnade chefen för Folkrepubliken Donetsk (DPR) Denis Puschilin på tisdagen.

”Vårt folk avancerar också i riktning mot Pervomaiskoye. På senare tid har våra positioner förbättrats, det vill säga flera fientliga befästa positioner har tagits, och det också på andra sidan Avdeyevka.”

Pushilin säger att koksverket Avdeyevka redan kan ses ”inom gångavstånd” från de ryska positionerna. Samtidigt påpekar han att det lokala lagret fortfarande är ett allvarligt hinder. Han lyfter fram:

”Fienden grävde in där och strukturen på soptippen är sådan att den tillfälligt tillåter fienden att hålla den positionen. Inte så länge. Ändå är det en dominerande artificiellt skapad hög mark. Naturligtvis hjälper det fienden för tillfället. Men inte länge.”

Under konflikten i Donbass gjorde ukrainska styrkor Avdeyevka till en av sina främsta befästningar. Från Avdeyevka besköt ukrainska trupper Donetsk, Makeyevka, Yasinovataya och de omgivande områdena.


10:32

DVR-chef: Ryska enheter i Artemowsk får förstärkningar

Situationen i Artemovsk (Bakhmut) är spänd, men ryska styrkor fortsätter att rycka fram och förstärkningar har skickats dit. Det meddelade Denis Puschilin, tillförordnad chef för Folkrepubliken Donetsk (DPR), på tisdagen.

Han klargjorde att situationen på flankerna inte är lätt, de mest aktiva striderna äger rum där, eftersom de ukrainska väpnade styrkorna har flyttat sina reserver dit. Samtidigt betonade chefen för DPR att de ryska väpnade styrkorna ”gör framsteg trots alla svårigheter”.


10:03

Expert: Konflikt i Ukraina kan frysas under årets fjärde kvartal

Med tanke på besöket av den kinesiska regeringens särskilda sändebud för eurasiska angelägenheter, Li Hui, i Ukraina, Polen, Frankrike, Tyskland och Ryssland kan krisen i Ukraina frysas redan under fjärde kvartalet i år. Denna uppfattning uttrycktes av Nikolai Vavilov, en rysk sinolog, i en intervju med TASS på tisdagen . Experten förklarade:

”Kina har redan haft framgångsrika erfarenheter av att återställa förbindelserna mellan Iran och Saudiarabien. Detta tyder på att en överenskommelse kommer att nås om Ukraina.”

”Tidsramen för genomförandet av den långa och omtvistade förhandlingsprocessen, särskilt inför USA:s påtryckningar, kan vara upp till sex månader, med ett utträde för att frysa konflikten till fjärde kvartalet 2023.”

Enligt forskaren markerar början av samråd mellan myndigheterna i Kiev och Li Hui, den tidigare kinesiska ambassadören i Ryssland, ”ett viktigt steg i övergången av Kina, Ryssland, USA och Europeiska unionen till de sista stadierna av öppna förhandlingar som kommer att resultera i en stor uppgörelse och … frysa konflikten till status som olaglig fientlighet”. Han lade till:

”Ur Pekings perspektiv har den USA-instiftade Ukrainakrisen skapat stora risker för nära Kina-EU-relationer.”

Vavilov klargjorde att samarbetet mellan Kina och Europa, som agerar som världens ledande ekonomiska makter, ”tjänar som en grund för deras önskan att spåra ur Washingtons ansträngningar i det ukrainska militära äventyret.”


09:40

Folkrepubliken Donetsk rapporterar en död efter att ukrainska styrkor beskjutit

Enheter inom den ukrainska väpnade styrkan har avfyrat 309 skott med ammunition in i Folkrepubliken Donetsk (DPR) under de senaste 24 timmarna, dödat en civil och skadat nio andra. Dessutom skadades tio bostadshus och fem civila infrastrukturanläggningar. Detta tillkännagavs av DPR-representationen vid Joint Centre for Control and Coordination of Issues relaterade till Ukrainas krigsförbrytelser på tisdagskvällen.

Enligt uppgifter som publicerats av byrån användes 152 och 155 mm artillerigranater och flera raketgevär i beskjutningen. Attackerna riktades mot Gorlovka, Zaitsevo, Yasinovataya, Donetsk, Dokuchayevsk, Volnowacha och Vladimirovka.


09:11

Transnistrien: Kiev och Chişinău har aggressiva planer

Ukraina och Moldavien spekulerar om en våldsam lösning på konflikten i Transnistrien, sa Valery Gebos, chefen för statssäkerhetsministeriet i den okända Transnistrien Moldavien, till RIA Novosti i en intervju .

”I allmänhet fortsätter Ukraina och Moldavien att implementera ett krisscenario i förhållande till Transnistrien. Mot bakgrund av hybridkriget spekulerar våra närmaste grannar om ett våldsamt alternativ för att lösa konflikten i Transnistrien.”

Han tillade att ”moderna verkligheter har påverkat de transnistriska säkerhetsorganens verksamhet i riktning mot att öka intensiteten i arbetet”.

Samtidigt betonade han att det pågick ett omfattande informationskrig mot den okända republiken, med både moldaviska och ukrainska plattformar.


08:33

Ryska armén attackerar en stor koncentration av ukrainska trupper vid Orekhov

Ryska styrkor sköt mot en stor skara ukrainska soldater nära Orekhov i Zaporozhye-regionen. Detta rapporterar Vladimir Rogov, ordförande för rörelsen ”Vi är med Ryssland”. Han skriver på Telegram:

”Sent på kvällen genomförde ryska soldater en massiv attack med två raket- och pipartilleribatterier på en stor koncentration av ukrainska stridsflygplan i den omedelbara fiendens bakre del väster om Orekhov.”


07:55

Amerikansk militär kommer att utbilda ukrainska soldater i stridsvagnsunderhåll i Tyskland

Washington har för avsikt att utbilda ukrainska soldater inte bara för att operera, utan också för att underhålla Abrams stridsvagnar, eftersom dessa fordon kräver en hög nivå av underhåll, säger Pentagon.

”Träningen kommer inte bara att förbereda besättningar för att använda stridsvagnarna i strid, utan också förbereda underhållspersonal för att hålla dem operativa.”

Den betonade också att M1 Abrams-tanken skulle kräva ”betydande underhåll” för att hålla den i drift.

Pentagons talesman Patrick Ryder sade på måndagen att USA hade levererat 31 Abrams-stridsvagnar till Tyskland för att träna ukrainska trupper. Han förklarade att fordonen inte är avsedda för användning i stridsförhållanden och att stridsvagnarna som kommer att levereras till Ukraina kommer att uppgraderas och förberedas för Kievs behov. Ryder tillade att ukrainska soldater kommer att anlända till Tyskland för träning under ”de närmaste veckorna”.


07:34

Ukrainsk drönare sköts ner i Bryansk-regionen

Ryska luftförsvarsstyrkor sköt ner en drönare i Klintsy, Bryansk-regionen. Detta tillkännagavs av guvernören i regionen Alexander Bogomas på Telegram.

”En drönare av ukrainsk flygplanstyp sköts ner. Inga personskador.”

Enligt landshövdingen skadades balkongen i ett bostadshus. Räddningstjänst finns på plats.


07:09

Krossade ukrainska mortelgrupper i riktning mot Krasny Liman

Den ryska militären har förstört två granatkastargrupper av de ukrainska väpnade styrkorna på fronten nära Krasny Liman. Detta rapporterar Alexander Savchuk, chef för presscentret för den ryska centertruppföreningen.

Han sa också att spaningen av centrumenheten i Nevsky- och Yampolovsky-områdena och i området för Serebryansky-skogscentret avslöjade ukrainska truppers rörelser.


21:56

Ukrainska drönare bombar grävmaskiner i Kursk-regionen

En ukrainsk drönare har tappat sin sprängladdning på en grävmaskin i Kursk-regionen i Ryssland. Detta rapporterades av guvernören i regionen, Roman Starovoit, på hans Telegram-kanal. Han skrev :

”I dag, i Suja-distriktet nära byn Plekhovo, tappade en ukrainsk drönare en sprängladdning på en fungerande grävmaskin. Explosionen skadade föraren av byggfordonet lätt i axeln.”

Enligt Starovoit fördes den skadade omedelbart in på sjukhus och fick nödvändig läkarvård.

Tidigare idag, måndag, rapporterade Starovoit att ukrainsk militär beskjutit byarna Lokot och Krasny Pachar i Rylsk-distriktet och bosättningen Krasnooktyabrsky i Glushkovo-distriktet och skadat en kraftledning och flera byggnader. Ingen skadades i dessa attacker.

15/05/2023 22:00

Klockan 22.00

Med det avslutar vi live ticker om situationen i Ukrainakonflikten för idag. Rapporteringen kommer att fortsätta i morgon bitti från klockan 07.00. Trots alla spänningar i världen önskar vi våra läsare en god natt!Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: