UBUNTU – en plan för mänskligt välstånd

UBUNTUbook_swedish

https://www.yumpu.com/sv/document/read/62355735/ubuntubook-swedish


Det här är en bok som alla borde läsa. Den berättar om samhället vi lever i idag, men också hur det kunde se ut i framtiden om inte vinstintressena styr.

Läs den och sprid den!


Sydafrika

Ubuntu: ”Jag är vad jag är på grund av vem vi alla är.” (Från en definition som erbjuds av den liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee .)

Ärkebiskop Desmond Tutu gav en definition i en bok från 1999: [20]

En person med Ubuntu är öppen och tillgänglig för andra, bekräftar andra, känner sig inte hotad av att andra kan och bra, baserat på en ordentlig självsäkerhet som kommer av att veta att han eller hon hör hemma i en större helhet och förminskas när andra förnedras eller förminskas när andra torteras eller förtrycks.

Tutu förklarade Ubuntu ytterligare 2008:. [21]

Ett av talesätten i vårt land är Ubuntu – essensen av att vara människa. Ubuntu talar särskilt om det faktum att man inte kan existera som människa i isolering. Det talar om vår sammanlänkning. Du kan inte vara människa helt själv, och när du har denna egenskap – Ubuntu – är du känd för din generositet.

Vi tänker alltför ofta på oss själva som bara individer, separerade från varandra, medan du är sammankopplad och det du gör påverkar hela världen. När man gör bra ifrån sig breder det ut sig; det är för hela mänskligheten. [Wikipedia]Kategorier:Böcker, Hälsa, Media, Naturen, naturförstöring, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, ,

1 svar

 1. Men INGA politiker har mål kring att frigöra människan. Inte ens ekonomisk frigörelse lyfts som viktigt område inom politiken.

  För mer än 50 år sedan såg en svensk innovatör (Karl Gustafson) vad vårt nuvarande ekonomiska system hade för problem: Bristen på en fast värdebas. INGEN i det officiella Sverige diskuterar hans kloka systemförslag – VARFÖR?
  Vi skulle få ett mycket bättre samhälle med denna lilla korrigering av skattesystemet.

  En intelligent ekonomidoktorand på Umeå universitet skrev om detta på 90-talet:
  TIDEN SOM VÄRDEBAS: https://tidskatt.se/tiden-som-vardebas/

  Gilla

%d bloggare gillar detta: