Credit Suisse kraschar till rekordlåg efter att tillsynsmyndigheter undersökt om ordförande ljög om att ”stabilisera” utflöden

AV TYLER DURDEN
TISDAGEN DEN 21 FEBRUARI 2023

För två veckor sedan rapporterade vi att Credit Suisse-aktien drabbades av en av sina största nedgångar någonsin efter att den i) varnat för fortsatta förluster för 2023 och framåt, och ii) avslöjat att den hade drabbats av rekordartade CHF110,5 miljarder i utflöden under kvartalet, en belopp som KBW-analytiker kallade ”ganska häpnadsväckande.”

Och, som vi noterade då, var detta ganska problematiskt eftersom i slutet av 2022, direkt efter rapporterna om rekordbankkörningens första träff, sa bolagets ledningsgrupp och styrelseordförande, Axel Lehmann, i olika mediaintervjuer att utflödena hade upphört – i hopp om detta skulle lätta på pressen på banken och i processen hålla utflödena tillbaka – när bankkörningen i verkligheten bara var igång.

Nåväl, två månader senare har tillsynsmyndigheterna engagerat sig, och enligt Reuters granskar tillsynsmyndigheterna ogrundat glada kommentarer ordföranden – och andra Credit Suisse-representanter – gjorde om dess finanser.

Som en påminnelse berättade Lehmann den 1 december för Financial Times i en intervju som streamades på nätet att de efter starka utflöden i oktober hade ” planat ut helt ” och ”delvis vänt”. Följande dag sa han till Bloomberg Television att utflödena ”i princip hade slutat”. Den 2 december steg bankens aktie med 9,3 % efter Lehmans kommentarer; det kratrerades sedan igen efter att företaget avslöjat hur fula utflödena verkligen var.

Inte bara hade utflödena inte stoppats utan de accelererade. Och nu säger Reuters- källor att regulatorn granskar om Lehmanns uttalanden var potentiellt vilseledande.

Som svar på en fråga om fördelningen av uttag under perioden sa vd Ulrich Koerner till analytiker den dagen att mer än 85 % av utflödena under det sista kvartalet skedde i oktober och november, enligt en utskrift av samtalet.

Det fick analytiker på Citigroup att dra slutsatsen i ett meddelande till kunderna att ledningen faktiskt indikerade att 15 % av utflödena hade skett i december, eller efter Lehmanns lugnande kommentarer. Finmas granskning bidrar till de utmaningar som Credit Suisse står inför, som har skakat av skandaler de senaste åren. Långivaren har påbörjat en genomgripande översyn för att återställa lönsamheten genom att lämna vissa investeringsbanksaktiviteter och fokusera på att hantera pengar åt de rika. I början av oktober utlöstes en social mediastorm som utlöstes av en ogrundad rapport om bankens finansiella hälsa och fick rika kunder att flytta insättningar någon annanstans . Banken sa då att den höll på med sin omstrukturering och förblev nära sina kunder.

Som svar på en begäran från Reuters om kommentarer om resultaten den 9 februari, sa Finma i ett uttalande att även om Credit Suisses likviditetsbuffertar hade en stabiliserande effekt, övervakar tillsynsmyndigheten bankerna mycket noga under sådana situationer, med hänvisning till utflödena, som ”var verkligen betydande” under fjärde kvartalet. Den utvecklade inte ytterligare.

Nyheten om det senaste eländet som drabbade den ansträngda schweiziska långivaren, som nu bara är ett skal av sitt forna jag, skickade aktien sjunkande så mycket som 6,4 % till en ny rekordlåga nivå på 2,52 CHF innan de delvis återhämtade förlusterna.
Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: