Polen och Finland hoppar av EU:s knä och EU sjuder av ilska  

Finland europeisk

 av Vishwas Makkar
4 augusti 2022
 

Europeiska unionen har länge gjort omfattande ansträngningar för att upprätthålla enighet mellan sina medlemsländer, men det verkar som att Bryssel har tappat sin tidigare framkant och slutet för den mäktiga Europeiska unionen närmar sig.

Kriget mellan Ukraina och Ryssland har förändrat den geopolitiska dynamiken runt om i världen. Unionens medlemsnationer reser sig mot hegemonin hos de dominerande nationerna i grupperingen och ljudet av ett förestående upplösning ekar i bakgrunden

Polen gillar inte unionen längre

Polen har varit lojalt mot väst i sin aggression mot Ryssland. Men som en konsekvens av sina handlingar är Warszawa nu i greppet om en rekordhög inflation som snurrar i de högsta takterna på ett kvarts sekel. Det är förståeligt att polska ledare sakta kommer överens med verkligheten i världen.

För några månader sedan, med hjälp av USA, förklarade Polen offentligt sina ambitioner att bygga den starkaste militären i Europa. Fram till nu var det Frankrike och Tyskland som förblev de oöverträffade när det gäller militär makt i Europa. Så att Warszawa levererar så höga förhoppningar till rivaliserande Frankrike och Tyskland är obehagligt för den europeiska supereliten.

 

Polen gör också uppror mot idén om Europeiska unionen att uppmuntra alla nationer i dess inflytande att anta euron som sin enda handelsvaluta. Den polska centralbankschefen Adam Glapinski sa att Tyskland pressar sitt land att införa euron och lovade att förhindra det så länge han är ansvarig för penningpolitiken.

Finland övergav

Det överraskande inträdet på listan är Finland. Nationen användes länge som en proxy för att få Ryssland att öppna ett krig på en annan front, men Moskva visste bättre att inte engagera sig i konflikten ytterligare. Turkiet höll på att blockera Finlands anslutning till Nato, men efter att Erdogan nickade till har EU nu börjat rikta in sig på det nordiska landet.

 

Enligt en ny lag som lades fram av EU-kommissionen i december pågår ett projekt som kallas det transeuropeiska transportnätet som kommer att påverka tåg, vägar, floder, sjöfartsrutter, flygplatser och andra transportkanaler i hela Europa.

För övrigt har EU-kommissionen enligt uppgift bett Finland att bygga smalare tågspår i linje med europeisk standard. På grund av historiska faktorer, särskilt på grund av handeln med sin östra grann, är Finlands spårviddsmått 1 524 mm, vilket är 89 mm bredare än den europeiska standarden.

Läs mer: Polen tar första steget mot att förvandla Ukraina till en polsk koloni

Finlands transport- och kommunikationsminister Timo Harakka (vänster) sa att förslaget var orimligt och skulle bli ett alltför kostsamt företag. Han tycker att Finland borde få ett undantag från breddkraven och tillägger att EU-kommissionen kommer att lyssna på Finlands syn på frågan.

Finlands statsminister Sanna Marin förväntas hålla fast vid sin ståndpunkt mot genomförandet av förslaget i sitt land eftersom unionen beslutar att arbeta med det under hösten.

Europeiska unionens legitimitet minskar konstant med stora nationer som Spanien, Polen och Finland i öppet uppror mot dominansen av större medlemsekonomier. Det ser ut som att den förmodade ”vänskapen” har levt sin gång och är på väg mot en förestående död.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik, Video

Etiketter:, , , ,

2 svar

  1. Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
    Verkligheten börjar komma ikapp the New world order.

    Gilla

  2. Även Orban/Ungern har tröttnat.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: