Jordbävningen Turkiet-Syrien: Hur AI och framväxande teknik hjälper hjälpinsatser

Först skapar de kaos geom jordbävning, sedan erbjuder de AI teknologi som hjälp

18 februari 2023

Aytug Goksu
Busra Kamiloglu

https://www.weforum.org/agenda/2023/02/turkiye-syria-earthquake-ai-emerging-tech-relief-efforts/?emailType=Agenda+Weekly

 • Teknik är avgörande för katastrofhjälpsinsatser, men det som utmärker situationen mellan Turkiet och Syrien är omfattningen av webbplatser med öppen källkod, AI och användning av sociala medier.
 • Tekniken påskyndar och förstärker räddningsinsatser och humanitära hjälpinsatser och kommer på längre sikt att bidra till att göra samhällen mer motståndskraftiga.
 • Att integrera teknik i humanitärt arbete kommer att säkerställa att de som hanterar hjälpinsatser är bättre förberedda att ta itu med framtida katastrofer

Den förödande dubbla jordbävningen i Kahramanmaras som drabbade sydöstra Turkiet och norra och västra Syrien den 6 februari ger en inblick i hur tekniken i allt högre grad stödjer kort-, medellång- och långfristiga hjälpinsatser i katastrof-drabbade områden.

Det är svårt att förstå omfattningen av den förödelse som de två jordbävningarna, som registrerade 7,8 och 7,5 på Richterskalan, orsakade området. Det uppskattas att förödelsen sträcker sig över tio provinser, över mer än 50 000 kvadratkilometer, och den 16 februari uppgick dödssiffran till nästan 42 000 människor. Den 15 februari förklarade WHO att det är den värsta katastrofen som drabbat dess 53 länders Europaregion på 100 år. FN:s generalsekreterare António Guterres beskrev det som en ”episk naturkatastrof” vid lanseringen av den första av två nödupprop för de drabbade.

Det är svårt att föreställa sig att något värre skulle hända de miljontals människor som har drabbats. Men hjälpinsatserna har åtminstone blivit avsevärt hjälpta av digitala och framväxande teknologier.

Ny teknik har blivit en stapelvara i katastrofhjälpsinsatser och har använts sedan början av 2000-talet. Det som utmärker Turkiet-Syriens hjälpinsatser är omfattningen av användningen av webbsidor med öppen källkod, AI och sociala medier.

7 innovativa användningar av teknik efter jordbävningen

Båda länderna erbjöds snabbt stöd, ekonomiska donationer och lösningar från dem som ville hjälpa världen över. Bland de innovativa användningarna av teknik har varit:

 • Användningen av sociala medier för att dela viktig information och organisera stöd. I vissa fall twittrade de instängda meddelanden med sin plats och delade dem med användare som har många följare.
 • En högljudd visselapp utvecklades, som de instängda kunde använda för att dra till sig uppmärksamhet från sin telefon.
 • Meta gjorde en säkerhetskontroll tillgänglig som gör det möjligt för individer att låta familj och vänner veta att de var säkra – något som företaget har gjort i många år.
 • Sök- och räddningsteam (inklusive Turkiets AKUT Search and Rescue Association) upprättade sin egen WhatsApp-hjälplinje för att sprida information om räddningsoperationer och volontärarbete.
 • Kryptogemenskapen samlade in miljontals dollar i donationer och erbjöd en finansiell livlina i realtid i en situation där traditionella bankverksamheter påverkades – även om det har funnits frågor om dess verkliga nytta .
 • Med regionens ungdom i spetsen har utvecklare skapat grundläggande HTML (för att göra dem enklare och snabbare att ladda) krishjälpwebbplatser och plattformar med öppen källkod (av vilka en del har finansierats som nystartade företag). Bland dessa är skapandet av värmekartor för räddningstjänster, som identifierar var överlevande är begravda med information som samlats in från samtal som gjorts om hjälp; information om blodgivningar; länkar för tillfälliga boendeleverantörer och de som distribuerar mat och kläder; listor (många genererade från mycket spridda data och sorterade med hjälp av AI) över de som man vet är instängda i spillrorna, såväl som de som behöver akut humanitär hjälp eller medicinsk hjälp; och appar som matchar de som är villiga att hjälpa till med de som behöver hjälp.
 • Microsoft Turkiet gjorde all sin teknik fritt tillgänglig för de grupper som verkar i katastrofområdet. Som med tidigare sådana katastrofer användes satellitbilder för att ge en bredare bild av det drabbade området. Bilder hjälpte hjälporganisationer att identifiera de värst drabbade områdena samt fastställa infrastrukturens tillstånd, vilket är avgörande för att säkerställa att biståndet levereras effektivt.
 • Varför fokus på teknik som svar på denna kris?

  Användningen av teknik har varit så utbredd i efterdyningarna av denna jordbävning av flera skäl. Den första är att det åtminstone i Turkiet finns en blomstrande teknikscen. Även inför restriktioner för användning av kryptovaluta ligger landet fortfarande på 12 :e plats globalt för kryptoantagande och är hem för en stor pool av tekniska entreprenörer och nystartade företag.

  Turkiet har den yngsta befolkningen i Europa, och till stor del, men inte uteslutande, är det den yngre generationen som utvecklar landets tekniska bas. Det är därför föga överraskande att landets ungdomar har legat i framkant när det gäller att hjälpa till i hjälpinsatser, anställa sin tekniska kompetens och erbjuda hjälp i mer traditionella former.

  Det finns också det enkla faktum att tekniken har spelat en allt större roll för att svara på, bedöma och hantera katastrofhjälpsinsatser under de senaste två decennierna. Det som händer i Turkiet är delvis en naturlig fortsättning på detta.

  Teknikens betydelse på längre sikt

  Tekniken kommer att fortsätta att spela en viktig roll för att hantera denna katastrof. Ytterligare appar kommer sannolikt att utvecklas när specifika behov uppstår, inklusive att till exempel koppla de som behöver hjälp med den mest relevanta hjälporganisationen eller lokala gruppen. När det gäller kryptoanvändning kommer blockchain-teknik att hjälpa till att underlätta leverans av monetärt stöd, skapa ett öppet och säkert sätt att distribuera ekonomiskt stöd effektivt.

  Med tanke på den framgångsrika användningen av AI för att hjälpa till med grundläggande, men tidskrävande uppgifter, kan denna typ av support förväntas fortsätta. Ett troligt scenario är att använda AI-drivna chatbots för att ge snabba och korrekta svar på individers frågor om hjälpinsatser och hjälpprogram. När man ser framåt kan AI användas för att övervaka jordbävningsbenägna områden och skapa tillförlitliga datauppsättningar för att hjälpa till att förutsäga framtida incidenter, utveckla modeller för troligt utfall, som i sin tur stöder beredskapsmekanismer. Det är troligt att Metaverse-teknik kommer att användas för att simulera effekterna av jordbävningar och träna människor i hur de ska reagera på dem.

  Syn

  Tekniken spelar en allt större – och allt mer ovärderlig – roll i katastrofhjälpsinsatser. Oavsett om det handlar om att använda AI för att filtrera och analysera mycket data, använda programvara med öppen åtkomst för att skapa lokaliserade lösningar eller använda robotteknik (land eller flyg) för att stödja sökteam, påskyndar och förstärker teknologin räddnings- och humanitära hjälpinsatser och räddar därigenom liv .

  Utöver de omedelbara återhämtnings- och stödinsatserna har tekniken långsiktiga fördelar, vilket gör samhällen mer motståndskraftiga mot framtida katastrofer. Genom att integrera teknologi i humanitärt arbete – vilket gör det möjligt för biståndsorganisationer och organisationer att investera i, testa och skala upp lösningar – kommer det också att säkerställa att de som hanterar hjälpinsatser är bättre förberedda att ta itu med framtida katastrofer. I en värld där katastrofala händelser blir alltför regelbundna, ökar tekniken sannolikheten för överlevnad.Kategorier:Media, Naturen, naturförstöring, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: