Ekeroth: ”Jo, politiken ska bestämma energimixen”

Dags att regeringen sparkar dessa chefer i statliga verk! Klart att det är staten och därmed regeringen som ska bestämma och inte näringslivschefer för hur det svenska elnätet ska fungera! Elnätet ska tjäna folket.


Jacek borg el

2022-12-23
Kent Ekeroth

Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke gick häromdagen ut och kritiserade politiker för att lägga sig i energimixen när den nya regeringen nu trycker på för mer kärnkraft. ”Ebba Busch ska inte bestämma om det ska byggas ny kärnkraft. Det ska investerare och företag göra på marknadens villkor”, påstod han. Men han har helt fel och inställningen vilket vittnar om hur snett det gått på senare årtionden.

Som många vet, men uppenbarligen allt för få, är det Socialdemokraternas fel att vi har den energikris vi har. Nej, det är inte Putins fel, eller Ukraina-krigets utan Socialdemokraternas. Hade det inte varit för deras nedläggningsiver med start på 90-talet hade vi haft sex extra kärnreaktorer där de behövs som mest, alltså i södra Sverige.

Av någon outgrundlig anledning verkar stora delar av svenska folket inte förstå detta, vilket kan förklara att Socialdemokraterna fortfarande går starkt i opinionen. Men oavsett det har vi nu äntligen en regering som på allvar förstår behovet av ny kärnkraft. Ebba Busch är energi- och näringsminister och trycker nu tillsammans med SD på för mer kärnkraft. I Tidö-avtalet står det en rad åtgärder regeringen ska vidta för att få igång kärnkraften igen, bland annat kreditgarantier, återstart av nedlagda verk, där Ringhals 1 ryktas kunna återstarta samt ändringar av regler för att göra det lättare med ny kärnkraft.

Men då får vi läsa om Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke som häromdagen gick ut och kritiserade den politiska ambitionen på energiområdet.

– Ebba Busch ska inte bestämma om det ska byggas ny kärnkraft. Det ska investerare och företag göra på marknadens villkor, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.

I samma anda uttalade sig det statliga ägda Vattenfalls vd Anna Borg:

– Det är inte så man styr ett statligt bolag, sa hon till SVT Nyheter den 9 december.

Jan-Olof Jacke menar att Vattenfall ska vara ett affärsdrivande företag som gör självständiga kommersiella bedömningar om vilka energislag man investerar i och påstår att vi ”behöver väderberoende el”.

Läs mer>>> Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik

Etiketter:, , , , ,

%d bloggare gillar detta: