En pandemi med ”högre dödlighetsfrekvens än Covid-19 och som drabbar barn och ungdomar oproportionerligt mycket”…

Jaha, då är vi där igen! Kommer ni ihåg Event 201?

Då avslöjade jag också…

SPARS-PLANDEMIC 2025-2028

ALLT ÄR PLANERAT! Tro inget annat!


Katastrofal smitta bordsövning

2022-12-19
https://www.centerforhealthsecurity.org/our-work/exercises/2022-catastrophic-contagion/

Johns Hopkins Center for Health Security i samarbete med WHO och Bill and Melinda Gates Foundation genomförde den 23 oktober 2022 pandemiövningen Catastrophic Contagion, vid Grand Challenges årsmöte i Bryssel.

Johns Hopkins Center for Health Security, i samarbete med WHO och Bill & Melinda Gates Foundation, genomförde Catastrophic Contagion , en pandemiövning vid Grand Challenges årsmöte i Bryssel, Belgien, den 23 oktober 2022.

Den extraordinära gruppen av deltagare bestod av 10 nuvarande och tidigare hälsoministrar och högre folkhälsotjänstemän från Senegal, Rwanda, Nigeria, Angola, Liberia, Singapore, Indien, Tyskland, samt Bill Gates, medordförande för Bill & Melinda Gates Fundament.

Övningen simulerade en serie WHO:s akuta hälsorådgivningsmöten som behandlade en fiktiv pandemi som utspelar sig inom en snar framtid. Deltagarna brottades med hur de skulle reagera på en epidemi i en del av världen som sedan spred sig snabbt och blev en pandemi med en högre dödlighetsfrekvens än covid-19 och som drabbade barn och ungdomar oproportionerligt mycket.

Deltagarna utmanades att fatta brådskande politiska beslut med begränsad information inför osäkerhet. Varje problem och val hade allvarliga hälsomässiga, ekonomiska och sociala konsekvenser.

Deltagare

Anita Cicero

Anita Cicero

Awa Marie Coll Seck

Awa Marie Coll-Seck

Bill Gates

Bill Gates

Donald Kaberuka

Donald Kaberuka

Johanna Hanefeld

Johanna Hanebild

K. Vijay Raghavan

K. Vijay Raghavan

Luis Gomes Sambo

Luis Gomes Sambo

Mike Ryan

Mike Ryan

Mark Dybul

Mark Dybul

Muhammad Ali Pate

Muhammad Ali Pate

Poh Lian Lim

Poh Lian Lim

Tolbert Geewleh Nyenswah

Tolbert Geewleh Nyenswah

Tom Frieden

Tom Frieden

Tom Inglesby

Tom Inglesby

Lärdomar från övningen

https://www.centerforhealthsecurity.org/our-work/exercises/2022-catastrophic-contagion/lessons.html

Ledare måste förbereda sig nu för att fatta svåra, kritiskt viktiga beslut med begränsad information i början av nästa pandemi för att öka chanserna att ett farligt utbrott kan begränsas vid källan. Under de första dagarna av en stor ny epidemi av smittsamma sjukdomar kan det finnas ett kort tillfälle att stoppa den från att bli en pandemi. För att framgångsrikt kunna begränsa ett sådant utbrott skulle beslutsamma och djärva åtgärder behöva vidtas inför ofullständiga data, hög vetenskaplig osäkerhet och potentiellt politiskt motstånd. Att tänka igenom sådana utmaningar, förbereda sig i förväg för att reagera effektivt och öva genom både bordsövningar och operativa övningar på hög nivå bör börja nu.

Det kan tyckas som om alla dessa kritiska politiska beslut har lösts under covid-19-pandemin, men det har de inte. I simuleringen av Catastrophic Contagion brottades till och med en grupp av några av de klokaste och mest erfarna internationella folkhälsoledare som levde genom covid-19 med motsatta åsikter om huruvida länder borde införa reserestriktioner eller stänga skolor för att försöka begränsa en allvarlig ny epidemi som påverkade barn oproportionerligt mycket. Övningen väckte en central fråga: Om framtida pandemier har en mycket högre dödlighet än covid-19, eller till exempel, om de främst drabbar barn, skulle eller borde länder vidta andra, starkare, tidigare åtgärder för att begränsa det, och vilka är dessa åtgärder ?

Dessa är inte enbart folkhälso- och vetenskapliga beslut; de kommer att göras av ledare inom ramen för politiska, ekonomiska och sociala realiteter som kan förutses och övervägas i förväg. Genom rutinsimuleringar och operativa övningar kan vi strategiskt förbereda oss för sådana utmaningar i förväg. Ju mer effektivt vi kan nå vetenskaplig och praktisk konsensus om den bästa strategin för mycket svåra men förutsebara problem, desto mer kommer vi att vara redo i framtiden att skydda liv och nationella ekonomier. Politiska ledare, förutom hälsoledare, måste vara vid bordet under övningar för att reagera effektivt under nästa pandemi.

Länder bör etablera ett globalt nätverk av professionella folkhälsoledare som kan arbeta tillsammans för att förbättra epidemiberedskapen och beredskapen och sträva efter samförstånd i vetenskapliga frågor inför nästa stora utbrott.Det finns inget existerande världsomspännande professionaliserat nätverk av folkhälsoberedskaps- och insatsledare som kan samarbeta mellan och under epidemier för att bättre förbereda alla länder och ge ömsesidig hjälp och utbyte av bästa praxis under allvarliga epidemier. Att etablera ett internationellt nätverk av nationella folkhälsoledare, i linje med den professionaliserade ”Pandemic Corps” som hänvisas till i vår övning, kan avsevärt hjälpa länder att rädda liv och försörjning under stora epidemier och återhämta sig snabbare. Politiska ledare, som har förtroendet att hålla sina medborgare säkra, skulle kunna dra nytta av konsensussynpunkter från en sådan grupp, snarare än att behöva fatta improviserade politiska beslut med hög konsekvens när liv står på spel under farliga utbrott.

Länder bör prioritera insatser för att öka förtroendet för myndigheter och folkhälsa; förbättra kommunikationsinsatser för folkhälsan; öka befolkningens motståndskraft mot vilseledande information; och minska spridningen av skadlig desinformation.I framtida pandemier bör vi fortsätta att förvänta oss ännu fler stora störningar från desinformation och desinformation. WHO kan vara en globalt pålitlig källa, och den kan dela vetenskap och folkhälsoinformation brett, men vi bör inte förvänta oss att den ensam ska bekämpa eller sätta stopp för spridningen av denna des- och desinformation. Länder måste samarbeta för att förutse detta hot och förbereda sig för att bekämpa det med sina egna lagar och förfaranden. Precis som många typer av ekonomiska och samhälleliga skador kan förutses och redovisas i pandemiberedskapsplaner, så kan förutsägbara falska eller vilseledande hälsomeddelanden också. Att samordnat utforska sätt att ta itu med detta fenomen på nationell nivå inför nästa pandemi kommer att vara avgörande för att rädda liv.

WHO:s medlemsländer bör stärka internationella system för att dela och fördela knappa folkhälsoresurser. Banbrytande globala samarbeten, som ACT-Accelerator och COVAX, lanserades under covid-19-pandemin. Men folkhälsoledare saknar fortfarande förtroende för nuvarande tillvägagångssätt för att rättvist fördela medicinska motåtgärder under en framtida pandemi. Även om det fanns ett globalt engagemang kring rättvisa för alla länder, kommer det att vara mycket svårt att genomföra en rättvis fördelning i framtiden, speciellt om det finns praktiska utmaningar och speciella krav som kylning eller IV-administration. Att ge alla regioner i världen möjlighet att rädda liv under en pandemi skulle öka rättvis tillgång till livräddande behandlingar och vacciner. Därför måste vi bygga upp tillverknings-, distributions- och administrationskapacitet runt om i världen, med särskild uppmärksamhet på länder med dålig infrastruktur.

Det är tydligt från Catastrophic Contagion att även efter de fruktansvärda effekterna av covid-19 behöver mer beredskapsarbete göras, nya beslut måste fattas och ytterligare resurser satsas. Vi måste utöka gränserna för vår förmåga att svara.Kategorier:Hälsa, Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: