Över 100 fler hemligstämplade dokument dyker upp online: USA:s hemligheter ”från Ukraina till Mellanöstern till Kina”

8 april 2023

https://www.zerohedge.com/geopolitical/over-100-more-classified-docs-appear-online-us-secrets-ukraine-middle-east-china

En mer utökad dokumentdumpning och ett läckage av högklassigt material rapporteras i kölvattnet av det första avslöjandet om att PM relaterade till USA:s strategi i Ukrainakriget dök upp på nätet, inklusive material märkt ” Top Secret” .

Den här gången verkar läckan vara mer expansiv: ”En ny grupp hemligstämplade dokument som tycks beskriva amerikanska nationella säkerhetshemligheter från Ukraina till Mellanöstern till Kina dök upp på sociala medier på fredagen, alarmerade Pentagon och lade till kaos till en situation som verkade att ha tagit Biden-administrationen på räls”, rapporterade New York Times fredag ​​kväll.

”Omfattningen av läckan – analytiker säger att mer än 100 dokument kan ha erhållits – tillsammans med känsligheten hos själva dokumenten kan de vara enormt skadliga, sa amerikanska tjänstemän”, fortsätter rapporten.

En hög underrättelsetjänsteman citerades i rapporten för att säga att läckan är ”en mardröm för FiveEyes” – med hänvisning till de nationer som delar underrättelser i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Liksom krigsplanerna för Ukraina som tidigare rapporterats om av Times, dök några av dessa senaste dokument upp på Twitter och andra sociala medieplattformar, och de inkluderar rapporter märkta med en av de högsta klassificeringarna ” Secret/NoForn”  – vilket betyder att de är tillräckligt känsliga för att inte delas med ens utländska allierade.

Intressant nog noterar NY Times att en underrättelsebild som cirkulerar har ” en alarmerande bedömning av Ukrainas vacklande luftförsvarsförmåga.” Men dessa läckor, av vilka några faktiskt dök upp på en Discord-server som ägnas åt att diskutera Minecraft och andra ovanliga platser, inkluderar mer än det ursprungliga innehållet om Ukrainas krigsplanering:

Men de läckta dokumenten verkar gå långt utöver högst sekretess-belagt material om Ukrainas krigsplaner. Säkerhetsanalytiker som har granskat dokumenten som ramlar in på sociala medier säger att det ökande utbudet även inkluderar känsliga informationsbilder om Kina, den Indo-Stillahavsområdets militärteater, Mellanöstern och terrorism .

Rapporten citerar en analytiker som varnar för att detta sannolikt är ”toppen av isberget” och att fler stora läckor kommer, eller möjligen redan har hänt, i något som kan börja konkurrera med ”Pentagon Papers” från Vietnamkrigstiden.

En före detta högt uppsatt tjänsteman från Pentagon, Mick Mulroy, citerades också för att säga att detta möjligen skulle kunna hindra ukrainsk militär planering med tanke på att ”många av dessa var bilder på dokument” och därför ”det verkar som om det var en avsiktlig läcka gjord av någon som ville skada Ukraina, USA och Natos ansträngningar.”

Denna bedömning tyder på en läcka inifrån allierade styrkor, och inte från en utländsk motståndare, även om amerikanska tjänstemän anklagar ryskkopplade enheter online för att vara de främsta spridarna av de läckta dokumenten.

Amerikanska tjänstemän varnar också för att vissa av dokumenten kan ha ändrats digitalt för att passa en mer pro-Kreml-berättelse, som vi beskrev tidigare. Twitter har erkänt att amerikanska tjänstemän begär att de ska agera för att skrubba sekretessbelagt material från plattformen.

Det finns en växande oro för att läckorna kan komma inifrån den ukrainska militären …

Pentagon och amerikanska underrättelsetjänstemän försöker också hitta källan till läckan i en pågående utredning. Sannolikt kommer detta att resultera i en större granskning av Kiev och hur dess kommandokedja hanterar känslig data som delas från Pentagon.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: