Bill Gates, Leon Black, Thomas Pritzker: En dag i Jeffrey Epsteins liv

Den skamfilade finansmannens kalender för måndagen den 8 september 2014 beskriver hans planerade möten med några av landets rikaste män.

Måndagen den 8 september 2014 hade Jeffrey Epstein en full kalender. Han var planerad att träffa Bill Gates , Thomas Pritzker , Leon Black och Mortimer Zuckerman, fyra av de rikaste männen i landet, enligt scheman och e-postmeddelanden som granskats av The Wall Street Journal.

Epstein planerade också möten den dagen med en före detta toppadvokat från Vita huset, en collegepresident och en filantropisk rådgivare, tre av de dussintals möten som tidningen rapporterade att han hade med var och en av dem.

Sex år tidigare, 2008, erkände Epstein sig skyldig till att värva och anskaffa en minderårig för prostitution, och han registrerade sig därefter som sexförbrytare. Han greps igen 2019 på grund av anklagelser om sexhandel och dog samma år i fängelse i väntan på rättegång.

Bill Gates grundare av Microsoft , har sagt att de diskuterade filantropi och att det var ett misstag att träffa Epstein. Mr. Black, en av grundarna av Apollo Global Management, som tidigare har sagt att han träffats för skatte- och fastighetsrådgivning, avböjde att kommentera. De andra två männen har inte tidigare diskuterat sina möten med Epstein och svarade inte på förfrågningar om kommentarer. Mr Pritzker är ordförande för Hyatt Hotels och Mr. Zuckerman är en fastighetsinvesterare och mediaägare.

Den måndagen innehöll möten på två lyxhotell i centrala Manhattan – Park Hyatt och Four Seasons. Epstein var också planerad att ta emot flera besökare i sitt vidsträckta radhus nära Central Park.

MÖTESORDNING Epstein

Vad som följer är en sammanfattning av Epsteins agenda den dagen, som ger en glimt av de många kontakter han skapade med rika och framstående personer . Journal kunde inte verifiera om varje planerat möte ägde rum.

Klockan 10 på morgonen

Epsteins chaufför hämtade honom på morgonen och tog honom för att träffa Microsoft-mogulen och Hyatt-hotellarvingen på Park Hyatt-hotellet nära Central Park.

Epstein hade träffat var och en av dem tidigare. 2011 diskuterade Epstein en mångmiljarddollar välgörenhetsfond med JPMorgan Chase chefer och skrev i e-postmeddelanden till dem att han kunde involvera Mr Gates och Mr Pritzker.

Den här dagen skulle Mr. Gates tillbringa flera timmar med Epstein och följa med honom till olika möten. Mr. Gates driver, tillsammans med sin ex-fru, en av världens största filantropier.

”Som Bill har sagt många gånger tidigare, det var ett misstag att någonsin ha träffat honom och han ångrar det djupt”, sa en taleskvinna för Mr. Gates.

Mr Pritzker, en del av en rik och politiskt ansluten Chicago-familj, var en frekvent gäst i Epsteins radhus, enligt dokumenten.

Representanter för Mr Pritzker och Hyatt svarade inte på förfrågningar om kommentarer om de planerade mötena.

Klockan 10:30

Schemat uppmanade Epstein och Mr. Gates att gå två kvarter längs 57th Street till skyskrapan som inrymmer Apollo Global Managements kontor. 

Epstein hade planerats att träffa sin medgrundare Mr. Black dagen innan, och de två männen skulle träffas igen tre dagar senare, visar dokumenten.

Mr Black hade mer än 100 möten inplanerade med Epstein från 2013 till 2017. De träffades vanligtvis i Epsteins radhus och ibland på Mr Blacks kontor, visar dokumenten.

Miljardären avgick som Apollos VD i mars 2021. En Apollo-granskning visade att han betalade Epstein 158 miljoner dollar för fastighetsplanering och skattearbete.

Mr. Black avböjde att kommentera de planerade mötena. Apollo har sagt att Epstein arbetade för Mr. Black, inte för Apollo.

Klockan 14:00

Epstein och Mr. Gates var nästa planerade att bege sig till Epsteins radhus för att träffa Mr. Zuckerman, ägaren till US News & World Report.

Vid tidpunkten för mötet ägde Zuckerman också Daily News och var verkställande ordförande för Boston Properties, en stor ägare av kontorsbyggnader.

Herr Zuckerman var planerad att träffa Epstein mer än ett dussin gånger under åren. Vid några tillfällen planerade de två männen att träffas på Mr. Zuckermans kontor eller hem, som låg nära Epsteins radhus, visar dokumenten.

En natt i januari 2014 väntade Epstein efter klockan 23.00 för att träffa Mr. Zuckerman, som var planerad att besöka hans radhus klockan 22.30, visar dokumenten.

En taleskvinna för Mr. Zuckerman hade inga kommentarer till de planerade mötena.

Klockan 15:00

The Four Seasons, en lyxhotellkedja där Mr. Gates värdepappersbolag har en andel , var nästa planerade stopp. Där presenterade Epstein herr Gates för Kathryn Ruemmler, som fram till tidigare samma år hade fungerat som president Obamas bästa advokat i Vita huset.

Under de närmaste åren hade Epstein ofta möten med Ruemmler, som var partner på Latham & Watkins vid den tiden och nu är chefsjurist på Goldman Sachs .

Ruemmler hade en professionell relation med Epstein och många av deras möten handlade om en gemensam klient, sa en talesman för Goldman Sachs. ”Jag ångrar att jag någonsin kände Jeffrey Epstein,” sa Ruemmler.

Talskvinnan för Mr. Gates sa att Epstein aldrig arbetat för Mr. Gates. En taleskvinna för Latham & Watkins sa att Epstein inte var en kund till företaget.

Klockan 16:30

Epstein återvände till sitt radhus i Upper East Side på eftermiddagen, visar schemat. Ett av de största privata hemmen på Manhattan, radhuset byggdes ursprungligen för en Macys arvtagare.

Klockan 16:30 var Epstein planerad att träffa Ramsey Elkholy, en musiker och antropolog. Mr Elkholy hade flera andra möten med Epstein under åren.

Mr Elkholy sa att en av Epsteins flickvänner hade presenterat dem och att han då och då gick till Epstein för att få råd om ekonomi och bokpublicering. ”När jag hörde om allt som hände fick jag ont i magen”, sa han.

”I efterhand inser jag att Jeffrey var en mycket bra bedragare,” sa Mr. Elkholy. ”Han kunde ge intrycket att han hjälpte dig när han i själva verket mest BS-ing.”

Klockan 17:00

Nästa person i Epsteins kalender, Leon Botstein , var försenad den dagen. Den mångårige presidenten för Bard College anlände till LaGuardia flygplats och planerade att gå direkt till radhuset, visar dokumenten.

Mr. Botstein sa att han först besökte Epsteins radhus 2012 för att tacka honom för $75 000 i oönskade donationer till Bards gymnasieskolor, och sedan besökte han igen under flera år i ett försök att få fler. Han bjöd också in Epstein till evenemang på college.

Mr. Botstein sa att insamlingen till skolan var hans ansvar och att han träffade andra potentiella givare lika ofta.

”Det var en förödmjukande upplevelse att ta itu med honom, men jag har inte råd att sätta min stolthet före min skyldighet att samla in pengar till de saker jag är ansvarig för,” sa Botstein.

”Det såg ut som att han var någon som dömdes och avtjänade sin tid”, sa Botstein. ”Det visade sig vara korrupt, men det visste vi inte.”

Klockan 18:00

Det sista mötet som var planerat för dagen var med Barnaby Marsh, en filantropisk rådgivare till rika familjer. Vid den tiden var Mr. Marsh verkställande direktör vid John Templeton Foundation, som donerar till olika vetenskaps- och forskningsgrupper. Han hade ungefär två dussin möten med Epstein.

Mr Marsh sa att han ofta gick till Epsteins radhus för sammankomster eftersom det var fullt av akademiker och rika människor som diskuterade filantropiidéer. ”Så många av dessa miljardärer kände honom,” sa Mr. Marsh. ”Och han satt i hörnet och bara tittade på.”

Mr Marsh sa att Epstein öppet diskuterade sin fängelsetid. Mr Marsh sa dock att han aldrig såg bevis för att Epstein gjorde betydande donationer. ”Han pratade mycket, men han gjorde aldrig någonting.”


Det är bara en dag i Epsteins kalender. Han var planerad att regelbundet träffa några av samma personer, och sällan med andra. Här är en titt på hur ofta de dök upp i Epsteins schema året före och året efter den dagen:

Relaterad täckning:

Här hittar du FBI:s Epstein-filerKategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: