Parkeringsbolagen är rena banditer!

Du har säkert fått en p-bot nångång! Då kan det vara bra att se vad man kan göra för att slippa betala. Här är expertens råd.

P-böter – så kan du slippa betala

Experten: Så får du rätt när du blivit felaktigt lappad

Av:
Jonas Andersson
Parkering
Har du fått ännu en p-bot?
Se då upp så att du inte straffas på fel grunder.
Så här ska du agera för att få rätt mot parkeringsbolagen.
Ett av Stefan Wahlbergs bästa tips för att kunna bestrida p-böter är att dokumentera så mycket du kan. Han tycker att många viker med sig för lätt när de anser sig blivit felaktigt lappade.
Ett av Stefan Wahlbergs bästa tips för att kunna bestrida p-böter är att dokumentera så mycket du kan. Han tycker att många viker med sig för lätt när de anser sig blivit felaktigt lappade.
Varje år delas tiotusentals parkeringsböter ut i Sverige. De flesta är korrekt utfärdade då personer brutit mot de lagar som finns. Ändå ska du vara vaksam om du får en. Det kan vara så att fel har begåtts av parkeringsbolagen och att du har rätt att slippa betala. Det vet bland andra Stefan Wahlberg, tidigare chefredaktör på Dagens Juridik som genom åren bestridit parkeringsböter för hundratusentals kronor åt sig själv och andra, och fått rätt. Tidigare är han även känd för att ha drivit ett stort pilotfall mot Stockholms stad som visade att kommunen hade utfärdat olagliga parkeringsböter för 1,6 miljarder i 30 år. Han tycker att fler ska kämpa för sin rätt.
– Om du bara vill få bort en p-bot i vredesmod kan du glömma att lyckas. Men det är inte helt ovanligt att parkeringsbolag och parkeringsvakter slarvar. När så har skett och du som konsument har rätt tycker jag att många viker ned sig för lätt, säger Stefan Wahlberg.

Fel på skyltar och märkning

Ett exempel är när parkeringsvakter missat att kontrollera vägmärken ordentligt.
– De ska göra det, men orkar inte alltid. Skyltar kan ha placerats fel eller det kan stå information på dem som gör att du har rätt.
Stefan Wahlberg nämner en så kallad tilläggstavla i Solna som parkeringskontoret smyckade med självhäftande svarta dekaler. Men enligt reglementet ska sådan skyltning istället ske med vit text, mot blå bakgrund.
– Så hade de det i flera år. Men jag bestred p-böterna varje gång och vann.
Ett annat exempel är när Stefan Wahlberg hjälpte en vän att bestrida en p-bot med hjälp av nödrätten.
– Han ryckte ut för att hjälpa sin nästan 100-åriga svärmor som hade ramlat. Han parkerade på en lastzon och fick böter för det. Men vi kunde bestrida den och vinna då han hade agerat helt korrekt.

Dokumentera mera

Ytterligare exempel på felaktiga p-böter är när parkeringsvakter inte mätt avstånd korrekt. Du får bland annat inte parkera närmare än tio meter intill en korsning. Men står du 10,5 meter ifrån har du inte gjort något fel (allt under 10 meter är förbjudet). För att vinna fall mot parkeringsbolagen är Stefan Wahlbergs råd är att dokumentera så mycket du kan. Mät med måttband och fotografera, om du är osäker på om parkeringsvakten gjort rätt. Själv tar Stefan Wahlberg alltid bilder innan han lämnar sin bil på en parkeringsruta.
– Med de digitala bilder som vi kan ta idag uppstår ingen diskussion när bilden är tagen. För att vinna behöver du bygga ett case och bevisa att du har rätt.
Men det är inte så svårt som många får för sig att bygga ett case, menar experten.
– Om du har parkerat på privat mark behöver du bara ta kontakt med parkeringsbolaget, beskriva med några meningar vad du tycker är fel och lägga fram bevis för det, till exempel i form av bilder. Sedan är det upp till motparten att ta fallet vidare till tingsrätt vid en tvist.

Drar in miljoner

Om du parkerat på kommunal mark är det Polismyndigheten som är den formella motparten. Här behöver du agera utförligare. Det är även ditt ansvar att överklaga polisens beslut till domstol, om så behövs.
– Men jag tycker att du ska stå på dig om du känner att du har rätt och kan bygga ett fall. Kommunerna drar årligen in miljoner på parkeringsböter. De budgeterar till och med för inkomsterna. Vi måste våga ifrågasätta systemet när vi har rätten på vår sida.
Han tipsar vidare om Transportstyrelsens databas, stfs, där alla lokala trafikföreskrifter ska finnas. Om du läser på har du betydligt större chans att vinna och bygga ett case som parkeringsbolagen inte kan vinna mot.

Så får du rätt mot p-bolagen:

Undersök märkning och skyltning
 Kolla noga vad det står på skyltar och vägmärken runtomkring. Här kan även parkeringsvakten ha blivit vilseledd. Vägmärken ska se ut på ett visst sätt och kombineras korrekt. De kan ha blivit felmärkta eller blivit placerade på felaktiga sätt. Det ska även framgå tydligt vilka platser som är avsedda för exempelvis företag, hyrbilar och funktionshindrade. Det ska vidare framgå tydligt vad som står på skyltarna, till exempel får de inte vara överklistrade. Påbudsskyltar ska ha vita siffror mot blå botten och vara utformade korrekt enligt vägmärkesförordningen.
Läs igenom boten noga
 Ibland slarvar parkeringsvakter när det gäller att hänvisa till rätt regel. Kolla även på boten om klockslag stämmer och om det står rätt registreringsnummer. Det ska också stå samma bolag på boten som vid parkeringens skyltar. Har du parkerat med en parkeringsskiva ska tiden ställas från närmaste jämna halvtimme. Det innebär att om du parkerat klockan 11.51 ska du ställa parkeringstiden från klockan 12.00.
Kolla avstånden
 Det är vanligt att få parkeringsböter på grund av att du står fel i förhållande till något annat, till exempel för nära en korsning eller för nära en annan parkeringsruta. Men kolla så att parkeringsvakten verkligen har mätt avstånden rätt. Mät själv med måttband, och har du inte gjort något fel bör du bestrida boten. Kolla även mått vad gäller höjden på skyltar, då dessa inte får vara skymda.
Dokumentera så mycket du kan
 Stefan Wahlberg fotar oftast sin parkering innan han lämnar den, ifall en parkeringsvakt ger honom en felaktig parkeringsbot. Allt du kan dokumentera hjälper dig att bygga ett fall och vinna mot parkeringsbolagen. Fota och dokumentera parkeringsskivor, skyltningar och avstånd.
Granska belopp
 Markägaren bestämmer beloppet på kontrollavgifter på privat mark. Men summan får inte vara högra än den kommunen tar för motsvarande regelbrott i området.

Så bestrider du en parkeringsbot:

 Privat mark (till exempel stormarknader, vissa parkeringshus och anläggningar):
 Här får du egentligen ingen bot utan en kontrollavgift, som betraktas som vilken räkning som helst. Då räcker det med att kontakta det aktuella parkeringsbolaget och bestrida betalningsansvaret.
Du behöver bara kort ange grunden för vad du tycker är fel. Sedan är det motparten som har bevisbördan på sig.
Du behöver inte betala din parkeringsavgift direkt.
 Kommunal mark (till exempel gator som styrs av lagen av parkeringsavgift):
 Här bestrider du parkeringsboten hos polisen. Formellt är det egentligen inte böter längre utan en ”felparkeringsavgift”.
 Det krävs oftast en lite mer utförligare beskrivning i ditt bestridande än i jämförelse med när du bestrider en kontrollavgift som du fått på privat mark.
 Du behöver betala din bot först och sedan hoppas på att få tillbaka pengar.
 Det är du som behöver driva processen till tingsrätt om du känner att du behöver det.Kategorier:Uncategorized

%d bloggare gillar detta: