Den 24 april 2023 kommer att bli känd som en dag som skakade om kabelnyheterna: Tucker Carlson och Don Lemon ute på Fox News respektive CNN.

Fox News sa att de och Carlson skildes åt medan Lemon sa på Twitter att han blev uppsagd.

Fox News Media och Tucker Carlson har kommit överens om att skiljas åt. Vi tackar honom för hans service till nätverket som värd och dessförinnan som bidragsgivare, säger Fox i ett uttalande.

”Herr. Carlsons sista program var fredagen den 21 april.”

Carlsons show, ”Tucker Carlson Tonight”, var den mest sedda på kabelnyheterna varje veckokväll, med i genomsnitt 3,3 miljoner tittare per avsnitt förra året. Carlsons exekutiva producent, Justin Wells, är också ute på Fox News.

”Jag kan inte tänka mig en större siffra i kabelnyheter eller ens på sända nätverksnyheter som driver nyheterna positivt eller negativt än Tucker Carlson,” berättade Curtis Houck, chefredaktör för den konservativa medievakthunden Media Research Centers blogg, NewsBusters. Epoch Times.

”Det har en enorm inverkan på medieekosystemet,” tillade han. Houck noterade att vänstern inte längre har ”sin huvudsakliga slagpåse längre, åtminstone tillfälligt, tills han hittar vidare och kommer på fötter med en mediesatsning eller var han än bestämmer sig för att hamna, om någonstans.”

Det är oklart exakt varför Fox News och Carlson gick skilda vägar. Carlson verkade inte veta att hans dagar på nätverket var räknade eftersom han avslutade sitt sista avsnitt på fredagen med ett ”vi kommer tillbaka på måndag.”

Icke desto mindre måste nätverket hitta en ersättare för primetime kl. 20.00 ET. Möjliga ersättningar kan inkludera, men är inte begränsade till, Lawrence Jones, Shannon Bream, Jeanine Pirro och Emily Compagno.

Jones är en vanlig vikarievärd och medvärd och har för närvarande haft sin lördagsshow, ”Lawrence Jones Cross Country”, sedan förra året. Bream är värd för ”Fox News Sunday”, men är inte främmande för primetime eftersom hon var värd för ”Fox News @ Night”.

Pirro är medprogramledare för veckodagsprogrammet ”The Five” och med tanke på att tidigare president Donald Trump, som hon är en nära vän och hängiven anhängare av, blir åtalad och får eventuella åtalspunkter även i andra fall, hennes erfarenhet som åklagare skulle kunna komma till nytta för miljontals som ställer in på primetime-showerna, som fortfarande inkluderar ”The Ingraham Angle” med Laura Ingraham och ”Hannity” med Sean Hannity.

Newsmax, en Fox News-rival som inte har i närheten av antalet tittare som det kraftpaketet, njöt av Carlsons avgång från nätverket, som han varit med sedan 2009.

Fox News har under ett tag flyttat till att bli etableringsmedia och Tucker Carlsons borttagande är en stor milstolpe i det arbetet”, säger Newsmax vd Chris Ruddy i ett uttalande. ”Miljontals tittare som gillade gamla Fox News har bytt till Newsmax och Tuckers avgång kommer bara att underblåsa det.”

Donald Trump Jr och Megyn Kelly kritiserade Carlsons avsättning.

”Jag menar, jag tror att det förändrar saker permanent. Det är en av få röster i det republikanska partiet som skulle ropa ut nonsens från GOP-senatorer, guvernörer och annat. Du vet, en verklig tankeledare inom konservatism”, sa den yngre Trump i podcasten av Turning Point USA-grundaren Charlie Kirk.

”Det här är ett fruktansvärt drag av Fox, och det är en stor sak för Tucker Carlson, ” sa Kelly på sin podcast.

Demokraterna å andra sidan jublade Carlsons avgång.

”Glad att höra att en av de mest splittrande, rasistiska och destruktiva krafterna på tv är borta från sin bästa sändningstid. Tucker Carlson kommer inte att saknas”, skrev rep. Robert Garcia (D-Calif.) på Twitter.

”Det här programmet var ett avlopp av otaliga lögner och hat spydde ut varje natt. En av de ledande valförnekare och motståndare till demokrati i Amerika och utomlands kommer inte längre att ha en plattform på bästa sändningstid. Det är bra”, skrev representanten Bill Pascrell, Jr. (DN.J.) på Twitter.

Carlson svarade inte på en begäran om kommentar från Epoch Times om huruvida avgången faktiskt var ömsesidig, som Fox News sa, och vad som är nästa steg för honom.

Medieanalytikern Jon Nicosia, en konservativ som var redaktör för Mediaite, berättade för The Epoch Times att Carlson, trots sin popularitet, lyckades stänga av Fox News högsta ledning.

”Du kan komma undan med mycket på Fox, men du kan inte … att kritisera ledningen är inget de [tolererar]”, sa han.

”Du kan säga många saker där, men om du får ledningen att se dålig ut, så bryr de sig inte om hur populär du är,” tillade han.

I slutet av dagen, ”det är en enorm förlust”, för Fox News, anmärkte Houck, som hyllade Carlson för att få en mångsidig åsikt till nätverket. Icke desto mindre noterade han och Nicosia att Carlsons avgång inte är första gången Fox News har hanterat en seismisk förändring i sin primetime lineup, med hänvisning till tidigare ankare Bill O’Reilly, som nätverket sparkade efter anklagelser om sexuella trakasserier.

”Fox bör inte räknas bort riktigt än för när Bill O’Reilly lämnade för helt andra omständigheter, åtminstone vi vet från och med nu, under en mängd upprepade [påstådda] exempel på sexuella trakasserier … fanns det farhågor, ”Vad är ska vi göra? O’Reilly hade varit den mest sedda personen i kabelnyheter i många, många år, nästan en hel generation eller åtminstone en halv generation”, sa han.

”Men Tucker flyttades sedan från 22.00 till 20.00 och det slutade med att de inte missade ett slag”, fortsatte han. ”Och även om man går längre än så kan man säga när det gäller räckvidd över det ideologiska spektrumet.”

Fox News svarade inte på en begäran om kommentar vid presstid.