Plast finns överallt nu, inklusive i din hjärna

Des traces de pesticides dans quasiment tous les vins… même bio - Enviro2B

11 maj 2023
Analys av Dr Joseph Mercola
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/05/11/plastic-in-the-brain.aspx?ui=ae52def4047b28e6db9f70c188470615aa128943229cf8be57252b8032978d4f&sd=20210220&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20230511_HL2&cid=DM1397436&bid=1797084250

BERÄTTELSEN I ETT ÖGONKAST

  • Kasserad plast utgör 18,5 % av deponierna och 90 % av allt skräp som kommer ut i världshaven. Uppskattningar tyder på att 2050 kommer våra hav att innehålla mer plast än fisk i vikt. I vissa havsvatten översteg plast redan plankton med en faktor 6-till-1 2006
  • Nyligen genomförd djurforskning fann plastpartiklar i möss hjärnor bara två timmar efter att djuren fått i sig dricksvatten som innehåller mikroplast
  • Forskare misstänker att mikroplastkontamination i våra hjärnor kan orsaka kognitiv försämring, neurotoxicitet och förändrade nivåer av signalsubstanser, vilket kan bidra till beteendeförändringar
  • På samma sätt drog en kinesisk studie publicerad i januari 2022 slutsatsen att inhalerad plast var associerad med ”uppenbar neurotoxicitet”
  • Plastindustrin sålde konsumenter på tanken att plast var återvinningsbar och därför hållbar även om de visste att det var ekonomiskt omöjligt. Konsumenterna blev också vilseledda genom att lägga till återvinningskoder på plastprodukter. Koden får det att verka som om all plast är återvinningsbar, vilket inte är sant

Vi lever i ett slängsamhälle och produkter avsedda för kortvarig konsumtion är förpackade i material som kommer att överleva i århundraden. Kasserad plast utgör 18,5 % av deponierna 1 och 90 % av allt skräp som kommer ut i världshaven. 2

I den takt vi går, tyder beräkningar på att 2050 kommer våra hav att innehålla mer plast än fisk i vikt. 3 I vissa havsvatten översteg plast redan plankton med en faktor 6-till-1 2006. 4

Problemet med plast är att den inte bryts ned biologiskt; det fotonedbryts, vilket tar hundratals år. Forskare uppskattar att en enda plastkaffekapsel kan ta upp till 500 år, det romerska imperiets varaktighet. 5 Även när det går sönder försvinner det inte helt. Istället förvandlas det till små plastpartiklar, vanligtvis kallade ”nurdles”, som fungerar som svampar för giftiga kemikalier. 6

Dessa partiklar konsumeras rutinmässigt av filtermatare i havet, vilket sakta förgiftar dem och orsakar blockeringar. Eftersom dessa filtermatare konsumeras av större varelser, flyttar gifterna uppåt i näringskedjan och hamnar i slutändan i våra egna kroppar. Plaskemikalier kommer också in i våra kroppar via andra vägar, inklusive dricksvatten.

Plast i vatten kan komma in i din hjärna

Som rapporterats av The Guardian 1 maj 2023: 7

”Forskare vid universitetet i Wien har upptäckt 8,9 partiklar av plast i möss hjärnor bara två timmar efter att mössen fått i sig dricksvatten som innehåller plast Väl i hjärnan kan ”Plastpartiklar öka risken för inflammation, neurologiska störningar eller till och med neuro-degenerativa sjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons”, sa Lukas Kenner, en av forskarna, i ett uttalande …

[Forskarna tror också att mikroplastkontamination i våra hjärnor kan orsaka kortsiktiga hälsoeffekter som kognitiv försämring, neurotoxicitet och förändrade signalsubstansnivåer, vilket kan bidra till beteende-förändringar. Teamet gav möss vatten spetsat med partiklar av polystyren – en typ av plast som är vanlig i livsmedelsförpackningar som yoghurtbägare och frigolitbehållare för avhämtning.

Med hjälp av datormodeller för att spåra spridningen av plasten fann forskare att nanoplastiska partiklar – som är mindre än 0,001 millimeter och osynliga för blotta ögat – kunde resa in i mössens hjärnor via en tidigare okänd biologisk ”transportmekanism”.

I huvudsak absorberas dessa små plaster i kolesterolmolekyler på hjärnans membranyta. Sålunda stuvade undan i sina små lipidförpackningar passerar de blod-hjärnbarriären – en vägg av blodkärl och vävnad som fungerar för att skydda hjärnan från gifter och andra skadliga ämnen.”

Du andas och äter plast också

Andra studier har visat att inhalerad plast också kan komma in i din hjärna. Till exempel drog en kinesisk studie 10 publicerad i januari 2022 slutsatsen att inhalerad plast var associerad med ”uppenbar neurotoxicitet.”

Närmare bestämt minskade nanopartiklarna av plast funktionen hos hjärnenzymer som är kända för att fungera fel hos patienter med Parkinsons och Alzheimers. Som sådan kan inhalerad plast bidra till eller förvärra dessa tillstånd.

Din hälsa, inklusive hjärnans funktion, är också till stor del beroende av din tarmhälsa och funktionen hos dina mitokondrier, och plast orsakar förödelse där också.

En studie från Finland från januari 2023 11 fann att höga doser av polyeten i mikrostorlek minskade cellviabiliteten och ökade produktionen av skadliga reaktiva syrearter (ROS) i mitokondrierna, där det mesta av din kropps energi produceras.

https://youtu.be/sXzXMeFXWwY

År 2022 bekräftade holländska forskare förekomsten av mikroplast i kött, mjölk och blod från både husdjur och människor. 12 , 13 Sammanlagt visade sig nästan 80 % av de testade kött- och mejeriprodukterna innehålla mikroplaster, inklusive 5 av 8 grisköttsprover och 18 av 25 mjölkprover. Som rapporterats av Plastic Soup Foundation, som beställde testningen: 14

”Den möjliga orsaken kan vara utfodring av kor och grisar: alla 12 prover av foderpellets och strimlat foder visade sig innehålla plast … Maria Westerbos, chef för Plastic Soup Foundation, sa: ”Denna studie väcker allvarliga farhågor om kontamineringen av vår näringskedja med mikroplaster.

Det är också tydligt att bönderna inte är ansvariga för detta. Det verkar som om åtminstone en del av de tidigare livsmedelsprodukterna, inklusive från stormarknader, bearbetas till djurfoder med förpackningar och allt …

Den europeiska djurfoderförordningen 767/2009 förbjuder tillägg av ”förpackningar och delar av förpackningar som härrör från användningen av livsmedelsindustriprodukter.” Denna förordning bör upprätthållas, enligt Plastic Soup Foundation.

Den holländska myndigheten för livsmedels- och konsumentproduktsäkerhet (NVWA) använder dock en så kallad referenspunkt; kontaminering under 0,15 % tolereras.”

Själva idén att matrester som används för att göra djurfoder skulle bearbetas med plastmatförpackningar kvar på är chockerande omöjligt att tro. Vem vid sitt fulla sinne skulle kunna tänka sig att göra något sådant? Ändå händer det tydligen och är tillräckligt vanligt för att EU har regler för det.

Mikroplast finns överallt

I studien ovan hade 100 % av svin och kor mikroplast i blodet. 15 Hos människor har plastpartiklar hittats i blodet hos 77 % av de testade. 16 Medelkoncentrationen av plastpartiklar i blodet var 1,6 µg/ml. 17

Några av blodproverna innehöll upp till tre olika typer av plast; stålsprutnålar och glasrör användes så att ingen plast skulle införas i proverna. 18 av de 17 prover där plastpartiklar upptäcktes: 19

  • Hälften innehöll polyetentereftalat (PET) plast, som används för att tillverka vatten- och läskflaskor av plast
  • En tredjedel innehöll polystyren, flitigt använt i livsmedelsförpackningar
  • En fjärdedel innehöll polyeten, som används för att göra plastpåsar

Tidigare studier har också upptäckt mikrostora plastpartiklar i mänsklig avföring och placentavävnad, 20 så vi vet att plasten migrerar genom människokroppen. Oroväckande nog har spädbarn upp till 10 gånger mer plast i avföringen än vuxna.

Djurstudier har också bekräftat spridningen och ansamlingen av plast inuti kroppen. Till exempel, i en studie, exponerades gravida råttor, via lungorna, för 20 nm nanopolystyrenpärlor. Tjugofyra timmar senare hittades partiklarna i moderns lunga, hjärta, mjälte och moderkaka, samt fostrets lever, lungor, hjärta, njure och hjärna. 21

Effekter av denna exponering in utero inkluderade minskad foster- och placentavikt, kranskärlsdysfunktion, vaskulära störningar, negativa reproduktiva hälsoresultat och neurologisk dysfunktion hos avkomman. Finns det någon anledning att tro att samma sak inte kommer att gälla för mänskliga spädbarn?

Du förbrukar mer plast än du inser

Enligt australiensisk forskning 22 förbrukar en genomsnittlig person cirka 5 gram plast per vecka – ungefär den mängd som finns på ett kreditkort – så vi pratar inte ens om små mängder längre. Det är klart att potentialen för katastrofala biologiska konsekvenser för människor växer med varje kasserad plastbit.

Många mjukgörande kemikalier liknar i sin struktur naturliga hormoner som det kvinnliga könshormonet östrogen, det manliga könshormonet androgen och sköldkörtelhormoner. Som sådana stör de utveckling, reproduktion, neurologisk funktion, metabolism, mättnad och immunfunktion, och för många av dessa kemikalier kan det inte finnas någon säker exponeringsnivå.

Bisfenol-A (BPA) är till exempel känt för att störa embryonal utveckling och har kopplats till hjärtsjukdomar och cancer. Ftalater dysregulerar genuttryck och kan utlösa hjärtsjukdomar och orsaka genitala anomalier – särskilt hos pojkar – som kan gå i flera generationer. DEHP är förknippat med minskat antal spermier och skador på flera organ.

DARPA pressar mer plast i matförrådet

Som om situationen inte var tillräckligt svår, i september 2020, har US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) tilldelat Iowa State University och partners ett anslag på 2,7 miljoner dollar för att skapa en process som skulle göra MAT från plast- och pappersavfall! 23

Avsikten är att använda detta för att mata de militära män och kvinnor som har ägnat sina liv åt att försvara detta land. De tror att förmågan att förvandla pappers- och plastavfallsprodukter till förbrukningsvaror kan hjälpa till med kortsiktig ”näring” och förbättra militär logistik för utökade uppdrag.

De uppskattar att det totala priset kan nå 7,8 miljoner dollar innan projektet avslutas. Andra partners i detta projekt inkluderar University of Delaware, Sandia National Laboratories och American Institute of Chemical Engineering (AIChE)/RAPID Institute.

I grund och botten, vad de försöker göra är att omvandla plastavfall till fettalkoholer och fettsyror, medan pappersavfall kommer att förvandlas till socker. Dessa basingredienser kommer sedan att biobearbetas av encelliga organismer till en, påstås, ätbar massa som är rik på protein och vitaminer.

Förhoppningen är med andra ord att mikroorganismer kan omvandla de hormonstörande kemikalier som finns i plast till viktiga vitaminer och proteiner. Jag vet inte hur det är med dig, men det här låter som en hemsk idé. DARPA har också tilldelat Michigan Tech-forskare 7,2 miljoner dollar för att förvandla plastavfall till proteinpulver, återigen med hjälp av mikroorganismer. 24

Medan DARPA förmodligen fokuserar på att förvandla giftig plast till ”mat” för den amerikanska militären, med tanke på att vi nu befinner oss i en era där syntetiskt, labbskapat kött värderas framför regenerativt odlat riktigt kött, är det inte långsökt att föreställa sig att nästa steg kommer att vara plastframställd mat för alla.

Återvinning av plast var alltid ett bedrägeri

Ett av försäljningsargumenten som fick världen att haka på plast var att den kunde återvinnas. Som rapporterats av NPR i september 2020: 25

”Laura Leebrick, en chef på Rogue Disposal & Recycling i södra Oregon, står på änden av sin soptipp och ser en lavin av plastavfall strömma ut ur en semitrailer … Ingenting av denna plast kommer att förvandlas till nya plastsaker. Allt är begravt…

Men när Leebrick försökte berätta sanningen för folk… ville folk inte höra den. ”Jag minns det första mötet där jag faktiskt sa till en kommunfullmäktige att det kostade mer att återvinna än att göra sig av med samma material som sopor”, säger hon, ”och det var som att det hade talats kätteri i rummet: du ljuger. Det här är guld. Vi tar oss tid att rengöra den, tar av etiketterna, separerar den och lägger den här. Det är guld. Det här är värdefullt.’

Men det är inte värdefullt, och det har det aldrig varit. Och vad mer är, tillverkarna av plast – landets största olje- och gasföretag – har vetat detta hela tiden …

NPR och PBS Frontline tillbringade månader med att gräva i interna industridokument och intervjua tidigare före detta tjänstemän. Vi upptäckte att industrin sålde allmänheten på en idé som den visste inte skulle fungera – att majoriteten av plasten kunde och skulle återvinnas – samtidigt som den tjänade miljarder dollar på att sälja världens nya plast …

[T]han spenderade miljoner på att säga åt folk att återvinna, för, som en före detta branschinsider sa till NPR, att sälja återvinning sålde plast, även om det inte var sant … Dokument visar att branschens tjänstemän kände till denna verklighet om återvinning av plast så långt tillbaka som 1970-talet.”

Propaganda vilseledde konsumenter att acceptera plast

Sedan de tidigaste dagarna av återvinning har mindre än 10 % av den producerade plasten någonsin återvunnits, men det skulle du inte veta baserat på vad industrin har sagt på grund av deras mycket effektiva propagandakampanjer baserade på absolut bedrägeri.

I slutet av 1980-talet blev verkligheten med plastavfall känd och allmänheten uttryckte oro över miljöpåverkan. Lagstiftare övervägde förbud mot användning av plast. Plastindustrin var i kaos och försökte ta reda på hur man kunde hålla sig i affärer eftersom plast fick en dålig rap.

Lösningen de kom fram till var som vanligt propaganda. 1989 lanserade plastindustrin en annonskampanj på 50 miljoner dollar per år för att främja de påstådda fördelarna med plast.

Samma år lanserade branschen också flera må-bra-återvinningsprojekt. ”Det finansierade sorteringsmaskiner, återvinningscentraler, ideella organisationer, till och med dyra bänkar utanför livsmedelsbutiker gjorda av plastpåsar”, skriver NPR, men i mitten av 1990-talet hade alla dessa projekt misslyckats och stängts av på grund av ekonomi.

Återvinning var helt enkelt för dyrt. Det är mycket billigare att göra nya saker och begrava det gamla. Med tiden mildrades allmänhetens oro och försvann. Enligt en tjänsteman inom handelsgruppen verkade det ”budskapet att plast kunde återvinnas sjunka in.” Branschkrisen gick över.

Återvinningskoder blev ett Greenwashing-hjälpmedel

I början av 1990-talet började industrin lobbya stater för att tvinga fram återvinningssymboler på alla plastprodukter. Miljövänner som stödde denna plan hade intrycket att den skulle hjälpa konsumenterna att separera plasten och därigenom göra återvinningen lite mer överkomlig.

Det finns hundratals plaster och de kan inte bearbetas tillsammans. Vissa går inte att återvinna alls. Återvinningssymbolerna skulle göra separationen enklare, men allt det gjorde var att förvirra konsumenterna att tro att ALL plast med en symbol kunde återvinnas och därigenom göra saken värre.

Återvinningsföretagen slutade med massor av oåtervinningsbar plast som slängdes i. Nu var de inte bara tvungna att lägga mer pengar på sortering, utan att bli av med den icke återvinningsbara plasten tärde på deras redan försumbara vinster. Även om detta slutresultat kanske inte var avsiktligt, var plastindustrin verkligen medveten om att det skadade återvinningsindustrin mer än något annat.

I en rapport från 1993 medgav en lobbygrupp i DC att koderna missbrukades. ”Företag använder det som ett ”grönt” marknadsföringsverktyg, säger rapporten. Kort sagt, industrin visste att koderna tryckta på botten skulle vilseleda konsumenterna att tro att all plast var återvinningsbar, eftersom praktiskt taget ingen tog sig tid att memorera varje kod.

Minska ditt beroende av plast

Det kan vara utomordentligt svårt att undvika plast, med tanke på att de flesta livsmedel och konsumtionsvaror är inkapslade i plastförpackningar. Men du kan säkert minimera ditt beroende av dessa produkter. Tänk till exempel på:

Välj produkter som säljs i glasbehållare snarare än plast när det är möjligt.
Letar efter plastfria alternativ till vanliga föremål som leksaker och tandborstar.
Att välja återanvändbar framför engångsbruk — Detta inkluderar rakhyvlar för engångsbruk, tvättbara kvinnliga hygienprodukter för kvinnor, tygblöjor, glasflaskor för dina drycker, matkassar av tyg, näsdukar istället för pappersservetter och att använda en gammal T-shirt eller trasor i stället för pappershandukar.
Drick filtrerat kranvatten i stället för vatten på flaska och ta med egna påfyllningsbara flaskor när du går ut.
Köper matförvaringsbehållare av glas i stället för plast.
Ta med egna återanvändbara tygpåsar.
Ta med eget glasfat för rester när du äter ute.
Skippar plastbesticken och använder eget bestick när du köper avhämtning.Kategorier:Hälsa, Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: