”Mega-bubblorna” har börjat spricka, och det kan betyda ett oöverträffat finansiellt kaos är framför oss

https://www.activistpost.com/2022/12/the-mega-bubbles-have-started-to-burst-and-that-could-mean-unprecedented-financial-chaos-is-ahead.html

Federal Reserve ger och Federal Reserve tar bort. I ett desperat försök att hjälpa den amerikanska ekonomin att återhämta sig från den fruktansvärda ekonomiska krisen 2008 och 2009, pressade Federal Reserve räntorna ända till golvet och höll dem på eller nära golvet fram till 2022. Under samma tidsperiod, Fed skapade också biljoner dollar ur tomma luften och pumpade in det i det finansiella systemet. Alla dessa nya pengar var tvungna att gå någonstans, och de skapade kolossala finansiella bubblor som inte liknade något vi någonsin sett tidigare. Det fanns några röster som varnade för att all denna dårskap skulle sluta väldigt illa, men de rösterna dränktes mest av de som var superglada över att tillgångsvärdena absolut exploderade. Fed hade i princip skapat det ultimata ”bli rik snabbt-schemat”,

Men 2022 började inflationen bli oerhört smärtsam och Federal Reserve gick in i panikläge. Flödet av fria pengar stoppades och Federal Reserve började aggressivt höja räntorna.

Alla visste att den här plötsliga kursändringen från Fed skulle krascha bostadsmarknaden, och det är precis vad som händer. Faktum är att till och med Wall Street Journal nu erkänner att vi står inför ”en bostadsnedgång som är lika allvarlig, med vissa mätvärden, som 2007-09” …

Federal Reserves räntehöjningar har orsakat en bostadsnedgång som är lika allvarlig, med vissa mått, som 2007-09, vilket orsakar smärta för potentiella köpare, husägare, byggare och andra industrier kopplade till fastigheter.

För Fed är detta en funktion, inte en bugg: Sjunkande bostäder kan bidra till att leverera den lägre ekonomiska aktiviteten och inflationen som Fed vill ha under det kommande året.

Bostadsförsäljningen har fallit månad efter månad, och man räknar med att den snart kan falla under de nivåer som vi såg under den senaste bostadskraschen…

Försäljningen av befintliga bostäder sjönk i november för en rekord tionde månaden i rad. Ekonomer på Fannie Mae och Goldman Sachs förutspår att de kommer att sjunka under 4 miljoner år 2023, lägre än under bostadsbysten 2006-11.

I onsdags fick vi fler dåliga nyheter.

Pågående bostadsförsäljningar är en av de bästa ledande indikatorerna för vart bostadsmarknaden är på väg härnäst, och vid denna tidpunkt har pågående bostadsförsäljning sjunkit till den lägsta nivå som någonsin registrerats …

Kontrakten för att köpa tidigare ägda bostäder i USA sjönk mycket mer än väntat i november, och dök för sjätte månaden i rad i den senaste indikationen på den rejäla vägtull som Federal Reserves räntehöjningar tar på bostadsmarknaden när centralbanken försöker dämpa inflationen.

National Association of Realtors (NAR) sa på onsdagen att dess väntande bostadsförsäljningsindex, baserat på undertecknade kontrakt, föll med 4% till 73,9 förra månaden från oktobers nedreviderade 77,0. Novembers var den lägsta avläsningen – bortsett från den kortlivade nedgången under de första månaderna av pandemin – sedan NAR lanserade indexet 2001.

Med så höga räntor är det väldigt få som vill köpa bostäder just nu.

Så huspriserna måste sjunka.

Mycket.

Faktum är att  George Gammon har visat  att vi kommer att behöva en krasch i bostadspriserna ännu större än vi såg under den senaste bostadskraschen bara för att komma tillbaka till den långsiktiga trendlinjen.

Tror du att vårt system kommer att klara en bostadskrasch av den storleken?

Självklart inte.

Samtidigt har den absurda kryptovalutabubblan som skapades av Feds policy för lätta pengar redan imploderat.

Jag gillar verkligen hur Wolf Richter beskrev vad vi har sett under det senaste året i en av hans senaste artiklar …

Och sedan kommer copycats eftersom vem som helst kan ge ut en kryptovaluta. Plötsligt fanns det ett dussin av dem, och sedan fanns det 100 av dem, sedan 1 000 och plötsligt 10 000 kryptor, och nu finns det över 22 000 kryptor, och alla och deras hund skapar dem och handlar med dem och lånar ut dem, och använda dem som säkerhet, och alla typer av företag växte upp kring detta system, kryptogruvarbetare, kryptobörser, kryptoutlåningsplattformar, och några av dem blev offentliga via börsintroduktion eller genom sammanslagning med en SPAC.

Och marknadsvärdet för dessa kryptos nådde 3 biljoner dollar, biljoner med ett T, för ungefär ett år sedan, och sedan när Fed började höja sina räntor och började göra QT, sprängs det hela bara. Företag går som POOF, och pengarna är borta, och allt som finns kvar har fastnat i konkursdomstolar globalt, möjligen i flera år. Krypton själva har imploderat. Många har gått till i princip noll och har blivit övergivna för döda. Farfar, bitcoin, har fallit med ungefär 73 % från toppen. Hela kryptomarknaden är också nere med cirka 73%.

Mer än två biljoner dollar av ”kryptorikedom” har redan utplånats.

Mindre än en biljon är kvar.

Men festen var kul så länge den varade, eller hur?

Tyvärr börjar alla bubblor spricka, och 2023 kommer att bli ett riktigt smärtsamt år.

Normalt sett överraskar stora ekonomiska nedgångar nästan alla. Men den här gången kan nästan alla känna att riktigt dåliga tider kommer. Följande är vad Mark Zandi från Moody’s Analytics nyligen hade att säga om detta…

”Vanligtvis smyger sig lågkonjunkturer på oss. VD:ar pratar aldrig om lågkonjunkturer, säger Zandi. ”Nu verkar det som att vd:ar faller över sig själva och säger att vi hamnar i en lågkonjunktur. … Varje person på TV säger lågkonjunktur. Varje ekonom säger lågkonjunktur. Jag har aldrig sett något liknande.”

Han har rätt.

Vi har aldrig sett något liknande förut, och det beror på att den kommande krisen kommer att bli riktigt illa.

Många bland eliten kan ana att det som närmar sig kommer att bli verkligt mardrömslikt, och därför har de febrilt förberett sig på det värsta …

Även om en nyligen genomförd undersökning visade att fyra av tio amerikaner tror att vi ”lever i tidernas ände”, är det inte bara alla människor som fruktar apokalypsen nu för tiden – miljardärer har förberett sig för apokalypsen med utarbetade domedagsbunkrar för år.

Medan världen fortfarande slingrar sig från ärren från covid-19-pandemin, slår klimatförändringsdrivna stormar de amerikanska kustlinjerna och översvämmar städer i inlandet, och Rysslands president Vladimir Putin fortsätter att tala om att använda kärnvapen för att ödelägga Ukraina, en undersökning från Pew Research Center av mer än 10 000 vuxna i USA fann att 39 procent kallade dessa ‘sluttider’.

Världens rikaste är bland dem som är försiktiga inför en kommande olycka, inklusive miljardären PayPals grundare Peter Thiel och Silicon Valley-entreprenören Sam Altman, som har lagt ut rutter i avlägsna Nya Zeeland med det uttryckliga syftet att rida ut i slutet av dagarna.

Ja, saker och ting kommer snart att bli riktigt galna när globala händelser går helt utom kontroll .

Men det betyder inte att du ska krypa ihop i fosterställning och bjuda på en medlidandefest för dig själv.

När jag växte upp fick jag höra att när det blir tufft kommer det tuffa igång.

Så förbered dig på några riktigt tuffa år framöver.

Klockan tickar, och nästan allt som kan skakas kommer att skakas 2023 och framåt.Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: