Vem är Alvin Bragg? Vad du behöver veta om Manhattan DA som åtalar Trump

Manhattan distriktsåklagare Alvin Bragg talar vid en presskonferens efter domen mot Trump Organization vid New Yorks högsta domstol i New York den 13 januari 2023. (Michael M. Santiago/Getty Images)Manhattan distriktsåklagare Alvin Bragg talar vid en presskonferens efter domen mot Trump Organization vid New Yorks högsta domstol i New York den 13 januari 2023

31 mars 2023

Manhattan distriktsåklagare Alvin Bragg sammankallade en storjury i New York tidigare i år, som på torsdagen röstade för att åtala den tidigare presidenten Donald Trump för anklagelser kopplade till en undersökning av affärsregister relaterad till en ”tyst pengar”-betalning till den vuxna underhållningsskådespelerskan Stormy Daniels 2016.

”I kväll kontaktade vi Mr. Trumps advokat för att samordna hans överlämnande … för att ställas inför ett åtal vid Högsta domstolen, som fortfarande är under försegling”, sa en talesperson från Braggs kontor i ett uttalande, rapporterade Epoch Times ”Vägledning kommer att ges när rättegångsdatumet har valts.”

Trump är den första amerikanska presidenten någonsin att åtalas för brott.

Stormy Daniels: "Cualquier resultado de la imputación causará violencia"

Den tidigare presidenten anklagas för att ha gjort en betalning på 130 000 dollar till Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford, (bilden) i utbyte mot hennes tystnad om ett påstått sexuellt möte med henne. Trump har konsekvent förnekat att han hade något utomäktenskapligt förhållande med kvinnan.

Joe Tacopina, Trumps advokat, sa till Epoch Times att den tidigare presidenten förväntas vara i New York City nästa vecka för att ställas inför rätta. Tacopina föreslog att den 4 april kan vara datumet för hans stämning.

Växte upp i Harlem

Bragg, som tillträdde 2022, vann det demokratiska primärvalet och sedan det allmänna valet i november 2021, vilket gjorde honom till Manhattans första svarta distriktsåklagare. New York City har fem valda DA:er – en för varje stadsdel.

Han är den fjärde valda Manhattan DA under de senaste 80 åren. Han föregicks av DA Cyrus Vance Jr., som gick i pension i slutet av 2021 efter 12 år.

49-åringen växte upp i Harlem, enligt hans officiella biografi . Han tog sin kandidatexamen från Harvard University och sin JD vid Harvard Law School.

Bragg har arbetat i mer än två decennier inom det straffrättsliga systemet.

Innan han blev DA, tjänstgjorde Bragg som biträdande justitieminister för delstaten New York och som biträdande amerikansk advokat för New Yorks södra distrikt.

Under sin kampanj lovade Bragg att åtala Trump, och när han tillträdde, ärvde han en år lång stor juryundersökning av den påstådda betalningen till Daniels under hans presidentkampanj 2016.

Epoch Times foto

Trump var inblandad av sin före detta advokat Michael Cohen som en del av en pläderingsuppgörelse. 2018 dömdes Cohen till fängelse och beordrades att betala 50 000 USD i böter efter att ha erkänt sig skyldig till åtta fall, inklusive brottsligt skatteflykt och kränkningar av kampanjfinansiering. Under Vance stannade fallet. Den federala valkommissionen undersökte också ärendet men lade ner sin utredning.

Men efter tillträdet hade Bragg oro över styrkan i fallet mot Trump, vilket ledde till att två ledande utredare avgick.

Tidigare i år sammankallade Bragg en ny storjury och gick vidare med fallet.

Högprofilerade fall

Bragg, som beskriver sig själv som tjänstemansåklagare, har varit inblandad i ett antal uppmärksammade fall.

Sedan han blev DA tillkännagav han ett åtal mot Trumps före detta strateg Steve Bannon som anklagas för att ha lurat givare i ett insamlingssystem för att bygga muren längs den södra gränsen.

Epoch Times foto
Steve Bannon, tidigare rådgivare till tidigare president Donald Trump, anländer till Manhattan-distriktsåklagaren Alvin Braggs kontor i New York City den 8 september 2022

Han var också inblandad i två fall mot Trump Organization.

Allen Weisselberg, finanschef för Trump Organization och Trump Payroll Corp., åtalades under Vance, Braggs föregångare. Företagen anklagades för skattebedrägeri och anklagades för att minska löneansvaret från chefslöner genom obeskattade bonusar och miljonbelopp i lyxförmåner.

Weisselberg erkände sig skyldig till anklagelserna. Han dömdes till fem månaders fängelse och gick med på att vittna mot Trump-företagen.

Bragg övervakade fallet mot Trump Organization, som befanns skyldig i slutet av förra året. Trump Organization och Trump Payroll Corp. bötfälldes 810 000 $ respektive 800 000 $. Trump, som förnekade inblandning, var inte personligen åtalad i fallet.

Bragg representerade också familjen till Eric Garner, som dog efter att ha hamnat i ett strypgrepp av en polis 2014.

Braggs kampanj stöds av Soros?

Miljardären George Soros, 92, grundare av Open Society Foundations, är känd för att lägga miljontals dollar bakom liberala åklagare och politiska kandidater men har inte hävdat någon koppling till Bragg.

Floridas guvernör Ron Desantis kallade Bragg som ”Soros-stödd” som svar på Braggs tillkännagivande av åtalet mot Trump. Många republikaner, inklusive Trump, har hållit med DeSantis.

”Vapeniseringen av rättssystemet för att främja en politisk agenda vänder rättsstaten på huvudet. Det är oamerikanskt”, skrev DeSantis på Twitter . ”Den Soros-stödda distriktsåklagaren på Manhattan har konsekvent böjt lagen för att nedgradera brott och för att ursäkta brottsligt uppförande. Men nu sträcker han ut lagen för att rikta in sig på en politisk motståndare”, sa han.

”Florida kommer inte att bistå i en utlämningsbegäran med tanke på de tvivelaktiga omständigheterna i fråga om denna Soros-stödda Manhattan-åklagare och hans politiska agenda.”

Epoch Times foto
Den ungerskfödde amerikanska investeraren och vänsterorienterade politiska filantropen George Soros ser på efter att ha hållit ett tal vid sidan av World Economic Forums årsmöte i Davos, Schweiz, den 23 januari 2020

När Soros tillfrågades om sin koppling till Bragg förnekade han att han bidragit till åklagarens kampanj och tillade att han inte kände honom.

”När det gäller Alvin Bragg, i själva verket bidrog jag inte till hans kampanj och jag känner honom inte”, skrev Soros i ett Twitterutbyte med Semafor-journalisten Steve Clemons. ”Jag tror att vissa till höger hellre skulle fokusera på långsökta konspirationsteorier än på de allvarliga anklagelserna mot den tidigare presidenten.”

Soros pekade också på sin kommentar i The Wall Street Journal med titeln ”Why I Support Reform Prosecutors”, som han sa förklarar varför han har donerat till ”reformsinnade” åklagare.

I maj 2021 donerade Soros 1 miljon dollar till Color of Change PAC, enligt Open Secrets.

Under samma period stödde Color of Change PAC och spenderade pengar på att stödja Braggs kampanj.

Vad annars?

Efter tillträdet, utfärdade Bragg ett ”Dag 1 Memo – FAKTABLAD” med en lista över hans policyändringar, inklusive att inte åtala personer för att ha motstått arrestering för ett icke-kriminellt brott, skatteflykt, prostitution och andra förseelser. ( pdf )

Polisens fackföreningar i New York har anklagat honom för att vara försiktig med brott.

”Brottslingar vet att @ManhattanDA kommer att böja sig bakåt för att skydda dem, inte laglydiga New York-bor”, skrev Police Benevolent Association på Twitter förra sommaren,  rapporterade CBS News.

Paul DiGiacomo, ordförande för Detectives Endowment Association, har beskrivit Bragg som ” en pro-kriminell politiker.”Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik, Video

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: