Först Ungern, nu Sverige och Italien snart; Europa går åt höger och EU-parlamentet är nästa på tur

Först Ungern, nu Sverige och Italien snart;  Europa går rätt och EU-parlamentet är nästa i tur

av Rohit Yadav
 13 september 2022

Under de senaste 70 åren och framträdande efter andra världskriget har väst behållit sin lojalitet till liberala värderingar – eller vad vi vill kalla det liberala systerskapet. Där har de flesta västerländska nationer helt enkelt följt vad USA eller någon större allierad har gjort eller befallt.

Men kriget i Ukraina har förändrat det en gång för alla. Det finns en tydlig vändtrend eftersom vänstern fortsätter att tappa mark, fler högerledare förväntas dyka upp. Så, Liberal Sisterhood är definitivt inne på sina sista dagar.

Ungern irriterar Europa

Den högerpopulistiska Ungerns regering har oroat EU:s liberala krafter sedan den kom till makten. De har ständigt försökt att häckla den genom att stoppa dess medel. De skyller på Budapest för att inte följa dess direktiv och lagar.

På senare tid har Bryssel varit i konflikt med Ungern sedan Budapest använde sitt veto för att stoppa oljeembargot mot Ryssland för att skydda dess behov och krav. Ungern stäms av EU-kommissionen vid EU-domstolen för en hbtq-lag och ett beslut att återkalla sändningslicensen för den sista oberoende radiostationen i landet.

Kommissionen är också arg på Ungern för att de erbjuder reducerade bränslepriser till fordon med ungerska nummerskyltar. EU:s ansträngningar för att göra Budapest till sin linje har misslyckats spektakulärt.

Budapest avskaffade som vedergällning EU-parlamentet genom en lag som kommer att begränsa Europaparlamentets kapacitet att anta regler som skulle påverka Ungern. Lagen kommer att skydda Ungern från EU-parlamentets diktatur.

Sveriges och Italiens högersväng

En annan stor upprördhet äger rum i Europa. I det senaste svenska riksdagsvalet leder Sveriges högerpartier mot Socialdemokraterna.

Parlamentet kräver EU-kandidater och röstar

Analytiker menar att det fortfarande är osannolikt att statsminister Magdalena Anderssons administration skulle kunna hinna med utfallet. Redaktören Anders Lindberg sa i Aftonbladet att ”omöjligt för vänstern att vinna eftersom rösterna från utlandet vanligtvis är för högern.”

Preliminära resultat tydde på att högeralliansen ledd av mitten-högern Moderaterna fick 175 mandat i Sveriges 349 mandat riksdag efter att nästan 97 % av rösterna har räknats. Andersson är ledare för alliansen; mitten-vänstergruppen med socialdemokraterna i spetsen hade 174.

Dessutom har Italiens högerpartier vunnit enorm mark på sistone. Den senaste undersökningen, gjord av Supermedia Agi/You Trend, förutspår att högeralliansen ledd av Giorgia Meloni (Brothers of Italy, ECR), Matteo Salvinis Lega (ID-grupp i EU-parlamentet), och Silvio Berlusconis Forward Italy (European Folkpartiet) skulle vinna med 48,2 %.

För att sätta saker i perspektiv grundades det italienska politiska partiet Brothers of Italy (Fratelli d’Italia) 2012. Få skulle ha förutsett att det skulle ta ledningen i opinionsmätningarna på mindre än tio år.

Läs också: Ett Viktor Orban-ögonblick är givet i Italien, och EU:s vänsterintelligenta kan inte tro sina ögon

EU-parlamentets nästa?

Högerpartierna reser sig i hela Europa. Och Europeiska unionen är nästa offer för den föränderliga politiska vågen.

European People’s Party (EPP) överväger en chans att ta tillbaka kontrollen över Europeiska rådet. Dess majoritet kan bero på samarbete med höger Sverigedemokrater.

Inför söndagens allmänna val visar opinionsmätningar att det finns ett jämnt förhållande mellan de två politiska delarna av Sverige: högern, vanligtvis representerad av Moderaterna som sitter med EPP på EU-nivå, och vänstern, ledd av de regerande socialdemokraterna i S&D Europeiska politiska familj.

Moderaterna skulle kunna se sin kandidat ta plats som regeringschef med andra EU-ledare i Europeiska rådet om högern skulle vinna valet.

I och med att EPP återtar den majoritet man förlorade under kristdemokraternas (CDU/CSU) nederlag i Tyskland i våras, skulle detta tippa tillbaka den politiska balansen i EU:s strategiska kurssättande organ till höger. Därför skulle EU som bara har förolämpat Ukrainakriget äntligen återgå till att vara förnuftigt.Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: