Putin är nära att slutföra en asiatisk handelsuppgörelse i guld som kommer att skaka världsmarknaderna

Putin Is Close To Finalizing Asian Trade Settlement In Gold That Will Rock World Markets

Rysslands president Vladimir Putin är nära att slutföra en asiatisk handelsuppgörelse med guld. Detta drag kommer att orsaka enormt kaos för västvärlden och kommer också att skaka världsmarknaderna när guld förs tillbaka till det monetära systemet av den store schackmästaren Putin.

29 januari  2023 ( King World News ) –  Eric King:  ”Alasdair, prata om den fysiska guldmarknaden och även vad som händer med Ryssland.”

Putins drag för att föra tillbaka guld till det monetära systemet
Alasdair Macleod:  

”Den fysiska marknaden är väldigt, väldigt trång. Och anledningen till att det är tight är på grund av utvecklingen mellan Ryssland och alla dess partners i Shanghai Cooperation Organization. De kommer att ha en guldstandard. Det som har diskuterats mellan medlemmarna i Shanghai Cooperation Organization och särskilt Sergey Glazyev, som har lett kommittén för denna nya valuta, är att de vill ha något bättre än dollarn. Det har lett till att denna utveckling mot handelsarrangemang har avgjorts, på balans, med guld. Och det är uppenbarligen vad (Rysslands) president Putin vill. Nu är det destruktivt för västerländska fiat-valutor eftersom det vi sannolikt kommer att se är…att fortsätta lyssna på denna kraftfulla och lägliga ljudintervju från Alasdair Macleod KLICKA HÄR ELLER PÅ BILDEN NEDAN .

VALUTAKRIG: Ryssland leder österut till en guldstödd valuta

26.1.2023
https://kingworldnews.com/currency-wars-russia-is-leading-the-east-to-a-gold-backed-currency/

VALUTAKRIG: Ryssland leder österut till en guldstödd valuta

Valutakrig fortsätter när Ryssland leder österut till en guldstödd valuta som kommer att avsätta den amerikanska dollarn som världens reservvaluta.

Rysslands avsikter klarnar

26 januari  ( King World News ) –  Alasdair Macleod, forskningschef på Goldmoney:  Vi har bekräftat från de högsta källorna att Ryssland och Shanghai Cooperation Organization (SCO) överväger att använda guld för panasiatiska handelsuppgörelser, fullt ut ersätter dollar och euro.

I en artikel skriven för Vedomosti, en Moskvabaserad rysk tidning som publicerades den 27 december, skickade Sergey Glazyev, en framstående ekonomisk rådgivare till Vladimir Putin som leder den Eurasian Economic Union-kommittén som har till uppgift att utarbeta en ersättning för dollar i handelsuppgörelser en mycket tydlig signal om detta. Det verkar som om han kommer att släppa tidigare planer på att designa en ny råvarurelaterade handelsvaluta eftersom den har ersatts.

Dessutom har ett ökande antal nationer anslutit sig till eller har ansökt om att gå med i SCO som dialogmedlemmar, inklusive Saudiarabien och andra viktiga Gulf Cooperation Organization-medlemmar. De ekonomiska fördelarna med rabatterad energi, Kinas investeringskapital och sunda pengar är ingredienserna för en ny, Asien-omfattande industriell revolution, medan ekonomierna i den västra alliansen sjunker under stigande priser, stigande räntor, kollapsande finansmarknader och kollapsande valutor .

Även om det kommer att markera slutet på vägen för den västliga alliansen och dess fiat-valutor, måste Putin vara försiktig så att han inte tar på sig skulden. Nu när alliansen samlar ihop stridsvagnar och annan utrustning åt ukrainarna, främjar de aktivt en ny strid, där Nato blir nästan direkt involverad. Det är den åtgärden som kommer att driva upp råvarupriserna, undergräva västerländska finansmarknader, undergräva statsfinanserna och i slutändan kollapsa deras valutor. 

Putin kommer sannolikt att använda Natos häftiga agerande för att försvara Ukraina som skydd för att säkra Rysslands framtid som en asiatisk superstat, vilket kommer att bli västvärldens undergång.

Inledning:

Vi glömmer kanske att den sovjetiska rubeln från den 1 mars 1950 stod på en guldmyntfot på 4 rubel 45 kopek för 1 gram rent guld fram till 1961, då Chrusjtjov devalverade den och återställde den till dollarn. Stalin hade undertecknat Bretton Woods-avtalet men vägrade att ansluta sig till det och göra rubeln underordnad dollarn som dess mellanhand för en guldmyntfot.

Sovjeternas rubel drevs så småningom bort från sin guldmyntfot av katastrofal ekonomisk politik. Inför att reformera kommandoekonomisystemet och acceptera kommunismens ekonomiska misslyckanden fick valutan 1961 ge vika. Detta är värt att nämna för att påminna oss om att ryssarna inte är främlingar för en guldmyntfot, inte uppfostrades med keynesianska trosuppfattningar inpräntade i sina institutioner och antagligen ser västvärldens fiat-valutor i det ljuset. Från olyckliga erfarenheter är de också fullt medvetna om kraften i dollarns hegemoni, och i frånvaro av militära åtgärder att det är USA:s valvapen…

Ur motgång kommer möjlighet. Genom att skära av Ryssland från västvärldens SWIFT-system för ett år sedan, fokuserade den västra alliansen ryska sinnen. I ett slag gjordes hennes fiat-valutareserver värdelösa, och eftersom den var utanför den västliga alliansens kontroll blev det verkliga värdet av hennes guldreserver högsta. Det har säkerställt att guldet för Ryssland och hennes allierade skulle värderas till en betydande premie till alliansens fiat-valutor. Dessutom är USA:s insisterande på att guld inte längre utgör ett ankare för valutor nu utsatt för de asiatiska hegemonerna som lite mer än en självbetjänande bluff.

Det är i detta ljus som vi måste se Rysslands kamp för att bedriva handel utan att använda dollarn, euron och andra västliga alliansvalutor för avveckling. Dollarkredit skapad offshore av kinesiska och andra vänliga banksystem utan att använda USA:s korrespondentbanksystem är ett stopp. Men i praktiken är det en begränsad lösning och riskerar att störas av ytterligare amerikanska sanktioner mot deltagande banker. Dessutom bidrar det inte till en lösning för att helt och hållet avskaffa västerländska valutor för pan-asiatisk handelsuppgörelse.

Som en betydande nettoexportör lämnas Ryssland med att förlita sig på Kinas renminbi – inte en idealisk lösning – och acceptera mjuka asiatiska valutor: indiska rupier, turkiska lira, iranska rial och andra. Detta sporrade otvivelaktigt en kommitté under beskydd av Eurasian Economic Union (EAEU), som inkorporerade Ryssland och de mindre staterna Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan och Armenien att utforma en ny handelsavvecklingsvaluta. I ett preliminärt tillkännagivande förra året föreslog chefen för denna kommitté, Sergey Glazyev, att den skulle baseras på medlemsländernas valutor och en korg av råvaror som är relevanta för deras handel. Dessutom var det ett valutasystem avsett att vara tillgängligt för andra nationer att ansluta sig till.

I juni förra året,  i en artikel för Goldmoney , hävdade jag att Glazyevs ursprungliga förslag var opraktiskt, och att han borde använda en guldstödd valuta för att uppnå sina mål. Därefter fanns det viss resonans med denna uppfattning, eftersom Glazyev i juli föreslog en ny guldbörs i Moskva, skenbart för att ersätta Rysslands förlust av tillgång till Londonmarknaden för ryskt utvunnet guld och dess raffinaderier. Hans engagemang i detta projekt var inte bara en tillfällighet. Vid den tiden, i en uppdatering av sitt ursprungliga förslag, påpekade Glazyev att guld tillsammans med en korg av råvaror kunde fungera som ”säkerhet för en ny avvecklingsvaluta” (dvs. en modifierad EAEU-plan), vilket ger enklare tillgång för alla medlemmar i Shanghai Cooperation Organisation. 

Marken höll på att förskjutas. Det rådde föga tvivel om att Glazyevs ursprungliga plan övergavs, att nationella valutor släpptes ur den föreslagna konstruktionen och att guldets roll förstärktes. Men det var fortfarande så att inkluderingen av en korg med råvaror skulle förbättras och förenklas genom att använda guld enbart som ”säkerhet” för handelsvalutan. Dessutom utvecklades det geopolitiska imperativet i takt.

Gå in i Mellanöstern…

Under de senaste månaderna har det blivit tydligt att Saudiarabien såg sin framtid vara mer i linje med Kina-Ryssland-axeln än väst, och specifikt medlemmar av den västra alliansen. Delvis var detta kanske den naturliga konsekvensen av att de amerikanskledda ”ovänliga” – som Putin kallade dem – planerade att helt och hållet avskaffa kolbränslen under det kommande decenniet eller två. Och medan asiatiska nationer, som Kina och Indien, gav läpparnas bekännelse till klimatförändringarna, var det klart att de skulle fortsätta att använda fossila bränslen. Det var dags för saudierna och andra olje- och gasexporterande medlemmar av Gulf Cooperation Council att ingå långsiktiga leveransavtal med Kina, Indien och andra medlemmar av den bredare SCO-familjen. Följaktligen tillkännagav saudierna sin avsikt att gå med i BRICS, Qatar tillkännagav ett 27-årigt naturgasavtal med Kina,

Egypten och Qatar blev dialogpartner till SCO i september, och Saudiarabien släpptes in i november. SCO har också gått med på att acceptera Bahrain, Maldiverna, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Myanmar som dialogpartner. Med tanke på att SCO domineras av Kina och Ryssland, som båda vill ersätta dollarn, måste inkluderingen av dessa medlemmar i Gulf Cooperation Council, som hittills har accepterat dollar uteslutande för energiförsäljning, orsaka bestörtning i Washington. Medan vissa GCC-medlemmar har varit noga med att inte rassa Washingtons bur, har saudierna varit tydliga med att de nu är beredda att acceptera andra valutor för olja, vilket signalerar en bredare överföring från petrodollar till petroyuan…

Vad vi inte kan veta är vilka, om några, försäkringar som saudierna sökte och gavs om den relativa soliditeten hos yuanen och de andra asiatiska valutorna de skulle få för olja i förhållande till dollarn. Dollarns köpkraft som börjar sjunka snabbare återspeglas i högre prisinflation, och dess långsiktiga utsikter som en ren fiat-valuta måste ha varit en del av saudernas ekvation. Men med tanke på att oljeexporten till den västra alliansen skulle minska och ersättas av asiatisk efterfrågan, skulle en valutaväxling vara på gång ändå.

Centralt i dessa överväganden skulle ha varit Glazyevs planer på en ny råvarustödd valuta som kan erbjudas det bredare SCO-medlemskapet, som saudierna nu har anslutit sig till. Och efter att ha tagit bort det nationella valutaelementet i den föreslagna nya EAEU-valutan för handelsavveckling, skulle Glazyev ha tvingats acceptera att det enda sättet som en sådan valuta skulle fungera praktiskt skulle vara att basera den på guld som proxy för en korg med råvaror. Eftersom alla vägar sades leda till Rom, pekar allt på guld. EAEU-valutaförslaget var nu dött före ankomsten.

I en artikel med titeln ”Gyllene rubel 3.0: Hur Ryssland kan förändra utrikeshandelns infrastruktur” skriven för Vedomosti, en Moskva-baserad rysk affärstidning som publicerades den 27 december, lade Glazyev fram sina senaste tankar. Dessutom var den medförfattare av Dmitry Mityaev, som är biträdande medlem av styrelsen för integration och makroekonomi i den eurasiska ekonomiska kommissionen – så den här artikeln är inte bara Glazyevs funderingar, och vi kan anta att den har officiell tyngd.

Från den här artikeln tycks EAEU:s valutakommission helt ha lagt ner förslaget om en ny valuta, och istället använder guld som det främsta sättet att reglera handelsobalanser. Förmodligen skulle kravet att göra betalningar i guld kunna kringgås om en eller flera nationella valutor gick in på en trovärdig guldstandard. Såvida inte handelsobalanser väsentligt kompenseras av investeringsflöden, kan detta behöva vara fallet. Innebörden är att rubeln kommer att återuppta en guldmyntfot på grund av brist på utåtriktade investeringar i förhållande till handelsöverskottet, vilket återupplivar guldstödet (men inte förhållandet) som sovjeterna hade mellan 1944 och 1961.

För att förstärka vikten av en återgång till en guldstandard kommer både Ryssland och saudierna som leder OPEC+ att vara medvetna om den verkliga kostnaden för fiat-petrodollarregimen för sin primära exportprodukt – råolja.

I augusti 1971, när Bretton Woods-avtalet övergavs, prissattes råolja till 3,56 dollar per fat och marknadspriset för guld var 42,85 dollar. Att omvandla detta till uns guld per fat ger oss ett värde på 0,0831 uns. Idag är guldpriset på olja 0,0417 uns per fat, ungefär hälften. Med andra ord, att använda guld Glazyev kan visa att den verkliga kostnaden för OPEC+ av dollariseringen har varit att halvera värdet av deras exportintäkter sedan Bretton Woods-avtalet avbröts. Genom att acceptera ett nytt handelsuppgörelsemedium knutet till guld kommer denna amerikanska påtvingade erosion av oljevärden att upphöra. Och för att kompensera för förlusten av oljans värde från slutet av Bretton Woods, skulle guldpriset i dollar behöva vara dubbelt så högt som idag på över 3 800 dollar…


VARNING:
Legendariska investerare köper andelar i ett företag som väldigt få  känner  till . För att ta reda på vilket företag  KLICKA HÄR ELLER PÅ BILDEN NEDAN. Sponsrad


Bevisen ökar därför att guld utgör en ram inom vilken Glazyev avser att verka. Att han måste tänka på det här sättet har blivit grundläggande för hans tillvägagångssätt, vilket bekräftas av hans många hänvisningar till guld i sin artikel för Vedomosti, till rubelns historia knuten till guld och till USA:s förnedring av petrodollar. Åtminstone i Storbritannien verkar rysk media vara censurerad, så Glazyevs Vedomosti-artikel (referens till slutnot 1) kanske inte är tillgänglig för många läsare i väst. Därför, för att underlätta referensen, sammanfattas de framträdande punkterna i den engelska översättningen av hans detaljerade artikel enligt följande:

 • Under de nio månaderna fram till september var Rysslands handelsöverskott med medlemmar i EAEU, plus Kina, Indien, Iran, Turkiet, Förenade Arabemiraten etc. motsvarande 198,4 miljarder USD, mot 123,1 miljarder USD för samma period förra året. Med andra ord, den västliga alliansens sanktioner har misslyckats med att undertrycka Rysslands oljeintäkter, bara omdirigera deras källor.
 • Handelsöverskottet med SCO-medlemmar har gjort det möjligt för ryska företag att betala av externa skulder och ersätta dem med lån i rubel. [Glazyev påpekar inte detta, men en återgång till guldstandarden skulle minska lånekostnaderna avsevärt.]
 • Ryssland blev det tredje största landet som använde renminbi för internationella uppgörelser, och stod för upp till 26 % av valutatransaktionerna i Ryska federationen. Andelen avräkningar i mjuka valutor växer för SCO-medlemmar, dialogpartners och associerade, och ersätter dollar, och förväntas öka ytterligare. 
 • Eftersom dessa valutor är föremål för växelkurs och eventuella sanktionsrisk, är det bästa sättet att kompensera för dessa risker att köpa icke-sanktionerat guld från Kina, Förenade Arabemiraten, Turkiet, eventuellt Iran och andra länder i utbyte mot lokala valutor.
 • Guld som köpts av den ryska centralbanken kan lagras i centralbanker i vänliga länder för likviditetsändamål och resten repatrieras till Ryssland.
 • Guld kan vara ett unikt verktyg för att bekämpa västerländska sanktioner om det används för att prissätta alla större internationella varor (olja, gas, mat, gödningsmedel, metaller och fasta mineraler). Detta skulle vara ”ett adekvat svar på västvärldens pristak”. Och ”Indien och Kina kan ta platsen för globala råvaruhandlare istället för Glencore eller Trafigura”.
 • Guld (tillsammans med silver) i årtusenden var kärnan i det globala finansiella systemet, ett ärligt mått på värdet av papperspengar och tillgångar… Det avbröts för ett halvt sekel sedan, vilket knöt oljan till dollarn. Men petrodollarns era är över. Ryssland, tillsammans med sina östra och södra partner, har en unik chans att hoppa från en dollarcentrerad skuldekonomi.
 • Genom att underteckna Bretton Woods-avtalet men inte ratificera det, för Sovjetunionen spelade ”Golden Ruble 2.0” en viktig roll i efterkrigstidens sovjetiska industrialisering. Nu har förutsättningarna för ”Golden Ruble 3.0” objektivt utvecklats.
 • Sanktioner mot Ryssland har boomerang mot väst. Den står nu inför geopolitisk instabilitet, stigande priser på energi och andra resurser [dvs ännu mer prisinflation].
 • År 2023 [kommer det att ske ett skifte från] riskfyllda investeringar i komplexa finansiella instrument till att investera i traditionella tillgångar, främst guld. Gulds stigande priser mot Saxo Banks prognos på 3 000 $ per uns kommer att leda till en avsevärd ökning av guldreservernas värde och kvantitet. Stora guldreserver kommer att tillåta Ryssland ”att föra en suverän finanspolitik och minimera beroendet av externa långivare”. [Notera att förutom officiella reserver är det känt att Ryssland har minst ytterligare 10 000 ton – mer än den officiellt deklarerade summan för USA:s finansminister.]
 • Centralbankerna ökar sina guldreserver. Kina har ett exportförbud på allt utvunnet guld. Enligt Shanghai Gold Exchange har kunderna tagit ut 23 000 ton guld. Indien anses vara världsmästare i guldackumulering… Guld har flödat från väst till öst… Är västvärldens centralbanksguld säkert öronmärkt, eller är allt ”avgjort” genom swappar och leasing? Väst kommer aldrig att säga, och Fort Knox revision kommer inte heller.
 • Under de senaste 20 åren har guldbrytningen i Ryssland nästan fördubblats. Guldproduktionen kan mycket väl växa från 1 % av BNP till två eller tre procent… Redan nu kommer Rysslands årliga guldproduktion att öka från 300 ton till 500 ton… vilket ger Ryssland en stark rubel, en stark budget och en stark ekonomi. [Notera att Glazyev i detta uttalande avslöjar att han förväntar sig att det mesta av ökningen av gruvproduktionen är i dess värde mätt i dollar.]

Glazyev säger nästan helt klart att Ryssland kommer att anta Golden ruble 3.0. Och vi bör inte tvivla på att Ryssland backar från västvärldens fiat monetära system och ser mycket högre guldpriser uttryckta i dess valutor. Frågan är bara med vilken hastighet den rör sig i denna riktning. 

Vad Glazyev inte nämnde i sin Vedomosti-artikel, förutom att han hänvisade till att västerländska centralbanker inte nödvändigtvis hade besittning av sina guldreserver, skulle vara konsekvenserna för dollarn och andra västerländska fiat-valutor av att guld blir handelsavvecklingsmedium i hela Asien, eller av rubeln som återgår till en guldmyntfot. Oundvikligen skulle innehavare av dollar och finansiella tillgångar, totalt cirka 30 biljoner dollar, göra jämförande värdebedömningar inte bara för dollarn utan också för deras exponering mot andra fiat-valutor. Detta skulle inte bara få privata aktörer som är engagerade i gränsöverskridande handel att omvärdera sin exponering mot fiat-valutor, utan hela systemet med valutareserver som innehas av centralbanker kan hotas…

Indikationerna tyder på att Putin stöder Glazyevs tes. Men han har ett bredare uppdrag, inklusive militär strategi över Ukraina. Nato har åtagit sig att skicka ukrainska stridsvagnar för att utkämpa en ny strid, som förväntas starta inom kort när marken fryser. I processen är Nato på väg att bli mer direkt involverad i konflikten. Vi bör inte hysa några tvivel om att efter ett uppenbart dödläge, under de senaste månaderna är denna proxykonflikt på väg att bli en mer direkt inblandning mellan Nato och Ryssland. 

Nästan säkert kommer den kommande militära eskaleringen att destabilisera finansmarknaderna i den västra alliansen. En förnyad kris med prisökningar på energi och råvaror verkar säker, vilket kommer att leda till rädsla på den västliga alliansens finansmarknader för högre prisinflation under längre tid, driva upp obligationsräntorna och aktierna sjunka. Neo-keynesianska investerare kan förvänta sig att osäkerheten som uppstår från förnyade militära åtgärder för att driva global likviditet in i dollarn, som är deras traditionella fristad snarare än guld. Men USA-centrerade marknader förstår inte att valutan och finansiella tillgångar till 30 biljoner dollar redan är överägda av utlänningar, medan fysiskt guld inte är det. Och de förstår inte att Putin kan utnyttja denna svaghet.

För det skulle vara ett bra tillfälle för Putin att inleda ett krig på den finansiella fronten som ett stort slag mot dollarns hegemoni. I skydd av slagfältet kunde Ryssland låta marknaderna driva upp priserna på nästan alla hennes exporterade råvaror, samtidigt som de fortsätter att ge förmånliga villkor till sina ekonomiska allierade i SCO. Det skulle då ses som ett marknadssvar på de västliga alliansernas politiska imperativ. Men stigande energi- och råvarupriser kommer att spegla en kraftig nedgång i köpkraften för dollarn och dess fiatvalutakohort av euro, yen och pund.

Återigen, när man strävar efter rent politiska mål, skulle alliansen anses vara helt och hållet ansvarig för ekonomisk skada.

Banksystemet simmar naken på ebb

Eftersom den västra alliansens valutor är helt fiat, är de fruktansvärt sårbara för Sergei Glazyevs planer på att reglera handeln med guld och dess underförstådda utvidgning till en standard för rubeln själv. Om denna analys är korrekt, och bevisen för att det är så ökar, kan Kina följa med sin renminbi. Den har de egenskaper som krävs för att en guldmyntfot ska fungera också – exportöverskott, hög sparränta, låg prisinflation och räntor som verkligen återspeglar prisstabilitet.

Gör inga misstag: förutom sina officiella reserver har Kina mer guld än någon annan nation. Och som Glazyev påpekar, med 23 000 ton är dess medborgare också mycket stora innehavare såväl som staten och bör stödja en guldstandard. Som kontrast, med en okänd del av den västra alliansens guldreserver utbytta och leasade och dess invanda keynesianska förnekande av guldets monetära roll, kan hela dess fiat-valutasystem snabbt riskera att utrotas…

Vid första anblicken kan det tyckas vara ett extraordinärt påstående, men de sista som ser faran för en valuta är vanligtvis de som är helt beroende av den. Amerikaner tror naturligtvis att alla i svåra tider vänder sig till dollarn som världens reservvaluta. Och med tanke på den samtida iver med vilken alla är skyldiga till staten och dess papper, som en investeringsstrategi är denna övertygelse vanligtvis korrekt på ett självuppfyllande sätt. Bara en på miljonen kommer att säga att det inte är priserna som stiger, men förstår att valutan tappar köpkraft. Men det kommer alltid en tid då en tillräcklig utmaning för en fiat-valuta orsakas av händelser där alla myter raseras.

Det är inte bara en fiatvaluta som är hotad, utan de institutionella strukturer som den beror på. I detta avseende är ett arbetsdokument från Bank for International Settlements med titeln The Bank of Amsterdam and the limits of fiat money som publiceras endast denna månad lägligt[ii]. Tidningens sammanfattning beskriver det aktuella problemet väl:

”Centralbanker kan arbeta med negativt eget kapital, och många har gjort det i historien utan att undergräva förtroendet för fiat-pengar. Det finns dock gränser. Hur negativt kan centralbankernas eget kapital vara innan fiat-pengar tappar trovärdighet? Vi tar upp denna fråga med hjälp av en global spelmetod motiverad av Bank of Amsterdams fall (1609–1820). Vi löser den unika brytpunkten, där negativt eget kapital och illikviditet i tillgångar gör fiat-pengar värdelösa.”

Författarna berättar att Bank of Amsterdam inrättades av Amsterdams kommun för att ta hand om den stora mängd guld- och silvermynt från flera jurisdiktioner, många antingen klippta eller förfalskade som cirkulerade i detta internationella handelscentrum. Det var en inlåningsbank. Kunderna skulle sätta in mynt och kontosaldon registrerades till förmån för insättaren. Dessa insättningssaldon kan överföras till andra kontoinnehavare eller tas ut i specie för en liten avgift. Det var en avsevärd förbättring när det gäller att avveckla transaktioner med enbart mynt.

Med arbetsdokumentets ord blir banken en proto-centralbank, utan att först undergräva dess trovärdighet. År 1683 matchade banken insättningar till mynt, vilket skapade kredit i balansräkningen. Beskrivningen av att banken är en proto-centralbank passar eftersom banken effektivt genomförde kvantitativa lättnader, inriktade på att köpa in mynt för fiat-valuta och kredit, snarare än för statsskulder som är fallet idag. Och med tiden började banken ge ytterligare krediter, särskilt till Holländska Ostindiska kompaniet. För att göra en lång historia kort slutade dess balansräkning med en växande och dödlig kombination av dåliga och illikvida skulder när holländska Ostindiska kompaniets förmögenheter minskade, vilket representerade 71 % av bankens tillgångar medan dess metalllager mer än halverades. Som BIS:s arbetsdokument påpekade:

”Bankens insolvens – och stadens myndigheters oförmåga att rekapitalisera den – är viktiga inslag i dess fall. Bankens inkomstkällor bestod främst av avgifter från kvittosystemet och räntemarginaler på lån. Men medan lånen till VOC [Holländska Ostindiska kompaniet] blev olämpliga, hade banken inte återuppbyggt kapital för att täcka dessa förluster, eftersom vinster regelbundet delades ut till staden. Dessutom hade den varken valutainkomster från moderna centralbanker eller en tillräcklig finanspolitisk backstop. Staden Amsterdam gjorde begränsade försök att rekapitalisera banken, men medlen avleddes snabbt tillbaka till stadskassan… Ur modern centralbanksteoris perspektiv, 

Det finns en hög grad av resonans med den nuvarande situationen, förutom att istället för att låna ut till en stor företagslåntagare, finansierar centralbankerna sina regeringar, som utan tvekan är instängda i skuldfällor som uppstår av stigande räntor. Antagandet att regeringar har finanspolitisk kapacitet att stoppa sina centralbanker på ett sätt som staden Amsterdam inte kunde göra är också tveksamt…

Författarna fortsätter sedan att matematiskt modellera de förhållanden som ledde till Bank of Amsterdams misslyckande och konsekvenserna för valutan. De hävdar att ”det finns en unik brytpunkt, definierad som tillståndet i ekonomin där agio [förhållandet mellan värdena på bankkrediter och mynt] bryter under målbandet och värdet på bankpengar faller till noll”.

Det brukar sägas att moderna centralbanker inte kan gå i konkurs eftersom de kan ”skriva ut” ny valuta. Och det antas att respektive regeringar med sin finanspolitiska förmåga alltid kan rädda dem som en sista utväg. Därför anses förhållandet mellan en centralbanks balansräkning och dess illikvida skulder vanligtvis vara oväsentligt – det kan och fungerar ofta med negativt eget kapital. Men, som BIS-arbetsdokumentet visar, måste det finnas en brytpunkt, där dessa villkor inte längre är tillräckliga för att rädda en centralbank och dess kredit i form av dess valuta- och inlåningsförpliktelser.

Det är intressant att BIS beslutade att publicera detta arbetsdokument först nu. Vi kan förmodligen antyda att vissa analytiker vid BIS är oroade över att den nuvarande centralbankskohorten är i fara för Bank of Amsterdams öde. Denna uppfattning har visst stöd av sin slutsats. Den avslutas med:

”Sammantaget visar vår analys värdet av att granska historiska prejudikat för att förstå dagens monetära system. I ett sammanhang av hög inflation, hög global osäkerhet och konkurrens mellan både suveräna valutor och nu kryptovalutor är det särskilt relevant att förstå monetär konkurrens och de faktorer som kan leda till förändringar mellan olika monetära regimer.”

Detta är Zoltan Pozsars Bretton Woods III uttryckt i bank-speak. Med övergången från fiat-valutor till råvarustödda valutor nu över oss, har den tiden förmodligen kommit. Medan Bank of Amsterdam tog lång tid på sig att falla och misslyckas, kunde den västra centralbankskartellens misslyckande vara plötsligt. Stigande räntor leder till förluster på centralbankstillgångar som förvärvats genom QE, och räntebetalningar på affärsbanksreserver ökar också. Fed, Europeiska centralbanken, Bank of Japan och andra som har svällt sina balansräkningar genom kvantitativa lättnader har inte bara negativt eget kapital utan sjunker ännu djupare in i konkurs. Bank of England har bara undkommit detta öde hittills genom förutseendet från en före detta guvernör som övertalade Storbritanniens finansminister att axla obligationsförluster:

Konstigt nog bör vi inte utesluta att centralbanker först misslyckas och därigenom fälla affärsbanker. Kommersiella banker är mer operativt inriktade än de förmodligen någonsin varit, och med en alltmer säker konjunkturnedgång hotar kreditförluster att utplåna deras egna kapital. Deras exponering mot finansmarknaderna, som var baserad på låga räntor som nu stiger, för fram systemrisker, även utan att Ukrainakriget går in i en ny runda. Men vi kan se från den militära uppbyggnaden att energi- och råvarupriserna kommer att stiga igen och även grossist- och konsumentpriserna. Räntorna kommer att följa, centralbankernas negativa eget kapital kommer att stiga och banker med överbelåning kommer nästan säkert att behöva räddas. 

Alla problem med Bank of Amsterdam återvänder plötsligt till den västra alliansens centralbanker. Inom kort kommer vi inte behöva ”lösa den unika brytpunkten där negativt eget kapital och tillgångars illikviditet gör fiat-pengar värdelösa”, som författarna till BIS-arbetsdokumentet uttryckte det…


VARNING:
Det här företaget är på väg att börja borra vad som kan bli en av de största guldfyndigheterna i historien! KLICKA HÄR ELLER PÅ  BILDEN NEDAN FÖR ATT LÄSA MER .


Istället för att en matematisk modell bevisar något som främst drivs av mänskliga uppfattningar, kan vi uttrycka brytpunkten mycket enkelt. Centralbankerna hade ett val som de inte längre har. De kunde ha valt att skydda sina valutor genom att låta marknaderna sätta räntor och vägra finansiera högre budgetunderskott. Istället pratar de bara om små räntehöjningar, förmodligen i hopp om att prisinflationsproblemet helt enkelt ska försvinna, medan regeringar gör små eller inga försök att tygla sina utgifter.

Men de är för djupt inne nu för att ta det valet. Med undantag för ECB som inte har någon specifik regering att vända sig till, kunde de ha rekapitaliserat sig själva och kunna garantera hela det kommersiella banksystemets integritet. De har fortfarande den primära plikten, men utan förmåga att göra det. BIS:s brytpunkt för deras valutor har redan passerat.

Sammanfattning

Vi förlitar oss på centralbanker för att säkerställa affärsbanksnätverkets integritet. Åtminstone kan behovet av accelererad valuta- och kreditinflation för att stödja ett vacklande finanssystem som den västra alliansen är beroende av vara den enda lösningen – på bekostnad av deras valutor.

Att den västerländska alliansen håller på att sjunka in i en skuldkris av eget skapande är obestridligt. Dess geopolitiska strategi som drivs av gårdagens hegemon har redan slagit tillbaka genom att driva upp energipriserna till förmån för dess fiender. Det är dags för Ryssland att övervaka den finansiella statskuppen. Övervaka det, eftersom Ryssland kommer att använda skyddet av den västliga alliansens aggression och konsekvenserna för dess marknader och finansiella system för att ge slaget. Ryssland tänker framåt, medan alliansen är i gung-ho-läge. 

Precis som konsekvenserna av att förbjuda Ryssland från SWIFT inte verkade vara genomtänkta i förväg, avfärdas konsekvenserna av en ny fas av kriget om Ukraina. Åtminstone till en början, i väst, kommer en övergång till guld från Ryssland att ses som ett defensivt svar för att skydda rubeln och värdet av Rysslands panasiatiska export, och en avsiktlig attack mot västerländska fiat-valutor kommer inte att misstänkas. Bevisen kommer att ses i ett guldpris som stiger över förväntan.

Ryssland kommer inte att göra formella tillkännagivanden om guldstandarder, eftersom det inte finns något behov. Inte heller Kina: i stället kan det avslöja en ökning av guldreserverna. Och efter att ha tappat EAEU:s handels-avvecklingsvaluta som den avsedda ersättningen för dollarn, kommer SCO effektivt att anta guld i dess ställe.

Inledningsvis kommer ett skyhögt guldpris värderat i dollar inte att skapa onödigt larm i de västerländska anläggningarna: det har trots allt avmonetiserats. Detta kommer att följas av förnekelser av dess betydelse. Men som Sergey Glazyev uttryckte det i sin Vedomosti-artikel kommer guld att användas för att prissätta alla stora internationella varor (olja, gas, mat, gödningsmedel, metaller och fasta mineraler). Därför kommer dessa priser att vara stabila med låga räntor, medan priser och räntor kommer att skjuta i höjden i dollar. Och det kommer då att bli uppenbart för en bredare allmänhet att det inte är priserna som skjuter i höjden, utan dollarn som kollapsar.

Men eftersom fiat-dollar, euro, yen och pund förlorar köpkraft mot inte bara guld utan alla råvaror, måste jämförelser göras mellan den relativa framgången för axeln Ryssland-Kina som förkroppsligas i SCO, EAEU och BRICS. Drivet av kinesiska sparare, kommer kapitalinvesteringar, rabatterad energi och sunda pengar att booma i Asien.

Och det kommer att finnas lite som Amerika och dess NATO-allierade kan göra för att stoppa det.


Också JUST på LÄPPARNA: Fler bevis på en massiv guld- och silvertjurmarknad kommer KLICKA HÄR. 

Också nyss släppt: Titta på denna chockerande inflation. Plus guldpriset stiger till $1 950 men titta på det här… KLICKA HÄR. 

Också nyss släppt: Det här är vad centralbankerna gör när guld fortsätter att krossa Fiats valutor KLICKA HÄR. 

Också JUST på LÄPPARNA: Många förväntar sig deflation men här är anledningen till att inflationshelvetet fortfarande kan vara framför oss KLICKA HÄR.
JUST på LÄPPARNA
: Silver förbereder sig för Blastoff, Plus 3 nyckellistor och mer KLICKA HÄR. 

ÄVEN LÄPPAS: S&P har skjutit i höjden sedan oktober men guld har gjort det ännu bättre KLICKA HÄR. Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

1 svar

 1. Förenklat kan vi hänföra den beskrivna ‘valutakrigssituationen’ till svenskt förhållande. Riksbanken, operationellt kontrollerat av Rothschild-klanen genom BIS, erhåller var 14:e dag instruktioner för hur den ska agera finansstrukturellt. Under lång tid har den förre riksbankschefen arbetat efter principen ‘kvantitativa lättnader’ som varit vägledande för FED, såväl som historiskt för nämnda Amsterdam-bank ovan. Situationen för den svendka Riksbanken är nu att ingångna obligationsavtal om ca 700 miljarder SEK har en inneboende förlustrisk om ca 70 miljarder SEK p.g.a. inflation och generella räntehöjningar. Det innebär en följd för hanteringen av den svenska statsbudgeten, dvs. den måste ta höjd för att förlusten måste täckas statsfinansiellt. Det är ‘elefanten i rummet’ i de budgetmässiga överväganden, som nu drabbar medborgarna i form av uteblivna sänkta bränslepriser och fortsatt tvehågsenhet att snabbt ersätta för elpriserna. Istället för lättnader ökas skatten på elpriser från årsskiftet och staten vill inte ens diskutera förändring momentant av moms eller skatt på el. Skälet är enkelt att förstå m.u.p. från denna statsfinansiella ‘elefant’. Märk att det diskuterade elstödet för enskilda konsumenter uppgår till ca 17 miljarder SEK, medan momsökningen p.g.a. ökande elpriser under det senaste 18 månaderna uppgått till 25 miljarder SEK. Dollar, Euro och SEK är fiatvalutor med det beskriva initiativet enligt inlägget. Svenska medborgare betalar redan priset genom kontinuerlig devalvering av valutan samtidigt som de statsbudgetmässiga ersättningarna för en egengenererad ‘greenflation’ p.g.a. vettlös klimat- och elpolitik blir nålpengar.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: