Ericsson står inför pågående undersökningar och nedfall månader efter att ICIJ avslöjat ett nytt korruptionsbrott

14 december 2022
https://www.icij.org/investigations/ericsson-list/ericsson-facing-ongoing-probes-and-fallout-months-after-icij-revealed-new-corruption-breach/

Ericsson List-utredningen – som avslöjade telekomjättens affärer med Islamiska statens terrorister i Irak – utlöste en omvälvning hos företaget som inleddes före publiceringen och pågår än i dag.

Bolagets aktiekurs har rasat, dess chefsjurist är borta , investerare stämmer, US Securities and Exchange Commission undersöker och det amerikanska justitiedepartementet har meddelat att nya straff är på väg för brott mot en tidigare korruptionsuppgörelse.

Baserat på en läckt intern efterlevnadsrapport från Ericsson som erhållits av International Consortium of Investigative Journalists, avslöjade Ericsson List-projektet ett brett mönster av korruption som involverade tiotals miljoner dollar i misstänkta betalningar under nästan ett decennium för att upprätthålla företagets verksamhet i Irak, finansiera slask medel, utlandsresor för försvarstjänstemän och utbetalningar genom mellanhänder till företagsledare och eventuellt terrorister.

I en manisk vinstdrivning, avslöjade serien, skrev företaget ett brev och bad om tillstånd från ISIS att arbeta i en stad som gruppen kontrollerade och till och med betalade för att smuggla utrustning genom ISIS-kontrollerade områden på en rutt som kallas ”Speedway”, och ignorerade frenetiska interna varningar och sätta arbetarnas liv i allvarlig fara.

Undviker statliga kontrollpunkter

En alternativ rutt mellan Ramadi och Erbil undvek förseningar och höga tullar vid statliga kontrollpunkter och passerade istället genom vissa ISIS-områden 2016-2017, enligt förare och andra lokalbefolkningen som intervjuats av ICIJ och NDR.

I början av februari skickade ICIJ och samarbetande nyhetsorganisationer detaljerade frågor till Ericsson om den hemliga interna granskningen. Inom några dagar efter att ha skickat ett e-postmeddelande till vårt flersidiga brev med frågor baserade på projektets resultat, utfärdade Ericsson, snarare än att svara på dem, ett offentligt uttalande som erkände ”korruptionsrelaterade missförhållanden” i Irak och möjliga betalningar till ISIS.

Dagen efter Ericssons vd Börje Ekholms erkännande att företaget kan ha betalat ISIS, sjönk företagets aktievärde med 4,4 miljarder dollar, eller mer än 10%.

Ekholm beviljade då intervjuer till nyhetsförmedlare som inte hade de läckta dokumenten, ett missbruk av den frist som beviljats ​​intervjuobjekt av ansvariga nyhetsorganisationer. Ericsson svarade aldrig direkt på ICIJ:s specifika frågor.

Veckor efter publiceringen berättade det amerikanska justitiedepartementet för telekomjätten att det hade brutit mot en brottsuppgörelse från 2019 och misslyckats med att helt avslöja oredligheter i Irak, inklusive möjliga betalningar till terroristgruppen Islamiska staten, vilket inrättade företaget för ytterligare straff. Kort därefter bytte Ericsson ut sin chefsjurist.

När amerikanska åklagare förberedde ytterligare sanktioner, lämnade investerare in en rad stämningar och påstod att företaget undanhöll väsentlig information om dess verksamhet i Irak.

I juni sade Ericsson att det hade meddelats att Securities and Exchange Commission hade ”öppnat en utredning rörande de frågor som beskrivs i företagets 2019 Irak-utredningsrapport.” Utredningen pågår. Svenska åklagare som inledde och lade ner utredningar av misstänkta Ericsson-betalningar till flera länder, inklusive Irak, Kuwait och Kina.

Utöver dessa statliga utredningar stämde familjer till de dödade och skadade Ericsson för anspråk på att de finansierat terror i Mellanöstern. Stämningen hävdar att företaget skickade medel genom partners till terrorister medan amerikaner riskerade sina liv i Irak, Afghanistan och Syrien.

Men det har varit investerare som har ställt några av de mest spetsiga frågorna på telefonkonferenser och på företagets årsmöte på våren:

”Man kan få (intrycket) att det handlar om pengar och böter och aktiekurser”, sa en aktieägare till Börje Ekholm, Ericssons vd. ”Det här är människors liv… Detta kunde ha bidragit till brott mot mänskligheten.”

Idag försvinner Ericsson-aktier till mindre än hälften av det värde de hade innan ICIJ skickade sina första frågor; En aktieanalytiker skrev att företaget riskerade att bli ”oinvesterbart”.

Ericssons korruption i Irak varade i mer än ett decennium, visar uppgifterna, och omfattar perioden efter 2013, då man offentligt hade erkänt att man samarbetade med amerikanska åklagare för att lösa brottsanklagelser om mutor från Afrika till Kina; efter 2014, när ISIS rullade in i norra Irak och sådde terror, mord och kaos; och fram till och med 2019, då den undertecknade sin överenskommelse i en federal domstol i USA.

ICIJ delade de läckta uppgifterna med The Washington Post, SVT i Sverige och 28 andra partners i 22 länder, som tillbringade månader med att granska andra dokument och intervjua ex-anställda, regeringstjänstemän, entreprenörer och andra industriinsiders i Irak, London, Washington, Jordanien, Libanon och på andra håll.

Ericsson List-projektet illustrerade risken för korruption i telekomindustrin på 1,6 biljoner dollar och särskilt maktobalansen mellan mäktiga multinationella företag och utvecklingsländer där rättsstatsprincipen är svag. Undersökningen belyser också justitiedepartementet och dess kontroversiella tillit till så kallade avtal om uppskjutna åtal, en form av skyddstillsyn som kritiker säger inte gör mycket för att avskräcka företagsmissbruk.

Den senaste delen av Ericsson-listan belyser hur företag upprepade gånger bryter mot villkoren i sådana skyddstillsynsavtal som den kontroversiella åklagartaktiken har antagits av länder runt om i världen.


Relaterat: Med Mathias Andersson
Kategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik, Världspolitik, Video

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: