Nancy Pelosi militärtribunal, del II

Efter att Ramirez lämnade vittnesbåset, tog vice amiral Crandall fram ett andra vittne via ett Zoom-samtal, en latinamerikansk kvinna som sa att hon hette Elsa Fuentes och berättade för rätten att hon hade varit Pelosis oavlönade praktikant mellan januari-mars 2018. Hennes framträdande på video verkade göra Pelosi nervös, vars ögon smalnade föraktfullt medan hon stirrade på kvinnans ansikte på skärmen. Amiralen ställde några rutinfrågor till fru Fuentes: Hur blev du intresserad av politik? vad var dina rutinuppgifter? Trivdes du med arbetet? Var miljön trevlig? Trivdes du i Nancys sällskap?

”Jag hatade häxan från dag 2. Mina plikter? Ordna hennes kalender, boka tider, ställa in möten, hämta kaffe och cappuccino, städa hennes kontor, ta hennes kläder till kemtvättarna, hämta hennes kläder från kemtvättarna, boka tider för hår, springa till spritaffären för henne två gånger i veckan…” sa fru Fuentes.

”Du låter lite bitter,” sa vice amiral Crandall. ”Är det säkert att säga att bitterheten inte kommer att påverka ditt vittnesbörd?”

”Bara för att hon är en häxa betyder det inte att jag skulle ljuga”, sa Fuentes. ”Om jag är arg, beror det på att jag visste att praktikanter för andra representanter inte gjorde det jag var tvungen att göra. Och de flesta representanter betalade sina praktikanter, men det gjorde inte Nancy. Hej, där, Nancy, bra att se att du äntligen är där du hör hemma, fortsatte hon och log plötsligt medan hon kraftigt vinkade mot den tilltalade.

Vice amiral Crandall bad henne att inte tilltala eller hetsa upp den tilltalade. Under tiden satt Nancy stilla som en pöl av stillastående vatten.

”Låt mig dra din uppmärksamhet tillbaka till vad du berättade för mig när du avgav en edsvuren ed, fru Fuentes. Dagen – den 10 mars 2018. Du var på Nancy Pelosis kontor då, stämmer det?” frågade amiralen.

”Det var jag”, svarade fru Fuentes utan att tveka. ”Jag kommer ihåg att Nancy lät mig sen göra kalkylark och transkriptioner och andra skäl.”

”Och Nancy var närvarande?”

”Hon var på sitt kontor och jag var på det vi kallade sidokontoret. Mer som en stor garderob än ett kontor, där sekreterare eller praktikanter sitter. En dörr förbinder de två, och den var egentligen aldrig låst eller stängd hela vägen. Jag tror att Nancy antagligen ville avlyssna, förstår du, ifall vi pratade om henne”, sa Fuentes.

”Låt oss avstå från spekulationer snälla, fru Fuentes.”

”Förlåt herrn. Hur som helst, jag hörde henne i telefon prata med någon – ingen aning om vem det var – om att döda president Trump. Hon sa att hon inte brydde sig om hur mycket pengar det krävdes. Hon ville se honom död. Nancy spottade ut stora siffror – som miljoner”, sa Fuentes.

”Fanns det någon på kontoret förutom du och den tilltalade?” frågade vice amiral Crandall.

”Bara vi två. Hon pratade i en brännartelefon. Nancy gjorde inte inofficiella affärer på sin kontorstelefon. Hon hade en låda full med brännare”, sa Fuentes.

”Låt protokollet återspegla att med brännare menar vittnet, generellt sett, billiga, förbrukningsbara, ospårbara mobiltelefoner som betalas med kontanter. Känner du igen detta?” frågade amiralen, medan han från en kartong drog upp en plastpåse med bevis på den övre och nedre halvan av en förbetald telefon som någon hade knäckt i två delar.

”Självklart, gör jag det. Jag gav den till dig”, svarade fru Fuentes.

”Hur kom det sig att du fick den här telefonen?” frågade amiralen.

”Tog den från hennes papperskorg innan jag gick den kvällen. Hon hade åkt först”, sa Fuentes platt.

”Ganska djärvt av dig och dumt av henne, att bara släppa den i en papperskorg. Var du inte orolig att hon skulle få reda på det?”

Ms Fuentes sa att Nancy den dagen hade förbrukat en halv flaska Smirnoff Vodka och att hon var berusad till det obegripliga när hon snubblade ut från kontoret vid 20.30-tiden. Dessutom sa hon att hon hade täckt sina spår: Hon skröt stolt över hur hon hade tagit en identisk, oöppnad brännartelefon från Pelosis låda, brutit sönder den på ett sätt som efterliknade hur Nancy hade knäppt originalet och lagt den i papperskorgen.

”När jag kom till kontoret nästa dag hade papperskorgen tömts. Det har aldrig sagts ett ord, säger hon.

”Och du höll inne med det i vad är nästan fem år nu?” sa vice amiral Crandall.

Fru Fuentes nickade. ”Jag skulle inte lämna ut det till vem som helst. Då kanske jag, du vet, försvunnit.

”Fröken. Fuentes, jag tror inte att det är något att oroa sig för längre. Du är ursäktad.”

Amiralen berättade för panelen att trots Pelosis triviala försök att göra telefonen värdelös – hade hon inte ens tagit bort simkortet – hade JAG hämtat samtalsloggar och dussintals kränkande textmeddelanden som inte bara beskrev mordet på president Trump utan också hennes plan om att ”kidnappa eller bli av med” Trumps då 12-årige son Barron. En del av ett meddelande löd ”ASAP. Ta Barron och Trump kommer inte att fungera. Han måste lämna, och sedan tar jag Pence. Anslut nu till det som diskuterats.”

Ett annat meddelande: ”Eller Ivanka. Gör henne mindre snygg.”

”Naturligtvis skickades hennes meddelanden till en annan brännartelefon – frånkopplad, men…” började vice amiral Crandall.

Nancy stod upp. Hon talade. Hon sa att hon var oskyldig. Oskyldig med en förklaring. ”Det är ingen hemlighet att jag ogillar Donald Trump. Allt detta är fantasi – min fantasi, och fantasi är inget brott. Det var ett rollspel. Inget mer, väste hon.

”Vi har dina bankuppgifter. Du kopplade 375 000 USD till ett konto i Zürich minuter efter att du skickade det sms:et. Ben Folds – ett falskt namn, det är jag säker på. Det är en rejäl summa att spendera på ett rollspel, för någon som inte ens skulle betala sina praktikanter en krona, säger vice amiral Crandall.

”Dina så kallade vittnen är äventyrade, korrupta. Jag kommer inte stå för detta.”

”Så snälla ta din plats, annars sätter vi dig i den,” sa amiralen när två marinsoldater flankerade Pelosi. ”Förresten, jag tror att du blev lurad.”

”Jag är säker på att du inte heller kommer att gilla vårt nästa vittne”, fortsatte amiralen.

Han kallade till vittnesbåset ett samarbetande vittne – Nancys fjärmande make, Paul Pelosi.

Obs: Del III ASAP.Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: