Credit Suisse kollapsade på grund av statlig intervention, inte trots det

Credit Suisse Collapsed Because of Government Intervention, Not despite It

March 31, 2023

https://theamericandreamsreport.com/credit-suisse-collapsed-because-of-government-intervention-not-despite-it/

Credit Suisse, en av de femtio största bankerna i världen, har anslutit sig till den långa listan över västerländska banker under de senaste två decennierna som har räddats från randen av misslyckande och som därefter förvärvats av en större finansiell institution.

Efter att kommentarer från ordföranden för Saudi National Bank utlöste avdunstningen av nästan en tredjedel av megabankens börsvärde, tillkännagav den schweiziska centralbanken (SNB) skapandet av en ny facilitet för att förebyggande stärka Credit Suisses likviditet (dvs. rädda banken) för att förhindra en fullständig finanskris).

Detta följdes under helgen av tillkännagivandet av UBS avsikter att köpa banken till en betydande rabatt med fullt stöd från SNB, medan över femton miljarder dollar i obligationer kommer att bli inbetalda.

Mitt i paniken erbjöd Credit Suisses VD, Ulrich Koerner, ett insiktsfullt offentligt uttalande: ”Vårt kapital, vår likviditetsbas är mycket mycket stark”, sa Koerner. ”Vi uppfyller och överskrider i princip alla regulatoriska krav.”

Detta var kanske ett av de enda faktapåståenden som yttrades i globala finansiella medier under kaoset, mitt i en uppsjö av mainstream analytiker som tiggde om Credit Suisses räddning samtidigt som de hävdade att denna räddning inte utgjorde något hot mot det globala finansiella systemet.

Trots sitt rykte som ett skatteparadis är den schweiziska banksektorn en av de mest reglerade finanssektorerna på jorden, med otaliga stränga krav som fastställts i namnet att skydda det finansiella systemets solvens, som alla Credit Suisse plikttroget höll sig till.

Ändå imploderade banken fullständigt och bevisade att dessa regler i bästa fall var värdelösa och i värsta fall direkt ansvariga för dess elände.

Den vanliga misstänkte

Som med alla finanskriser lägger centralbanken förutsättningarna för en kollaps genom att skapa ohållbara ekonomiska förhållanden i form av en konstgjord högkonjunktur som drivs av en drastisk ökning av penningmängden.

Switzerland Central Bank Balance Sheet

Switzerland Interest Rate

Ännu viktigare är att SNB:s snedvridning av marknaderna resulterade i alla typer av finansiella absurditeter, såsom negativa 50-åriga statsobligationer, 0 procent osäkrade företagsobligationer och nära 0 procent bolån.

Dessa felinvesteringar skulle aldrig ha kommit till stånd utan SNB:s ingripande, men år efter år av låg ränta, nollränta och negativ räntepolitik har resulterat i att schweiziska marknader prissätter sig till de lägsta räntorna på fem tusen år, ett recept för katastrof.

Medan avkastningen på Credit Suisses tillgångar kontinuerligt föll allteftersom miljön med undertryckta räntor drog ut på tiden, ökade portföljens sårbarhet för en ränteuppgång.

Alla med en gnutta sunt förnuft ifrågasatte hållbarheten i att hålla priserna så låga så länge, men som alltid motiverade statliga tjänstemän sin vanföreställning genom invecklade akademiska dogmer.

Skadliga förordningar

Credit Suisses fall belyser ytterligare de finansiella tillsynsmyndigheternas misslyckande, vars inblandning förvärrar den sårbara positionen för privata finansinstitut som mellanhänder i konjunkturcykeln.

Cookie-cutter-regler som försöker stabilisera finansbranschen genom godtyckliga kapitalkrav har alltid motsatt effekt, eftersom investeringspositioner dikteras av icke valda byråkrater snarare än chefer för finansiella institutioner som själva utvärderar marknadssignaler.

Tilldelning av tillgångar som upprätthålls genom mandat och dekret snarare än styrd av fria marknadspriser leder till allvarligt slöseri och felinvesteringar samtidigt som det tvingar finansiella institutioner att fullfölja sina önskade investeringar på svarta marknader.

Detta fenomen inträffade 2008, när de första Basel-överenskommelserna drev banker till till synes lågrisksäkrade värdepapper med hypotekslån och hävstång utanför balansräkningen.

Samma effekter har uppstått under hela denna cykel, då banker som Credit Suisse tvingades hålla stora delar av lågavkastande tillgångar till namnet av att minska systemrisken.

Istället för att skydda megabanken, garanterade tillsynsmyndigheter praktiskt taget dess misslyckande när räntorna steg, vilket de så småningom gjorde.

Boom förvandlas till bankrutt

Medan den nedtryckta globala konsumentprisinflationen (KPI) hade gett skydd för SNB:s aktiviteter, tvingade den senaste uppgången i schweiziska KPI-siffror sin hand, och den började höja räntorna och trimma sin balansräkning under andra kvartalet 2022.

Switzerland Inflation Rate

Mindre än ett år senare, med räntorna som knappt hade stigit över 0 procent från de tidigare negativa procentsatserna, pekar den ekonomiska tillväxten mot en nära förestående recession, och landets näst största bank krävde just en centralbanks-sponsrad räddning. För alla förespråkare för den österrikiska ekonomiskolan är detta ytterligare ett exempel som kan läggas till listan över otaliga konjunkturcykler som har bevisat giltigheten av österrikisk konjunkturteori:

Den schweiziska regeringen och SNB ingrep i ekonomin till namnet av att främja välstånd. Deras ingripande drev en bubbla av felinvesteringar i lågavkastande tillgångar. Deras försök att bromsa den resulterande obekväma prisökningen utan att orsaka en lågkonjunktur var meningslösa när bubblan dök upp , och det illusionära korthuset som de hade rest kollapsade framför deras ögon.

Slutsats

Upplösningen av Credit Suisse är långt ifrån slutet av denna konjunkturcykels finanskris, eftersom negativ räntepolitik inte var unik för Schweiz, efter att ha implementerats i Europa och i Japan.

Andra ”för stora för att misslyckas”-megabanker kommer sannolikt att möta samma öde som Credit Suisse, och tvinga centralbankerna till att ingripa för att ge precis tillräckligt med moralisk risk för att antända ännu en konstgjord boom.

Den österrikiska skolans korrekta prognoser (Många. Accurate. Forecasts.) kommer att fortsätta att krocka med okunnigheten hos keynesianska ekonomer och regeringstjänstemän så länge de bortser från liberalisering till förmån för reglering och intervention.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: