Slutet på en ekonomisk cykel

Peter B. Meyer
2023-03-22

 

Dominos börjar falla

Vakna, läs rubrikerna, se ännu en bankpanik…

Ädelmetaller är din fristad

Stor statsskuldskris

Bankkrisen utspelar sig

Det sista kortet

 

Dominos börjar falla

En ”Too Big To Fail”-bank i Europa är bokstavligen på randen av en kollaps. Kommer du ihåg när rika människor över hela världen gömde sina pengar i schweiziska banker för att dessa var så starka och så privata? Tja, den näst största banken i Schweiz är bokstavligt talat på randen av kollaps. Som tidigare skrivits är Credit Suisse en främsta kandidat för att bli en av nästa dominobrickor som faller. Det har legat på en mycket skakig mark under lång tid, och nu har den globala bankpaniken kraftigt påskyndat utflödet av tillgångar från banken. Så varför skulle du bry dig om den kollapsar? Till skillnad från Silicon Valley Bank och Signature Bank är Credit Suisse så kritisk för det världsomspännande banksystemet att den har officiellt  utsetts till ”som  systemviktigt av International Financial Stability Board”.

Credit Suisse, den 167-åriga bankjätten, är inte en domino som faller som en reaktion på bankkonkurser i USA. Dess bekymmer är av egen tillverkning och har fallit i över ett decennium. Ändå kan dess nuvarande svåra situation knappast komma vid en sämre tidpunkt för det globala finansiella systemet.

 

Vakna, läs rubrikerna, se ännu en bankpanik…

Credit Suisse är ett av bara 30 globala finansinstitut  som  utsetts som systemviktiga av den internationella Financial Stability Board. Den är med andra ord för stor för att misslyckas.

Den utbredda paniken som bevittnas är definitivt inte vad byråkraterna vid Federal Reserve förväntade sig. Efter den näst största bankkollapsen i USA:s historia och den tredje största bankkollapsen i USA:s historia några dagars lager, avslöjade Federal Reserve en aldrig tidigare skådad räddningsplan som var tänkt att avsluta bankpaniken.

Stor statsskuldskris

Om du inte har sett den ännu kan du se detaljerna på Federal Reserves officiella hemsida  här . Den viktigaste delen av planen är Feds beslut att helt garantera alla insättningar hos Silicon Valley Bank och Signature Bank.

Världen går in i en stor statsskuldkris och den kommer att vända upp och ner på många marknader. 

Räkna inte med någon  frivillig  räntehöjning i år. Istället kommer nästa omgång QE att starta runt om i världen för att stabilisera fallande marknader. Problemet är att det denna gång kommer att ha minimala och bara kortsiktiga effekter. Under de senaste åren har investerare runt om i världen ignorerat risker. Det är därför den kommande paniken blir så brutal.

När räntorna oundvikligen går upp från dessa artificiellt undertryckta nivåer kommer obligations- och aktiemarknaderna att kollapsa, och med det, fastighetsmarknaden. Pensionsfonder kommer att utplånas. Detta är en mycket dålig situation; världen gräver sig själv djupare och djupare.

Europeiska unionen kommer inte att överleva. Den kommer att sönderfalla.  Och just nu kommer alla de kraftfulla ekonomiska cyklerna att konvergera i år och bilda Supercykeln som kommer att signalera en total kollaps.

Regeringar är desperata; Spanien har börjat beskatta bankinlåning. Du betalar inkomstskatt på din lönecheck och betalar sedan ytterligare en skatt när du sätter in den på banken.

Händer verkligen en finanskris; Eftersom sådana enorma summor pengar är tillgängliga för elitbankernas blodslinjer, varför påtvingar nationella regeringar sina befolkningar förödande ekonomiska åtstramningar?

Och varför håller de folkvalda politikerna i de västerländska demokratierna sin käft för att hålla sina väljare i mörker om dessa enorma dolda rikedomar, samtidigt som de höjer skatterna och skär ned offentliga utgifter för tjänster och infrastruktur?

En utredning måste göras:  Finns det verkligen en global bankkris överhuvudtaget? Eller är den ”finansiella krisen” bara en uppsättning mediahändelse för att ge täckning för massivt elitstöld?

Under 2008 har världen upplevt orkanen som gick genom det finansiella systemet, först in och sedan korsade dess öga i mitten av det, allt blev relativt tyst, och nu lämnar vi det ögat på andra sidan och går in i den avslutande strömmen. Detta kommer att bli mycket allvarligt, annorlunda och mer långvarigt än vad som sågs 2008/9.

Det mesta av de tryckta fiat-pengarna finns fortfarande i banksystemet, men inte i ekonomin. Uppdelat på fastighets-, aktie-, obligations- och kryptomarknaderna, vilket skapar bubblor i alla dessa. Ju högre upp de kommer, desto hårdare faller de.

Tyvärr är inte många förberedda på när nästa kris inträffar. Håll ett öga på Janet Yellen, hon hällde precis tändvätska på varje liten bank i Amerika och glöm inte EU. Lyssna efter allvarliga problem på ”too big to fail”-banker. De kommande månaderna kommer att bli extremt betydelsefulla, och det är klokt att göra sig redo, medan det fortfarande är möjligt.

”Allt står i kö för att se de mest massiva chockerna i den globala ekonomin och marknaderna. Den här paniken verkade komma från ingenstans när globala obligationsmarknader ser en massiv försäljning och aktierna faller.”

Bankkrisen utspelar sig

Bankkrisen som vi ser utspela sig i världen är ett bevis på att mer kommer i vår väg. I mars har tre banker kollapsat på en vecka.

Det började först med en Kalifornien-baserad kryptovaluta-fokuserad bank, Silvergate, som kollapsade den 8 mars, och sedan två dagar senare gick även Silicon Valley Bank (SVB) ner. Det gick ner i den största bankkörningen någonsin.

Och det var den näst största någonsin som misslyckats i USA:s historia. Och det var också den största banken som kraschade sedan 2008.

Silicon Valley Bank hade 209 miljarder dollar i tillgångar, jämfört med den största bankkoncessionen någonsin som var Washington Mutual, som hade 307 miljarder dollar i tillgångar, och det var 2008. För att förstå varför de kraschar måste du jämföra det med vad som hände 2008 och 2009.

Den här kraschen är mycket allvarligare. 2008 och 2009 kollapsade Washington Mutual eftersom den var en sned bank. Den skrev bedrägliga bolån, skräplånelån. Den borde ha fått gå under på grund av bedrägeriet.

Det grundläggande subprime-bedrägeriet och kollapsen var ett utbrett bedrägeri i hela det finansiella systemet. Citibank var en av de värsta förövarna. Dessa var enskilda banker som kunde ha tillåtits gå under och bolånen kunde ha gjort vad president Obama hade lovat att göra.

Bolånen kunde ha skrivits ner till realistiska marknadsvärden som skulle ha kostat ungefär lika mycket att sköta som att betala din månadshyra. Och du skulle bara ha fått ut skurkarna ur systemet. Att råna en bank är som att äga en, brukar man säga, men sant!.

Obama hade lovat att skriva ner lånen, att behålla subprime-bolånefolket i sina hus, som att skriva ner lånen till det verkliga värdet de hade för att ångra bedrägeriet.

Det som hände istället var att så fort han tillträdde bjöd han bankirerna till Vita huset och sa: ”Jag är den enda killen som står mellan dig och pöbeln med höggafflarna.”

Han räddade bankerna och uppmanade Fed att genomföra femton år av kvantitativa lättnader (QE). Och vad var det,  ”Jo, bolånen är värda mindre än – värdet på egendomen vilket inte räcker för att täcka alla bankinsättningar, eftersom bankerna har gjort dåliga bolån.”

”Hur räddar vi de banker som har missvisat värdet av vad de har?”

De sänkte räntorna till noll, och det ledde till den största tillgångsprisinflationen i historien. Översvämmade marknaden med krediter, istället för att fastighetspriserna gick tillbaka till en överkomlig nivå, för att göra dem ännu mer oöverkomliga. Detta gjorde bankerna mycket rikare. Det gjorde också 1 % i finanssektorn mycket rikare, och så vidare!

Naturligtvis skapade detta inflation i aktiekurser, obligationer, fastigheter och kryptopriser. Utelämnar de nedre 90 %.

Eftersom människor kan börja känna lukten av en eller flera ruttnande fiskar, kan de orsaka en körning på stränderna, vilket skulle vara  steg ett  till en fullskalig finansiell kollaps. Credit Suisse (CS)har djupa problem.  Union Bank of Switzerland dess största bank, (UBS). talar om ett övertagande av CS för 3 miljarder dollar.

Som en del av affären erbjuder den schweiziska centralbanken ett likviditetsstöd på 100 miljarder franc till UBS medan regeringen beviljar en garanti på 9 miljarder franc för potentiella förluster från tillgångar som UBS tar över, dvs. räddningsaktion. 

Denna utplåning, faktiskt en bail-in, är den största förlusten hittills för Europas 275 miljarder USD AT1-marknad, vilket vida överskuggar denna förlust på cirka 1,35 miljarder euro som juniora obligationsinnehavare av spanska långivaren Banco Popular SA lidit sedan 2017, när den absorberades av Banco Santander SA för att undvika en kollaps.

Brådskande varning: ” Spelet är över ” förbered dig omedelbart!

Ädelmetaller är din fristad

Den här gången kommer ädelmetaller och deras aktier inte att falla med marknaden. Istället kommer de att gå upp betydligt. Guld och silver kommer att skydda investerare från den massiva förmögenhetsförstörelsen som har pågått och fortfarande pågår. Det finansiella systemet kan inte överleva förintelsen av tillgångsmarknaderna och implosionen av skulder, fastigheter och allt därtill.

Alla  måste ta sig ut ur elektroniska valutor och in i ädla metaller. Att lägga till silver och guld till din privata depå är det enda sättet att säkerställa att din valuta kommer att accepteras efter kollapsen.

Kabbalen har planerat den IMF-emitterade SDR-världens valuta som devalverar befintliga fiat-valutor med upp till 90 %. Föreställ dig att du måste betala tio gånger mer för allt, istället för €2 nu, sedan €20 för ett bröd. Ditt bolån på 200 000 € skulle bli ett bolån på 2 miljoner euro!

Håll Israel i fokus under den kommande tiden, för vi kan snart se några otroliga händelser äga rum. Ryktena om ett nära förestående krig mellan Israel och Iran börjar nå ett crescendo, en sådan konflikt kan potentiellt utbryta.

Fem olösta religiösa mysterier |  Nyheter |  Expressen

Leta efter ett meddelande om upptäckten av förbundsarken (bilden). Onödigt att säga att ett sådant tillkännagivande skulle vara den största arkeologiska bomben i historien. Den nuvarande platsen för arken har hållits väldigt tyst om under lång tid, men den israeliska regeringen kommer inte att kunna hålla locket på detta på obestämd tid. Och när sanningen äntligen kommer fram, kommer bokstavligen allt att förändras.

Wakeup och Shakeup. annars acceptera en för tidig död, eller obestämd förslavning!

Att skapa pengar ur tomma intet är ingen lösning. Centralbankerna trycker pengar som om det inte finns någon morgondag, medan skulderna hopar sig snabbare än någonsin och ekonomin faller isär. Räkna med ”skyhög” inflation innan det nya QFS-systemet är igång.

Detta är själva kärnan i en statsskuldskris : Investerare inser att inte bara skulden aldrig kommer att återbetalas; dessa regeringar kan misslyckas med att betala räntan på den skuld de redan har.

Den khazariska maffian som utger sig för att vara  centralbanker måste ställas inför rätta.

”Inom straffrätten är det givet att stulna tillgångar måste återlämnas till sina rättmätiga ägare. Dessa ägare är de genomsnittliga skattebetalande medborgarna på planeten. Polis och militära myndigheter runt om i världen har en skyldighet att upprätthålla lagen och arrestera brottslingar. Topp centralbanker är bevisade brottslingar. Så vad väntar de på?”

Det sista kortet av Dr Carol Rosin

Det sista kortet är Alien-kortet, för att sätta upp vapen i rymden, vilket är en lögn från 1974 när  Wernher von Braun  berättade för sin mångåriga konfidentiella assistent Carol Rosin strax innan han dog 1977. En utökad mer detaljerad version, som förklarar hur krig skapades, och specifikt kriget mot Saddam Hussein förbereddes redan 20 år i förväg.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: