Musk vs. Schwab på World Government Summit — Två konkurrerande visioner för framtiden

Miljardären Elon Musk och World Economic Forums (WEF) ordförande Klaus Schwab möttes den här veckan och presenterade konkurrerande visioner för framtiden vid årets World Government Summit – ett WEF-liknande möte som ägnas åt att forma regeringens framtid över hela världen.

 

Miljardären Elon Musk och World Economic Forums (WEF) ordförande Klaus Schwab möttes denna vecka och presenterade konkurrerande visioner för framtiden vid årets World Government Summit (WGS).

WGS sammankallades från 13-15 februari i Dubai under parollen ” Shaping Future Governments ” och samlade framstående personer inom politik, näringsliv och global styrning i ett format som liknar det från WEFs senaste årsmöte .

WGS fakturerar sig själv som ”en global plattform för kunskapsutbyte dedikerad till att forma framtiden för regeringen över hela världen.”

Deltagarna bestod av över 300 talare och 10 000 deltagare, inklusive 250 regeringsministrar och representanter från 80 internationella, regionala och statliga organisationer, inklusive FN, WEF, Världshälsoorganisationen ( WHO ), Världsbanken och Internationella valutafonden .

Musk, Schwab och andra ledare diskuterade motstridiga förhoppningar och oro för framtiden. WGS själv förutspådde också hur världen kommer att se ut år 2071, släppt som en del av WGS ” Regering in på 2071 ” initiativ.

Dessa prognoser förutser en dystopisk framtid med katastrofala klimatförändringar, massmigrering, massuppsägningar på grund av automatisering, påföljande social oro och sammanslagning av människor och teknik som det ”bästa scenariot” för 2071.

Musk: AI, en världsregering utgör ett hot mot mänskligheten

Musk tog upp den pågående ökningen av artificiell intelligens (AI) och farorna med en envärldsregering, talade via video till WGS på onsdagen.

”En av de största riskerna för civilisationens framtid är AI,” sa Musk till WGS-deltagare. ”Men AI är både positivt eller negativt – det har stora löften, stor förmåga men också, med det kommer stor fara.”

Han kommenterade ChatGPT, det allt populärare AI-verktyget utvecklat av OpenAI. Musk grundade OpenAI tillsammans med tidigare PayPal-partner Peter Thiel, men har sedan dess lämnat sin styrelse, rapporterade New York Post.

”ChatGPT tror jag har illustrerat för människor hur avancerad AI har blivit. AI har varit avancerad ett tag; den hade helt enkelt inte ett användargränssnitt som var tillgängligt för de flesta, säger Musk.

”Vad ChatGPT har gjort är att bara lägga ett tillgängligt användargränssnitt på AI-teknik som har funnits i några år,” tillade han.

Musk uppmanade regeringar att utveckla säkerhetsbestämmelser för AI, och jämföra dess uppgång med utvecklingen av kärnteknik.

”Du tittar på, säg, upptäckten av kärnfysik. Du hade kärnkraftsproduktion men också kärnvapenbomber”, sa Musk och tillade:

”Jag tror att vi måste reglera AI-säkerhet, ärligt talat. Tänk på all teknik som potentiellt utgör en risk för människor, som om det är flygplan eller bilar eller medicin, vi har tillsynsorgan som övervakar den allmänna säkerheten för bilar och flygplan och medicin.

”Jag tycker att vi borde ha en liknande uppsättning reglerande tillsyn för artificiell intelligens, eftersom jag tror att det faktiskt är en större risk för samhället.”

Det är inte första gången Musk har gjort sådana kommentarer om AI. I mars 2022 sa Musk att ” artificiell intelligens går fel ” är ett av de tre största hoten som mänskligheten står inför, tillsammans med fallande födelsetal och ökningen av ”religiös extremism”.

Andra har uttryckt oro för att AI ”går fel” – och hävdar att fördomar är inbakade i tekniken. New York Post rapporterade till exempel att ChatGPT vägrade att skriva en artikel om Hunter Biden i tidningens kritiska stil, men den var villig att skriva artikeln från CNNs perspektiv.

Business Insider hävdar att AI-verktyg som ChatGPT måste ”väckas” för att locka stora investerare.

Stora investeringar strömmar in i sådana AI-tekniker. Microsoft meddelade i förra månaden att de investerar 10 miljarder dollar i OpenAI , medan Google arbetar på en konkurrent till ChatGPT känd som ” Bard ”.

Musk, i sitt samtal med WGS-delegater, tog också upp vad han ser som farorna med en världsregering .

”Jag vet att detta kallas World Government Summit, men jag tror att vi kanske borde vara lite oroliga för att faktiskt bli för mycket av en enda världsregering”, sa han. ”Vi vill undvika att skapa en civilisationsrisk genom att, ärligt talat – det kan låta lite konstigt – för mycket samarbete mellan regeringar.”

Istället efterlyste Musk upprätthållandet av ”civilisatorisk mångfald”. Han sa:

”Jag tror att vi vill vara lite försiktiga med att vara för mycket av en enda civilisation, för om vi är för mycket av en enda civilisation kan det hela kollapsa.

”Självklart inte föreslå krig eller något liknande, men jag tror att vi vill vara lite försiktiga med att faktiskt samarbeta för mycket. Det låter lite konstigt, men vi vill ha en viss mängd civilisationsmässig mångfald, så att om något går fel med någon del av civilisationen, att det hela inte kollapsar och mänskligheten fortsätter att gå framåt.”

Musk hade också några råd till politiska ledare och andra framstående personer: tala med din egen röst.

”Jag tycker att folk ska tala med sin egen röst”, sa han. ”Jag skulle uppmuntra vd:ar, lagstiftare, att tala autentiskt. Gör tweets själv och förmedla ditt budskap direkt.”

Musk twittrade att han valde att göra dessa kommentarer på WGS eftersom det ”verkade vara rätt plats.”

Han antydde också sina planer för Twitter, och antydde att han förväntar sig att hitta en VD som efterträder honom ”förmodligen mot slutet av detta år.”

”Jag tror att jag måste stabilisera organisationen och bara se till att den är på en ekonomiskt sund plats,” sa han. ”Jag gissar att det mot slutet av detta år skulle vara bra timing att hitta någon annan att driva företaget.”

Schwab: Teknik kan hjälpa eliten att ”bli världens herre”

Kanske bekräftar Musks farhågor, i sitt huvudtal till WGS, sade Schwab att bemästra teknologier som AI kan hjälpa den globala eliten att ” bli världens mästare .”

”Vi är i början”, sa han. ”När man tittar på tekniktransformation så sker det vanligtvis i termer av en S-kurva. Och vi är just nu där vi går in i den exponentiella fasen.”

Denna fas, sade Schwab, ”kräver att vi stärker samarbetet och förbättrar samordningen på nivån av regeringar, länder och institutioner för att upprätthålla ramarna för internationellt samarbete, vilket i sin tur återspeglas i utvecklingens vägar heltäckande.”

Schwab hänvisade till det nyligen avslutade WEF-årsmötet för att kontextualisera hans kommentarer, och sa: ”vi diskuterade vår förmåga att anpassa oss till dessa globala utmaningar, i ljuset av olika kriser som kräver nya mekanismer och innovativa metoder för att hjälpa oss att nå en bättre framtid och tjäna mänsklighetens strävanden.”

Schwab sa att de kommande decennierna kommer att bevittna stora ”strukturella förändringar” relaterade till klimatförändringar. Han argumenterade för att uppnå målen i Paris klimatavtal och nå ”noll koldioxidutsläpp.”

Ny teknik, sade Schwab, kommer att fortsätta att spela en viktig roll i dessa omvandlingar.

”För några år sedan ansåg vi vissa tekniker som en science fiction som var svår att implementera,” sa Schwab. ”Men idag har det blivit verklighet att vi lever genom artificiell intelligens, ny rymdteknik och industriell biologi, som förebådar en stor förändring som kommer under de kommande 10 åren och kräver att regeringar är ambitiösa i sina beslut.”

Schwab förebådade AI:s roll i att hjälpa till att åstadkomma den fjärde industriella revolutionen och sa:

”Artificiell intelligens, men inte bara artificiell intelligens, utan också metaversen, neorymdteknologier, och jag kunde fortsätta och fortsätta … syntetisk biologi. Vårt liv om tio år kommer att vara helt annorlunda, väldigt mycket påverkat. Och vem som behärskar den tekniken på något sätt kommer att bli världens mästare.”

Liksom Musk uttryckte han vissa farhågor, men hans ” djupa oro ” var att ny teknik som AI skulle kunna ”undkomma” den globala elitens kontroll.

”Min djupa oro är att [när det gäller] #4IR-teknik, om vi inte arbetar tillsammans på en global skala, om vi inte formulerar, formar tillsammans de nödvändiga policyerna, kommer de att undkomma vår makt att bemästra dessa tekniker,” sa han .

Samma eliter måste därför ”forma den nödvändiga politiken för att se till att dessa teknologier tjänar mänskligheten.”

Det är så, sade Schwab, de kan visa allmänheten, som kommer att ”känna sig överväldigad av förändring” eftersom den inte kan ”förstå riktigt vad som händer”, varför ”dessa teknologier kan tjäna till det goda.”

WEF är en entusiastisk förespråkare för teknologier som AI och metaversen .

Schwabs kommentarer vid WGS om hur ny teknik kan hjälpa den globala eliten att ”vara världens herre” speglade nära hans uttalanden vid årets WEF-möte, där han menade vad det betyder ”att bemästra framtiden . ”

Tedros: COVID ”kommer inte att vara den sista pandemin”

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus talade också vid WGS-mötet och sa att COVID-19 ”tyvärr … inte kommer att vara den sista pandemin eller den stora hälsonödsituationen.”

Han lade till:

”Andra hot, som klimatförändringar, kommer att fortsätta att öka i frekvens och intensitet.

”Vi är skyldiga dem som vi har förlorat och de som kommer efter oss att dra lärdomar och göra de förändringar som borde hålla världen säkrare.”

FN:s generalsekreterare António Guterres sa till deltagarna att världen ”ställer inför ett sammanflöde av kriser som inte liknar någon i våra liv.”

”Konflikten rasar, fattigdomen och hungern ökar, splittringen fördjupas och klimatkrisen fortsätter att förvärras”, sade han. ”Vi har en skyldighet att agera. Vi måste slå en väg mot ett större samarbete, förankrat i solidaritet.”

För att göra det sa han:

”Vi måste undvika ett kortsiktigt beslutsfattande som försenar att ta oss an de stora tester vi står inför – och i slutändan gör dessa utmaningar ännu mer svårlösta. Vi måste stärka den globala styrningen och återuppliva multilateralismen för 2000-talet. Och vi måste agera i den hastighet och omfattning som våra snabba tider kräver.

”Detta gäller alla utmaningar vi står inför — från att ta itu med klimatkatastrofen och främja hållbar utveckling, till att uppnå fred och värna mänskliga rättigheter, inklusive rättigheterna för framtida generationer. … Regeringens åtgärder är avgörande, men inte tillräckligt.”

”Vi behöver alla – över den privata sektorn, civilsamhället och utanför – att arbeta tillsammans för det gemensamma bästa,” tillade Guterres. ”Detta är vår gemensamma agenda.”

Och Arturo Bris från IMD World Competitiveness Center, som också talade på WGS, sa att en ”chock” behövs för att stimulera ”övergången” till en ny ”världsordning”.

Förutom tal från nyckelpersoner omfattade WGS-mötet flera forum, inklusive ” SDGs [ Sustainable Development Goals ] in Action”, ”Future by Design Global Forum”, ”Future of Work Forum”, ”Future of Education Forum”, ”Food”. System Transformation Forum” och ”Gathing of the Greatest Minds.”

WGS-förhandlingarna åtföljdes också av flera rapporter som publicerades för att komplettera årets möte. PWC skrev en sådan rapport och antydde att ”politiker och tillsynsmyndigheter måste lära sig av icke-traditionella, icke-statliga aktörer som redan har byggt ett fotfäste i metaversen.”

Roberto Azevêdo, vice vd och chef för företagsaffärer för PepsiCo och tidigare generaldirektör för Världshandelsorganisationen, skrev en rapport som betonade ”behovet för regering och företag att arbeta som partners, samtidigt som båda måste bättre engagera folkets vilja .”

”Detta partnerskap måste söka strukturella förändringar som syftar till långsiktiga lösningar, fria från logiken i valcykler,” argumenterade Azevêdo.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: