Läckta dokument avslöjar USA-NATO Ukrainas krigsplaner

https://thegrayzone.com/2023/04/07/leaked-documents-us-nato-ukraine-war-plan/

Hemligstämplade Pentagon-dokument som innehåller information om USA:s och Natos planer på en ukrainsk offensiv och viktiga detaljer om det pågående kriget har läckt ut. Och Biden-administrationen kräver enligt uppgift att de ska skrubbas bort från internet. Finns det en dold agenda bakom läckan ?

New York Times har rapporterat ”ett betydande brott mot amerikansk under-rättelsetjänst i ansträngningarna att hjälpa Ukraina” genom läckage av hemlig-stämplade dokument som har delats på sociala medier. Det korrespondenter citerade ”högre Biden administration tjänstemän” som uppenbarligen tipsade utloppet till historien. Dokument som cirkulerar på Telegram och som liknar de som hänvisas till av Times återges i slutet av denna artikel.

The Times skriver, ”Militära analytiker sa att dokumenten verkar ha modifierats i vissa delar från deras ursprungliga format, vilket överdriver amerikanska uppskattningar av ukrainska krigsdöda och underskattar uppskattningar av dödade ryska trupper. Ändringarna kan peka på ett försök med desinformation från Moskva, sa analytikerna… Analytikerna varnade för att dokument som släppts av ryska källor kunde ändras selektivt för att presentera Kremls desinformation.”

Varken New York Times eller de ”militära analytiker” som den citerade förklarar hur dokumenten har ändrats eller varför de ser ut att ha manipulerats. Men eftersom de läckta dokumenten har kommit in i form av fotografier av tryckta dokument, snarare än originalfiler, måste möjligheten till förfalskning eller ändring övervägas.

De läckta dokumenten hävdar att Ryssland har drabbats av truppförluster som sträcker sig från 16 000 till 17 500 medan ukrainska förluster uppgår till så många som 71 500 – en häpnadsväckande skillnad som står i strid med den triumfalistiska berättelsen som föreslagits av Kiev. De är daterade 1 mars 2023 och verkar vara en del av ett pågående informationsarbete för att analysera krigets framsteg och planera en ukrainsk motoffensiv.

Grayzone fick dokumenten från en offentlig Telegram-kanal. Även om de liknar de som beskrivs av Times, kan vi inte bekräfta deras äkthet.

Enligt New York Times undersöker Pentagon läckan medan Vita huset ”jobbar på att få dem raderade.” Twitter-ägaren Elon Musk verkar ha bekräftat påtrycknings-kampanjen och kommenterade sarkastiskt: ”Ja, du kan helt radera saker från Internet – som fungerar perfekt och inte drar uppmärksamheten till det du försökte dölja alls.”

Läckta dokument: ukrainare dödade i aktion fler än ryssar 4:1

Den kanske mest anmärkningsvärda informationen i de läckta dokumenten relaterar till militära dödssiffror, med ukrainska och ryska förluster som uppskattas till ett förhållande på cirka 4:1. Enligt ett dokument har 71 500 ukrainska soldater dödats i aktion.

Den siffran är nära de 100 000 KIA som citerades av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal i november 2022, innan hennes kommentarer drogs tillbaka. Den följer också nära uttalanden från en av Ukrainas president Vlodymyr Zelenskys bästa rådgivare, Mykhailo Podolyak, som berättade för BBC i juni förra året att Ukraina förlorade mellan 100 och 200 soldater per dag (200 dödsfall per dag under loppet av 370 dagar). mellan inledningen av Rysslands militära operation och datumet för dokumenten skulle uppgå till 74 000.)

Andra amerikanska och EU-statstjänstemän har erbjudit dramatiskt olika siffror genom att placera ryska KIA:s över sexsiffrigt märke. Till exempel har Norges försvarschef kartlagt 100 000 ukrainska soldater döda till Rysslands 180 000, medan ordföranden för de gemensamma stabscheferna general Mark Miley hävdade att de ryska förlusterna är ”betydligt långt över 100 000”.

En annan viktig detalj i dokumenten hänför sig till storleken på frontlinjerna i Donetsk: Ryssland har 91 bataljoner i ”Donetsk-axeln” med cirka 23 000 totalt personal, medan Ukraina har åtta brigader och 40 bataljoner med 10 000 till 20 000 totalt personal.

Dokumenten beskriver också förväntningar på vapenleveranser till Ukraina från USA och andra NATO-länder tillsammans med träningsscheman för ukrainska styrkor när vårens motoffensiv närmar sig. Tidslinjen sträcker sig från januari till april och beskriver tolv ukrainska brigader under uppbyggnad och vilka vapen de har fått eller kommer att levereras. Nio brigader sägs vara beväpnade och tränade av USA:s och Natos allierade, och sex sägs vara redo i slutet av mars, medan resten kommer att vara i aktion i slutet av april. Brigaderna sägs behöva 253 stridsvagnar, 381 mekaniserade fordon, 480 motorfordon med mera.

Medan de dokument som distribueras på Telegram innehåller viktiga detaljer om Natos och ukrainska militära kapacitet, och belyser det häpnadsväckande djupet av amerikansk inblandning i kriget, väcker deras publicering ett antal frågor.

Om dokumenten delvis var förfalskade, spreds de för att hjälpa Ryssland att främja sina PR-mål, kanske genom att minimera antalet offer eller öka deras fiendes antal? De skulle absolut inte lura någon på försvarsdepartementet, eftersom de uppenbarligen har originalfilerna till hands. Eller kan det vara så att USA läckte dokumenten med felaktiga underrättelser utspridda i hela innehållet för att förvirra Ryssland inför en ukrainsk offensiv?

Det finns också möjligheten att de är hundra procent äkta. Om så är fallet kan Ukraina och dess västerländska beskyddare ha allvarligare problem än några få läckta dokument.
Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: