Sverige har äntligen avkodat Nord Streams sabotagemysterium

Börjar sanningen om North Stream äntligen läcka ut nu? Konstigt, att sådana uppgifter alltid finns på utländska sajter…

Sverige har äntligen avkodat Nord Streams sabotagemysterium

 av Ansh Pandey
 15 oktober 2022

Frågan om Nord Streams pipelines är fortfarande en het potatis för den europeiska kontinenten; alla vill veta exakt vem som har krossat deras förhoppningar om en lugn vinter. Sverige har dock redan bestämt sig för att blixtlås.

Den 26 september förstördes Rysslands enda chip att förhandla med europeiska nationer under mystiska omständigheter. Explosionen i rörledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön, som transporterade gas från Ryssland till Europa, minskade utsikterna för fred mellan de två världarna.

Ryssland och de USA-ledda västerländska nationerna anklagade båda varandra för att begå ”sabotage”. Vem exakt som har hindrat strömmen är dock ännu okänt. Nyligen tillkännagavs ett officiellt utredningsteam för att undersöka rörledningsbrotten, och Sverige, Tyskland och Danmark var redo att gå samman för att identifiera den skyldige. Men, nu rymmer Sverige nu från utredningen. Detta har redan avslöjat bombplanet från Nord Streams.

Frågan om Nord Streams pipelines är fortfarande en het potatis för den europeiska kontinenten; alla vill veta exakt vem som har krossat deras förhoppningar om en lugn vinter. Sverige har dock redan bestämt sig för att dra ihop läppen, för att inte västerlandets stormästare ska bli besvärad.

EU:s ledare möter Nord Stream 2 vid toppmötet – EURACTIV.com

Enligt Reuters har Sverige vägrat att delta i en formell gemensam undersökning av Nord Stream-läckan på grund av nationella säkerhetsproblem. Enligt uppgift avvisade Stockholm förslaget om ett gemensamt utredningsteam (JIT) från den rättsliga samarbetsmyndigheten Eurojust eftersom en sådan gemensam utredning skulle omfatta juridiska avtal enligt vilka Sverige skulle behöva dela information från sin egen utredning som man har stämplat som konfidentiell.

Läs mer: Anklagade Macron just Biden för att spränga Nord Streams rörledningar

Det här uttalandet förbluffade världen eftersom Stockholm var bland de första rösterna som lyfte kravet på en utredning.

Mats Ljungqvist, åklagaren som är involverad i Sveriges brottsutredning om Nord Stream-läckorna i den svenska ekonomiska zonen har betonat att Stockholm skulle dela en gemensam grund för att utreda brotten. Åklagaren gav anledningen till nationell säkerhet för att han backade från hela utredningen. Han betonade, ”Men flera krav relaterade till utredningen är en fråga om vår egen nationella säkerhet, vilket Sverige inte kan tillåta. Det finns information i vår utredning som är föremål för sekretess som är direkt kopplad till rikets säkerhet”.

Detta beteende av Sverige under de senaste veckorna har höjt ögonbrynen över hela världen. Det beror på att Sverige var ett av de första länderna som krävde en utredning av incidenten med rörledningsläckage. Nu går Sverige själv tillbaka på sitt löfte att finna sanningen.

Först och främst hindrade det Ryssland från att gå med i utredningen. Enligt ett tillkännagivande som Sveriges avgående premiärminister Magdelena Andersson gjorde i förra veckan, ”Fynden av de explosioner som inträffade i den svenska ekonomiska zonen kommer inte ens att delas med ryska myndigheter”.

Tyskland inleder undersökning av gasledningssprängningar i Östersjön |  Daglig Sabah

Hon sa till och med till reportrar: ”Våra tidiga utredningar är konfidentiella i Sverige, och det gäller naturligtvis även i den här situationen. Detta är ett uppseendeväckande beteende. Nationen flyr från utredningen som om den har myror i byxorna. Nu uppstår frågan varför? Faktum är att Sverige inte vill gnugga sin egen chef på fel sätt. Det förstår att det kräver Natos beskydd för att hålla Ryssland borta och säkra dess gränser. Så det är högst troligt att Sveriges utredningsresultat är något som kan skaka USA:s båt.

Läs mer: Sveriges högerregering fördömer Natos expansionsdrömmar

 Brotten i Nord Streams rörledningar är utan tvekan ett terrordåd och är definitivt riktade attacker. Intressant nog beter sig ingen annan än det enda USA som en boven i hela detta scenario. Men om vi analyserar det noggrant är denna kallsvettning från USA:s sida berättigad på grund av alla de misstänkta handlingar Washington har gjort de senaste dagarna.

Från krigets allra första dag har USA haft ögonen riktade mot Nordstreams pipelines. USA var den enda nationen som tvingade Tyskland att stoppa certifieringen av Nord Stream 2-rörledningen.

När attackerna över Nord Stream skulle äga rum var den amerikanska flottans Sikorsky MH-60R Seahawk-helikopter aktiv och rörde sig nära de exakta platserna för brottet i timmar. Dessutom meddelade USA:s utrikesminister Antony Blinken i en gemensam pressbriefing med Kanadas högsta diplomat att skadan och störningen av Nord Streams rörledningar ses i Washington som en ”en otrolig möjlighet” att stoppa europeiskt beroende av rysk energi.

 Dessutom tjänar USA också lätta pengar enligt USA:s missöde. Enligt Energy Information Administration (EIA) gick USA om andra LNG-exportörer under första halvåret 2022 då landet ökade leveranserna till Europa mitt under Ukraina-konflikten. Sammantaget tjänar USA förmögenheter på EU:s energiproblem. Nu gör Sveriges plötsliga avhopp från utredningsprocessen då det är klart att ett tredje land pressar Stockholm att hålla sanningen begravd. Men Sverige vill förstås inte sprida lögner på USA:s order och håller sin roll i att sabotera rörledningarna hemlig. Så det är helt enkelt att avsluta utredningen.Kategorier:Media, Naturen, naturförstöring, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: