Känner du till det här?

Afrika går mot strömmen i guldjakten | SvD

2022-11-07

I ett mejl till mig

Fortsätter med förra veckans inlägg (30 oktober 2022) om verkligheten av att flytta till en guldstödd valuta. För närvarande har USA 261 498 927 tackor ounces guld i statskassan eller 8 133,5 ton. I jämförelse med resten av världen, Tyskland – 3 362,4 ton, Italien – 2 451,8 ton, Frankrike – 2436,2 ton, Ryssland – 2 298,5 ton, Kina -1985,3 ton. (IMF har 2.814. 1 ton men är inte ett land). Från och med 2022 använder inget av världens länder guldmyntfoten.

På grund av handel, penningmängd och den globala ekonomin skulle resten av världen behöva gå tillbaka till guldmyntfoten också. Varför? För annars kan de länder som använder US-dollar stå med händerna ut och be om att deras dollar ska bytas mot guld. Inklusive gäldenärer som Kina och Japan som USA är skyldiga en stor del av sin statsskuld på flera biljoner dollar.

En gång hade USA över 20 000 ton guld. Under Vietnamkriget tog den amerikanska dollarn stryk och det globala förtroendet för dollarn krympte. Utländska gäldenärer (eftersom vi var på en guldmyntfot) krävde betalning i guld och därmed krympte vår guldreserv till nivåer vi är på nu vilket tvingade president Nixon att överge guldmyntfoten (1971) och gå över till det nuvarande fiat-systemet.

För att USA (alltså resten av världen) ska kunna gå till guldstödd valuta måste vissa saker inträffa. När en ekonomi växer måste dess penningmängd öka. För att öka penningmängden i en guldstödd valuta måste du antingen producera mer guld (vilket är 2500 till 3000 ton per år globalt) eller höja värdet på guld eller både och. (Enligt Jim Rickards skulle guldpriset hoppa till $10 000 per uns).

Även om det logistiskt inte låter genomförbart, kan det göras. Titeln för guldet som innehas av det amerikanska finansdepartementet tillhör i första hand Fed. När uppgången på våra guldreserver inträffade stoppade Nixon den vid 8 ton eftersom Fed ägde dem. Men värdet på det guldet (lagstiftat värde) har legat på detsamma på 42,22 $ per uns sedan 1971. Feds guldcertifikat från finansministeriet är udda. De förser inte Fed med en fordran på en fast vikt guld som innehas av finansministeriet utan de förser snarare Fed med en fordran på 11 miljarder dollar i guld. Kapitalvinsten tillfaller den som har äganderätten till guldet. Så länge priset stannar på 42 $ tillfaller den fulla kapitalvinsten av USA:s guld Fed. Om priset (lagstiftat värde) sattes till låt oss säga $500 per/oz, skulle Fed bara få 22 miljoner per uns, och förlorar de återstående 239 miljoner uns till statskassan. Tänk dig nu om värdet var satt till $10 0000 per oz. Eller till och med om det gick till det aktuella marknadsvärden som anges i sammanfattningarna som introducerades i H.R 9157, vilket skulle tillåta värdena att klättra som marknaden dikterar, även om det klättrade till $10 000 per/oz. Så det går att göra.

Sedan 1960-talet hade Europa det mesta av världens monetära guld. I början av 70-talet började Europa förbereda sig för en global guldstandard. Från 1999 till 2008 gjorde de det officiellt genom ett ”samordnat försäljningsprogram” kallat ”Central Bank Gold Agreement” (CBGA). Tanken var att jämnt omfördela guldinnehavet över utvecklingsländerna, i förhållande till deras BNP, för att tillgodose deras valutor för att bli guldstödda. Det är fortfarande i rörelse.

Då överväger man guldproduktion. Bara så mycket guld kan produceras per/år. Men det finns enorma guldförråd i världen som inte har kommit in i det monetära systemet. The Historical Bonds är faktiskt titlarna för dessa enorma skatter. När priset ökar för guld ökar också möjligheten att gå djupare för att bryta det. För närvarande är kostnaden för att bryta guld bara möjlig beroende på hur djupt dumåste gå för att komma åt det eller hur avlägset  beläget det är. Så det kan göras.

Här är ett roligt faktum. Enligt Google finns det i genomsnitt 0,2 mg guld i människokroppen. Så där har du det. Gå och smält ner dig själv och tjäna lite pengar.

DJ

replytodjpost@gmail.comKategorier:Media, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: