Nej tack till Ylva Johanssons massövervakning av laglydiga svenskar

2023-03-31

https://www.nwt.se/2023/03/29/nej-tack-till-ylva-johanssons-massovervakning-av-laglydiga-svenskar-3edff/

Ylva Johansson, EU-kommissionär, har tagit fram ett förslag som genom övervakning av all trafik på internet skall jaga pedofiler. Förslag saknar både tekniska och moraliska möjligheter att fungera.

Ponera att du går ut till din postlåda vid landsvägen. När du öppnar locket upptäcker du att alla kuvert är öppnade. Innan du hinner fundera på vad som har hänt ser du EU-kommissionär Ylva Johansson i skogsbrynet. Hon gör tummen upp och skriker: ”Vad bra att du inte håller på med nått skit i din korrespondens i dag!”

En tydligare inskränkning i den personliga integriteten än att ge möjligheter till utomstående att läsa all din kommunikation är svårt att hitta. Kommissionen skriver själva att förslaget strider mot rätten till respekt för privatlivet och familjelivet, skyddet av personuppgifter samt yttrande- och informationsfriheten. Men det är något man tydligen är villiga att leva med för att signalera handlingskraft.

Övergrepp på barn är ett av de värsta brotten som finns och det finns ingen som förespråkar att möjligheten att sprida sådant material skall underlättas. Men lagförslag måste bedömas på faktiskt utfall, inte på vad de som lägger förslaget säger att den skall göra. Chansen att Ylva Johanssons förslag är bättre än nuvarande lagstiftning är liten. Risken att massövervakning av detta slag leder till att känslig personlig information hamnar i fel händer är stor.

Dessutom är det inte på något sätt svårt att runda den här typen av övervakning för den som verkligen vill. Det gör att de som bedriver ljusskygg verksamhet kommer klara sig undan medan den som vill vara laglydig får se sina rättigheter förtvina. Vem vågar använda sig av meddelarfriheten i ett EU där just EU övervakar all kommunikation?

Österrike och Tyskland har redan aviserat att de kommer rösta nej till förslaget. Det är en massövervakning av en magnitud vi tidigare bara fått se i dystopisk populärkultur och i det Kina som knappast kan betraktas som en förebild när det gäller frihet och personlig integritet.

Om förslaget faller kommer det utmålas som att detta innebär sämre skydd för Europas barn än vi har i dagsläget, vilket inte stämmer. Det system som redan finns baseras visserligen på en tillfällig lag men det finns inga hinder för att förlänga, eller permanenta, denna.

Ylva Johansson borde hålla sig för god för den typen av skrämselpropaganda. Näsbrännan som följer av att inte få se sitt förslag röstas igenom skulle fungera som en tydlig påminnelse om att det är fult att fara med osanning oavsett hur goda intentioner man intalat sig själv att man har.

I dagsläget får Ylva Johansson inte gräva i din brevlåda, så borde det självklart fortsätta vara. Alla verktyg som staten, eller EU, får tillgång till kommer att användas till sin fulla potential. De finns också kvar i verktygslådan den dagen en annan kommissionär utses.

Så om du är OK med att Ylva Johansson kikar igenom din post får du inte gnälla när det är skiftbyte och till exempel Jimmie Åkesson tar över uppdraget, eller det dyker upp något annat förment behjärtansvärt man vill kunna göra.


Relaterat

https://www.europaportalen.se/2023/03/ylva-johansson-avvisar-kritiken-eu-blir-inte-som-kina

https://www.dfri.se/projekt/chatt-kontroll-chatcontrol-slutaskannamig-stopscanningme-eu/Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

1 svar

  1. Ofattbart att Ylva fortfarande är på fri fot.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: