Om hållbara projekt, elbilar och Vattenfall – professor Jan Blomgren i Fjärde Statsmakten 165

https://swebbtv.se/w/3FDHfEfutMjJcCyAwvphcE

2023-03-18

I detta program samtalar Mikael Willgert med professor i tillämpad kärnfysik Jan Blomgren om s.k. hållbara projekt. Siffrorna går inte ihop när ”grönt stål” ska tillverkas samtidigt som elbilar ska byta ut de fossildrivna samtidigt som kärnkraft läggs ner. Det viktigaste just nu verkar vara att allt ska vara ”hållbart”, men vad innebär det egentligen. Jan Blomberg omsätter de vackra slagorden till siffror och fram kommer en falsk verklighet som inte kommer att kunna realiseras. Även om tillverkningen av ”grönt stål” skulle kunna ske, så skulle det ökade priset leda till sjunkande efterfrågan. Redan idag finns ”grönt stål” i form av återvunnen metall. Det är dock ingen på marknaden som är beredd att betala extra för att detta stål är återvunnet.

Nedläggningen av Ringhals reaktorer 1 och 2 hävdas fortfarande vara baserade på marknadsmässiga bedömningar. Detta är dock en lek med ord eftersom politiska beslut som fattades innan var skräddarsydda just för att försämra lönsamheten för kärnkraftsverk.

Det kommer besked i dagens industri att elbilsbolagen ”blöder”. Tesla dumpar priserna ordentligt på sina bilar. Hur kommer Volvo att klara detta, kommer lönsamhetskalkylerna att stämma?Kategorier:Media, Naturen, naturförstöring, Rättsstat, Svensk politik, Video

Etiketter:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: