Macron avgår, ännu en folkomröstning om Brexit, guld för 3 000 dollar och The Death of Private Equity: Saxo Banks ”Outrageous” prognoser för 2023

Macron avgår, ännu en folkomröstning om Brexit, guld för 3 000 dollar och The Death of Private Equity: Saxo Banks ”Outrageous” prognoser för 2023

Varje år förutspår Saxo Bank upprörande framtida händelser som skulle skaka grunden för dagens marknader. Men det kanske mer upprörande är att de ofta inte var alltför långt ifrån sanningen.

Storbritannien som lämnade EU, Tyskland på väg in i en lågkonjunktur och Bitcoin tredubblades i värde var upprörande förutsägelser under 2015, 2019 respektive 2017, som alla blev faktum.

Chief investment officer på Saxo Steen Jakobsen förklarade att årets förutsägelser är baserade på antagandet att en återgång till den disinflationära pre-pandemiska dynamiken är omöjlig och att den ukrainska invasionen har fört tillbaka en krigsekonomisk mentalitet till Europa, vilket i slutändan lämnat den på nåd av globala makter som USA och Kina.

”Vi har gått in i en global krigsekonomi, där varje stormakt över hela världen nu försöker stärka sin nationella säkerhet på alla fronter; vare sig det är i verklig militär mening eller på grund av djupgående leveranskedja, energi och till och med finansiell osäkerhet som har blottats av pandemin och Rysslands invasion av Ukraina, sade han.

Ett aldrig tidigare skådat år som 2022 gör bara Saxo Banks kreativa ansträngningar enklare, och ”om inflationen till och med blygsamt är mer än hälften av topptakten 2022 i slutet av nästa år, är upprörande resultat nästan en garanti”.

Storbritannien backar från Brexit med Labour på nummer 10

Mitt i den ekonomiska ruinen, när premiärminister Rishi Sunaks brutala finansprogram kommer att kasta Storbritannien in i en förkrossande lågkonjunktur, kommer offentliga demonstrationer att bryta ut i Storbritannien, som kräver snabba val på grund av bristen på ett folkligt mandat.

”Labourledaren Keir Starmer, som noterar det folkliga stödet för en andra folkomröstning om Brexit, stöder en andra folkomröstning för att återansluta till EU i linje med David Cameron-avtalet som slöts före den ursprungliga folkomröstningen 2016″, förutspådde banken.

”En Labour-regering tar makten på sommaren och lovar en UnBrexit-folkomröstning den 1 november 2023. ReJoin-omröstningen vinner.”

Frankrikes president Macron avgår

Om han misslyckas med att uppfylla sitt flaggskeppslöfte om pensionsreform kommer Emmanuel Macron att följa Charles de Gaulles exempel från 1946 och 1969 och oväntat avgå, vilket banar väg för den högerextrema tävlande Marine Le Pen och utdelar ytterligare ett slag mot de europeiska institutionernas stabilitet.

Banken föreslog: ”I parlamentsvalet i juni 2022 förlorar president Emmanuel Macrons parti och hans allierade sin direkta majoritet i parlamentet, och regeringen kommer inte ha något annat val än att anta stora lagar och 2023 års budget genom ett påskyndat dekret.

”Men att kringgå lagstiftare kan inte vara ett sätt att styra i en demokrati. Han kommer därför att förstå att han kommer att vara en halt anka under de kommande fyra åren och avgå i början av 2023.”

Europa grundar sin armé genom att ge ut europeiska obligationer

År 2023 kommer det att bli tydligare än någonsin att Europa behöver få ordning på unionens defensiva ställning, vara mindre kunna förlita sig på USA:s allt mer ombytliga politiska cykel och stå inför risken att USA helt kommer att dra tillbaka sitt gamla engagemang för Europa.

”I ett dramatiskt drag flyttar alla EU-medlemmar till att etablera EU:s väpnade styrkor före 2028, för att finansieras med 10 tn euro i utgifter, tillbakaladdade över 20 år”, sade banken.

”För att finansiera EU:s nya väpnade styrkor kommer EU-obligationer att emitteras, som ska finansieras baserat på nycklar för varje medlemslands BNP. Detta kommer att drastiskt fördjupa EU:s marknad för statspapper och driva på en stark återhämtning av euron på grund av den massiva investeringsuppgången.”

OPEC+, Kina och Indien lämnar Internationella valutafonden (IMF)

”Genom att erkänna den amerikanska regeringens pågående beväpning av dollarn kommer icke-amerikanska allierade länder att gå bort från dollarn och IMF för att skapa en internationell clearingunion (ICU) och en ny reservtillgång, Bancor (valutakod KEY), använda Keynes ursprungliga idé från pre-Bretton Woods dagar för att tumma på USA:s praxis när det gäller att utnyttja sin makt över det internationella monetära systemet”, sa banken.

”Alliansfria centralbanker kommer avsevärt att minska sina dollarreserver, med amerikanska statsräntor som skjuter i höjden och dollarn faller 25% jämfört med en korg av valutor som handlas med den nya KEY-tillgången.”

Netto-noll mål driver ett förbud mot all köttproduktion i ett land

För att nå målet om nettonollutsläpp till 2050, uppskattar en rapport att köttkonsumtionen måste minskas till 24 kg per person och år, jämfört med det nuvarande genomsnittet för Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) på cirka 70 kg.

”År 2023 kommer åtminstone ett land som vill gå i front för andra i att markera sin ledning i kapplöpningen om den mest aggressiva klimatpolitiken gå över till att beskatta kött i stigande skala med början 2025 och planerar att förbjuda alla inhemskt producerade levande djur – helt och hållet anskaffat kött till 2030, med bedömningen att förbättrat växtframställt konstgjort kött och ännu mer humant, mindre utsläppsintensivt labbodlat kötteknik, kommer att behöva tillfredsställa aptiten för att hjälpa till att rädda miljön och klimatet, säger bankens prognos.

Länder med juridiskt bindande net-noll-policyer som Sverige, Storbritannien, Frankrike eller Danmark är de mest troliga tävlande.

Energiomställningen går privat

Miljardärer är en otålig ras. Trötta på bristen på framsteg i framstegen för ren energi, kommer de att starta ett konsortium som heter Third Stone. Åtagandet, som påminner om 1942 års Manhattan-projekt som producerade de första kärnvapnen, kommer att samla in över en biljon dollar för att investera i energilösningar.

”Förutom rena forsknings- och utvecklingsinsatser som syftar till att realisera potentialen hos nuvarande och banbrytande ny teknik, kommer fonden också att fokusera mycket på integration, akilleshälen för nuvarande alternativa energilösningar”, förutspådde banken.

Ett förbud mot skatteparadis dödar private equity

När den krigsekonomiska mentaliteten fördjupas ytterligare 2023, och försvarsutgifter, återuppbyggnad och investeringar i energiomställningen kommer att visa sig dyra, kommer regeringar att leta efter alla tillgängliga potentiella skatteinkomstkällor och hitta några lågt hängande frukter i skatteundvikare.

”År 2023 kommer OECD att lansera ett fullständigt förbud mot de största skatteparadisen i världen. I USA flyttas också den redovisade räntan som beskattas som kapitalvinst till vanlig inkomst. EU:s skatteparadisförbud och USA:s ändring av beskattningsregeln för beskattning av ränta kommer att rubba hela private equity- och riskkapitalindustrin, stänga ner mycket av ekosystemet och se börsnoterade private equity-bolag få en värderingsavdrag på 50 procent, säger banken. .

Pristak införs för att hantera inflationen

Nästan alla krig har medfört priskontroll och ransonering, till synes lika oundvikligt som stridsoffer.

”Regeringar kommer aktivt att dämpa överefterfrågan genom att sätta tak på värme- och elpriserna för konsumenterna. I Frankrike kommer allmännyttiga företag att gå i konkurs och nationaliseras. Räkningen skickas till regeringen, sedan till valutan via inflation, säger banken.

”Tänket bland beslutsfattare är att stigande priser på något sätt tyder på marknadsmisslyckanden och att det krävs mer ingripande för att förhindra att inflationen destabiliserar ekonomin och till och med samhället. Räkna med breddade pris- och till och med lönekontroller 2023, kanske till och med något i stil med att en ny National Board for Prices and Incomes etableras i Storbritannien och USA.

”Men att kontrollera priserna utan att lösa den underliggande frågan kommer inte bara att generera mer inflation, utan också riskera att riva på den sociala strukturen genom sjunkande levnadsstandard på grund av avskräckande incitament att producera och felaktig allokering av resurser och investeringar.”

Centralbankerna lyckas inte kontrollera inflationen. Råvaror och guldrally

Nästa upprörande förutsägelse är att guld kommer att skjuta i höjden till 3 000 $ och äntligen hitta sin fot efter ett utmanande 2022.

Investeringsbanken sa: ”Marknaden kommer äntligen att upptäcka att inflationen kommer att förbli i brand under överskådlig framtid. Fed-politiska åtstramningar och kvantitativa åtstramningar kommer att skapa en ny hake på de amerikanska statsobligationsmarknaderna, vilket tvingar nya smygande ”åtgärder” för att begränsa volatiliteten på statskassan som verkligen motsvarar nya kvantitativa lättnader i praktiken.”

Kina kommer att göra sin del genom att överge sin noll-Covid-politik och släppa lös en djupgående ny ökning av råvarupriserna. Detta kommer att få inflationen att skjuta i höjden, ”särskilt i allt svagare dollartermer eftersom Feds nya uppmjukning av dess hållning straffar dollarn.”

”Under 2023 kommer de hårdaste valutorna att få ytterligare stöd från tre håll. För det första, den geopolitiska bakgrunden av en ökande krigsekonomisk mentalitet av självtillit och minimering av innehav av utländska valutareserver, föredrar guld”, sa bankerna.

”För det andra, den massiva investeringen i nya nationella säkerhetsprioriteringar, inklusive energikällor, energiomställningen och leveranskedjor. För det tredje, stigande global likviditet, när beslutsfattare försöker undvika ett debacle på skuldmarknaderna när en mild realtillväxtrecess tar fäste.”

Japan sätter dollar-yen till 200 för att reda ut sitt finansiella system

Slutligen sa banken: ”Trycket på yenen och det japanska finansiella systemet kommer att öka igen på den globala likviditetskris som sätts igång av den elaka Fed-politiken och högre amerikanska statsräntor.

”Med dollar-yenen som skjuter i höjden över 180 kommer regeringen och centralen att deklarera ett golv på yenen till 200, och tillkännage att detta endast kommer att vara en tillfällig åtgärd av okänd varaktighet för att möjliggöra en återställning av det japanska finansiella systemet.

”Förslaget sätter den offentliga skulden på väg att falla till 100 % av BNP i slutet av BoJ-verksamheten, mindre än hälften av dess utgångspunkt. BoJ:s styrränta höjs sedan till 1 % och all styrning av avkastningskurvan hävs, vilket gör att 10-årsräntan kan hoppa till
2 %. Banker rekapitaliseras vid behov för att undvika insolvens och skatteincitament för att återföra de enorma japanska besparingarna utomlands, vilket leder till att biljoner yen återvänder till japanska kuster, även när den japanska exporten fortsätter att booma.

”Som konsekvens sjunker Japans reala BNP med 8% på minskad köpkraft även när den nominella BNP stiger med 5% på grund av levnadskostnadsökningar, men återställningen sätter Japan tillbaka på en stabil väg och etablerar en frestande krishanteringsmodell för en liknande kris kommer oundvikligen att drabba Europa och till och med USA så småningom.”Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: