Är Erik Olsén trots allt vid liv? Allt en konspirationsteori?

2022-10-16

Detta hittade jag på en tjeckisk hemsida så jag översätter med Google.


Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři u pobřeží dánského ostrova Bornholm

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/vy%C5%A1et%C5%99oval-v%C3%BDbuch-nord-streamu-byl-zabit-internetem-se-%C5%A1%C3%AD%C5%99%C3%AD-dal%C5%A1%C3%AD-konspirace/ar-AA12U7yz

Jaroslav Krupka

Också i Tjeckien började en konspirationsteori spridas att den påstådda utredaren av Nord Streams gasledningsolycka i Östersjön, Erik Olsen, oväntat dog av de påstådda konsekvenserna av ett bistick och kremerades inom några timmar utan en obduktion. Desinformatörerna föreslog att någon medvetet hade tagit bort den, men det finns en hake. Den ende kända marinforskaren Erik Olsen är vid liv. Ingen dödade honom – och han utreder inte Nord Stream.2022-10-16

Ett antal Twitter-konton och Facebook-profiler har delat ryktet sedan i veckan och hävdat att ”en utredare vid namn Erik Olsen dog plötsligt”, orsaken till hans död var ”ett bistick” och ”han kremerades inom några timmar”.

I Tjeckien, till exempel, började en desinformatör som förekom på Facebook under smeknamnet Rob Rob, vars profil kännetecknas av att dela ogrundade konspirationsteorier och desinformationsinnehåll, sprida detta budskap.

Den tjeckiska felinformatören syftar på den holländska

”Erik Ollsen är död Vem är Erik Ollsen?” Han var den ledande utredaren av Nord stream-attacken. Tweeten lyder: Olsen, hittad hemma. Dödsorsaken var ett bistick, kremerat inom några timmar. Ansvarig för utredning av sabotage på Nord stream. Låt mig upprepa det: Den ledande utredaren av Nord Stream-sabotaget dog precis av ett bistick och kremerades inom några timmar. Låter det trovärdigt?” skrev desinformation Rob Rob (ej språkredigerad, reds. anm.).

Meddelandet, där Rob Rob hänvisade till den så kallade printscreen-tweet av en man identifierad som Remco Van Velzen, nådde mer än 60 delningar från kvällen måndagen den 10 oktober 2022 till morgonen onsdagen den 12 oktober från bara hans Facebook-profil.

Saken har dock flera hakar. För det första har en Twitter-användare vid namn Remco Van Velzen, som har delat och fortsätter att dela särskilt obekräftade konspirationsteorier tidigare, sedan dess tagit bort sin tweet, vars printscreen cirkulerar, från hans konto.

Och för det andra den ende kända Erik Olsen (faktiskt med bara ett l i efternamnet, även om det finns en version med två l i tweetarna om den påstådda utredarens död) som har något med havsforskning att göra och teoretiskt skulle kunna vara involverad i utredningen av Nord-kraschen Stream, direkt.

Så vad vet vi egentligen och vad kan man sluta sig till?

Ingen död är bevisad

Nyhets- och analyswebbplatsen Asia Markets försökte verifiera hela affären. Det var han som bland annat påpekade att Remco Van Velzen sedan dess tagit bort hans inlägg, vars printscreen cirkuleras, från hans Twitterkonto.

”Van Velzen raderade sin tweet och sa att han gjorde det eftersom det inte fanns några bevis för att Olsen var ansvarig för Nord Stream-utredningen. ”Det ändrar inte det faktum att den här artikeln förblir intressant”, skrev (Van Velzen, red. anm.)”, rapporterade Asia Markets webbplats.

Van Velzen fortsatte med att säga att hans ursprungliga källa var en fransk webbplats (som, påpekar Asia Markets, faktiskt visade sig vara rysk).

På sidan gjorde en oidentifierad kvinna följande uttalande på franska: ”Vice chef för det svenska allmänna åklagarämbetet Erik Olsson, som lovade att berätta sanningen för världen om Nord Streams pipelineexplosion, hittades död i sitt hem. Ett testamente upptäcktes som begärde hans kremering omedelbart efter döden, vilket genomfördes några timmar senare. Olssons tragiska död har redan blivit ett tillfälle för spekulationer och spridning av konspirationsteorier. Till exempel hittades bilder tagna för tio år sedan på Internet, där han fångas i en bigård.”

Denna kvinna talade anonymt och ingenting bekräftar ännu att hennes ord har någon kontakt med verkligheten.

Också i Tjeckien började en konspirationsteori spridas att den påstådda utredaren av Nord Streams gasledningsolycka i Östersjön, Erik Olsen, oväntat dog av de påstådda konsekvenserna av ett bistick och kremerades inom några timmar utan en obduktion. Desinformatörerna föreslog att någon medvetet hade tagit bort den, men det finns en hake. Den ende kända marinforskaren Erik Olsen är vid liv. Ingen dödade honom – och han utreder inte Nord Stream.

Ett antal Twitter-konton och Facebook-profiler har delat ryktet sedan i veckan och hävdat att ”en utredare vid namn Erik Olsen dog plötsligt”, orsaken till hans död var ”ett bistick” och ”han kremerades inom några timmar”.

I Tjeckien, till exempel, började en desinformatör som förekom på Facebook under smeknamnet Rob Rob, vars profil kännetecknas av att dela ogrundade konspirationsteorier och desinformationsinnehåll, sprida detta budskap.
Den tjeckiska felinformatören syftar på den holländska ”Erik Ollsen är död Vem är Erik Ollsen?” Han var den ledande utredaren av Nord stream-attacken. Tweeten lyder: Olsen, hittad hemma. Dödsorsaken var ett bistick, kremerat inom några timmar. Ansvarig för utredning av sabotage på Nord stream. Låt mig upprepa det: Den ledande utredaren av Nord Stream-sabotaget dog precis av ett bistick och kremerades inom några timmar. Låter det trovärdigt?” skrev desinformation Rob Rob (ej språkredigerad, reds. anm.).

Meddelandet, där Rob Rob hänvisade till den så kallade printscreen-tweet av en man identifierad som Remco Van Velzen, nådde mer än 60 delningar från kvällen måndagen den 10 oktober 2022 till morgonen onsdagen den 12 oktober från kl. bara hans Facebook-profil.

Saken har dock flera hakar. För det första har en Twitter-användare vid namn Remco Van Velzen, som har delat och fortsätter att dela särskilt obekräftade konspirationsteorier tidigare, sedan dess tagit bort sin tweet, vars printscreen cirkulerar, från hans konto.

Och för det andra den ende kända Erik Olsen (faktiskt med bara ett l i efternamnet, även om det finns en version med två l i tweetarna om den påstådda utredarens död) som har något med havsforskning att göra och teoretiskt skulle kunna vara involverad i utredningen av Nord-kraschen Stream, direkt.

Så vad vet vi egentligen och vad kan man sluta sig till?
Ingen död är bevisad

Nyhets- och analyswebbplatsen Asia Markets försökte verifiera hela affären. Det var han som bland annat påpekade att Remco Van Velzen sedan dess tagit bort hans inlägg, vars printscreen cirkuleras, från hans Twitterkonto.

”Van Velzen raderade sin tweet och sa att han gjorde det eftersom det inte fanns några bevis för att Olsen var ansvarig för Nord Stream-utredningen. ”Det ändrar inte det faktum att den här artikeln förblir intressant”, skrev (Van Velzen, red. anm.)”, rapporterade Asia Markets webbplats.

Van Velzen fortsatte med att säga att hans ursprungliga källa var en fransk webbplats (som, påpekar Asia Markets, faktiskt visade sig vara rysk).

På sidan gjorde en oidentifierad kvinna följande uttalande på franska: ”Vice chef för det svenska allmänna åklagaret Erik Olsson, som lovade att berätta sanningen för världen om Nord Streams pipelineexplosion, hittades död i sitt hem. Ett testamente upptäcktes som begärde hans kremering omedelbart efter döden, vilket genomfördes några timmar senare. Olssons tragiska död har redan blivit ett tillfälle för spekulationer och spridning av konspirationsteorier. Till exempel hittades bilder tagna för tio år sedan på Internet, där han fångas i en bigård.”

Denna kvinna talade utan namn och ingenting bekräftar ännu att hennes ord har någon kontakt med verkligheten.
En Erik Olsen lever förvisso

Finns det någon Erik Olsson eller Erik Olsen eller Ollsen som kan ha något att göra med utredningen av Nord Streams gasledningsolycka? Än så länge ser det inte ut så.

Under namnet Erik Olsson erbjuder Googles sökmotor i första hand en representant för ett svenskt fastighetsbolag, som erbjuder hjälp med försäljning och köp av fastigheter i tre svenska städer, nämligen Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan den redan avlidne svenske skådespelaren, och slutligen den drygt åttioårige svenske brottslingen Jan-Erik Olsson, som var huvudboven till rånet på Norrmalmstorg i Stockholm 1973, varifrån begreppet Stockholmssyndrom uppstod. Ingen företrädare för svenska åklagarmyndigheten, polisen eller rättsväsendet.

https://erikjsolsen.github.io/

Och när det kommer till namnet Erik Olsen är det ännu mer intressant. En Erik Olsen, som sysslar med havsforskning, finns verkligen. Men han lever och har ingenting att göra med utredningen av Nord Stream-olyckan.

Som rapporterats av Asia Markets är det Norges ledande marinforskningsexpert Erik Olsen, som själv trädde fram efter att ha upptäckt att vissa Twitter-användare blandade ihop honom med någon sorts ”svensk namne” till honom som enligt uppgift plötsligt hade dött.

”Några personer lade märke till min retweet av en utländsk artikel och trodde att jag var en svensk namne som (förmodligen) var ansvarig för Nord Streams sabotageutredning och dog under misstänkta omständigheter”, säger Erik Olsen till Asia Markets. Han tillade att så här långt verkar hela historien vara baserad på rykten och han kände ett behov av att säga ifrån efter att ryktet togs upp av Asia Markets hemsida, som också pekade på hans Twitter-konto.

”Asia Markets har påpekat att det finns ett Nora-konto på Twitter som folk hänvisar till som en utredare. Så det slutade med att jag var tvungen att posta några tweets om att jag inte var en Nord Stream 2-kille – och att jag lever i högsta grad, säger Erik OlsenKategorier:Media, Rättsstat, Svensk politik

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: